Predavanje PODRŠKA DOJENJU zainteresovalo je veliki broj trudnica i majki

02. oktobar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: udruženje, Zdravlje

Društvo za borbu protiv šećerne bolesti „Plavi krug“ iz Srbobrana bilo je danas domaćin stručnog predavanja na temu: Podrška dojenju, razvoj i porodična nega novorođenčeta.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo snažno podržava ovaj program, koji od prošle godine ima nacionalni karakter. Kako bi srbobranske mlade majke i trudnice, a vrlo je važno i članovi njihovih porodica, dobile važne i nedvosmisleno tačne informacije o temi pravilne ishrane deteta, održano je predavanje u domu našeg “Plavog kruga”. Pored predsednika društva Ilije Gazepova i brojnih aktivista istog, predavanju su prisustvovali i drugi zdravstveni radnici Doma zdravlja “Dr Đorđe Bastić” na čelu sa direktorom dr Kladar Vlastimirom. Najviše mesta u publici zauzimale su mlade majke i trudnice, a tema je zanimala i one osobe koje u svom okruženju imaju porodilje, kako bi im preneli poruku.

Predavači su bile dve žene koje za sobom imaju dugo iskustvo iz oblasti koja je tema predavanja, a reč je o Gordani Ivanov i Juliji Đisalov. Pre samog početka predavanja, u momentu kad je sala već bila gotovo popunjena, uspeli smo na kratko da porazgovaramo sa oba predavača i čujemo od njih malo detaljnije koji su ciljevi ovog i sličnih predavanja koja one vode, i na čemu se tokom njih najviše stavlja akcenat. Prva je govorila dr Gordana Ivanov, pedijatar neonatolog, u Kliničkom centru Vojvodine, na klinici za ginekologiju i akušerstvo, a ujedno je i regionalni koordinator za Vojvodinu pri Nacionalnom programu za podršku dojenju.

“Program se sprovodi od jula 2018. godine, prvo su edukovani predavači (lekari, medicinsko osoblje), a zatim su oni stečeno znanje nastavili da prenose na trudnice i mame porodilje, što je najbolji način za održavanje i promociju dojenja. Naša klinika je baza odakle kreću svi seminari, a oni će trajati do 2021. godine, do kada planiramo da edukujemo svo zdravstveno osoblje koje radi pri porodilištima i domovima zdravlja, sa decom i porodiljama, a želja nam je da na ovaj način uključimo i širu društvenu zajednicu koja će nam pomoći da na najbolji način ispromovišemo nešto što je iskonsko, zdravo i lepo, a to je dojenje. Napretkom tehnologije i razmaženošću današnjih mladih ljudi, gde spadaju i mlade majke, traže se načini kako bi se olakšali neki životni procesi i sve ubrzalo, a sa ciljem da se ima više vremena za sebe i da nam život postane jednostavniji, što dovodi do toga da se prekida sa dojenjem vrlo rano. Tada se uvode razne hrane koje bi trebale da zamene mamino mleko, ali srećom ta pojava nije masovna. Majke instiktivno žele da doje i tako svom novorođenčetu daju najbolju moguću hranu. Ništa ne može da zameni majčino mleko, a preporuka je da se sa dojenjem ne prestaje do šestog meseca, a ako zdravstveni i drugi uslovi dozvole sa dojenjem se treba nastaviti do druge godine života deteta. Kako bi se majke podržale u tome da doje, potrebno je podučiti ih, objasniti im zašto, ali takođe treba edukovati i njihove porodice, kako bi i oni pružili podršku toj majci”, konkretno i stručno je objasnila doktorka Ivanov.

Podaci kojime raspolaže Klinički centar govore da 12,8% dece sisa do 6 meseci, takozvano isključivo ili ekskluzivno sisanje, što isključuje bilo kakve dodatke, odnosno dete unosi samo majčino mleko. Nekih 40% sisaju do 5 meseci i imaju dohranu, a strategija programa je da se poveća procenat dece koja imaju isključivo sisanje, gde nema dohrane, vode, čajeva niti bilo čega drugog sem majčinog mleka. Naravno ovo važi samo za one majke i decu kod kojih to zdravstveni uslovi dozvoljavaju.

Na predavanju je, pored doktorke Ivanov, govorila i Julija Đisalov, osnivač Udruženja “Baby friend” iz Novog Sada, “Naše udruženje sprovodi akciju podrške dojenju, a suština je u tome da to činimo svih 365 dana u godini. Trenutno smo u 40-oj nedelji, a nju uvek obeležavamo kao Nacionalnu nedelju podrške dojenju, dok je Svetska nedelja uvek prva u avgustu. Mi se zaista trudimo da obeležimo obe nedelje dojenja, međutim tim intenzitetom bi trebalo da se radi cele godine baš zbog podatka da majke doje svoju decu do 6 meseci u svega 12,8% slučajeva. To je jedan zaista poražavajući podatak. Razlog zašto je procenat nizak, najčešće je to, da čim majka naiđe na prvu prepreku za dojenje ona razmišlja o tome da odustane. Nekad je to mastitis, nekad ragade, možda je u pitanju nedostatak mleka ili je u pitanju skok u razvoju deteta, čim se nešto od toga pojavi, a majka je umorna ili iscrpljena, ona može početi da razmišlja o tome da odustane, a najgore od svega je što porodica krene da je podržava u tome kako bi joj bilo lakše. Ovim programom pokušavamo da edukujemo ljude da istraju u dojenju i pruže podršku porodilji. Našim predavanjem želimo da skrenemo pažnju, naročito u manjim sredinama gde nepostoje razvijene škole za trudnice i gde majke nemaju dovoljno informacija o tome koliko dugo i kako zaista treba dojiti decu. Dojenje je najprirodnija stvar na svetu, apsolutno ne bi trebalo da se premišlja oko toga da li dojiti ili ne, i baš zato na ovim predavanjima nećemo govoriti o svim razlozima zbog kojih se prestaje, već naprotiv, skrećemo pažnju na sve blagodeti, čime želimo da motivišemo čitavu porodicu koja treba da osnaži trudnicu i mladu majku”, rekla je za naš portal Julija Đisalov.

 

 

Facebook Komentari