Ekolaška akcija PAPIRKO veća nego ikad

05. oktobra 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: deca, škola

Užurbano, ispunjen dečijim osmesima, osvanuo je subotnji dan u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”. Iako nije radni dan, učenici Zmaj Jovine škole okupili su se radi 6. po redu akcije “Papirko”.

„Ovom aktivnošću otvorili smo Dečiju nedelju, neko bi rekao da smo malo poranili ali nama, koji radimo sa decom, svaka nedelja je Dečija nedelja. Akcija nam je 6. po redu, i sve naše akcije polako prelaze u tradiciju i radujemo se tome što uspevamo svake godine da je realizujemo. Ove godine, u sakupljanju je učestvovalo 19 odeljenja, od 27 koliko broji škola. Preovlađuju niža odeljenja, kojih je bilo 11 i koji zaslužuju posebnu pohvalu zbog toga, naravno, jasno nam je da tu veliku ulogu igraju i njihovi roditelji“.

„Ove godine smo nadmašili sve dosadašnje rekorde i sakupili smo čak 13 tona papira, i dalje držimo rekord u Vojvodini po tom pitanju. Jasno nam je da ova akcija ne bi bila ovoliko uspešna da nije takmičarskog karaktera, ali mi se i ovaj put takmičimo jedni za druge, a ne jedni protiv drugih, jer sve ovo radimo u cilju poboljšanja naše životne sredine. Slatkiše svakako dobijaju svi naši učesnici, iako je njima bitno da budu proglašeni pobednicima, oni znaju da je cilj akcije osloboditi Srbobran od stare hartije koja bi, ili završila na otpadu ili bi je spalili naši sugrađani, a ovako smo učinili sredinu čistijom i lepšom. Recikliranjem jedne tone papira, od seče poštedimo čak 17 stabala, a ja volim na kraju svake akcije da ove naše tone pretvorim u živa stabla, tako da smo mi  ovaj put sačuvali 221 stablo, a o uštedi energije da ne pričam.“, reči su kojima je akciju opisala nastavnica ove škole, Adrijana Vereš, idejni tvorac i pokretač mnogih akcija u kojima učestvuju đaci.

Konačne rezultate 6. Papirka škola će objaviti u ponedeljak popodne, jer  zbog velike količine prikupljenog papira kamion nije uspeo sve da odnese. Tek kada se kompletna količina papira premeri  biće i zvaničnih rezultata. Škola se zahvaljuje svima koji su doprineli da se ova akcija sprovede uspešno: DOO Srbobranski mlin – Srbobran i gospodinu Kovačević Goranu koji je sav papir iz mlina sakupio u džakove i olakšao odnošenje, zatim Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i Opštini Srbobran jer su ustupili papir koji su čuvali tokom proteklih meseci za nas, Veterinarskoj ambulanti “Parkvets” i doktoru Srđanov Srđanu, starim prijateljima akcije jer svaki put ustupe svoju digitalnu vagu za merenje papira i sav papirni otpad koji čuvaju za nas. Zahvalnost je upućena i porodici Androcki koja takođe pozajmljuje digitalnu vagu iz godine u godinu. „Na kraju zahvaljujemo se svakom ko je donirao i najmanji komadić papira, bilo da je pojedinac ili preduzeće“.

Staru hartiju je i ove godine odnosio “Tehnopapir”, koji će i ove godine sve to unovčiti i predati školi. Od dela dobijenih materijalnih sredstava biće kupljeni slatkiši svim učesnicima, a deo će biti sačuvan za kupovinu nastavnih sredstava, ili će se tim novcem organizovati još jedna tradicionalna manifestacija “Zmajev Festival Nauke”, koji će dogodine biti 8. po redu.

„Ja sam zadovoljna akcijom, sve je prošlo u najboljem redu, kolege su uvek tu da pomognu, da dežuraju, usmeravaju, direktorica je uvek otvorena za akcije, roditelji su se zalagali mnogo, što u transportu, što u merenju papira i naravno, ništa od ovoga ne bi bilo da nema naših najvrednijih mališana. Hvala medijima koji uvek isprate sve naše aktivnosti, nadam se da nisam nikog izosavila, ako slučajno jesam, nije namerno i sama sam puna utisaka i jako me raduju ovako uspešne akcije“, za kraj je uz osmeh podelila sa nama svoju impresiju Adrijana Vereš.

Facebook Komentari