Dog Show Turija 2019. – ponos sela

24. septembar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, Turizam, udruženje, Zabava

Velika većina naših sugrađana nije upoznata sa činjenicom da je Turija najsvetlija tačka u Srbiji, kada se pogleda svetska mapa kinologije, a izložba koja se na Salašu “Tatić” održala u nedelju  potvrdila je taj renome.

Na programu je bila 12. Nacionalna izložba pasa svih rasa, koja u Turiji ima tradiciju dovođenja izlagača iz svih krajeva Srbije i sveta. Svi oni rado dolaze na ovu smotru jer je ambijent u kom se održava prelep, konkurencija pasa je jaka, a sudije su one najkompetentnije. Na turijskoj izložbi predstavljeno je 474 psa, koji su bili razvrstani u 6 ringova, gde su im poznate sudije iz zemlje i sveta ocenjivale sve fizičke aspekte koji određuju jednog lepo negovanog i dresiranog psa.

Pre početka samog ocenjivanja, a odmah po zvaničnom otvaranju “Dog Show Turija”, razgovarali smo da sekretarkom kinološkog društva “Turija”, Aleksandrom Kondaš Gajinović, koja nas je sa par potrebnih informacija bolje uvela u ovu manifestaciju. “Današnja izložba nosi naziv 12. Nacionalna izložba pasa svih rasa, i kao takva je najveća izložba u državi, a veća je i od mnogih interanacionalnih izložbi. Cilj nam je da za dve godine održimo ovde i internacionalnu izložbu pasa, što nam je već odobreno, tako da je za očekivati da ćemo tada imati još više pasa nego što je to do sad bio slučaj. U katalog je upisano 474 psa, iz zaista mnogo zemalja, imamo čak i pse i vlasnike iz SAD, Indonezije, Finske, Španije itd. Veoma smo ponosni na ovako veliki broj izlagača i pasa, koji nas svake godine počaste svojim prisustvom. Sudije će imati zaista težak zadatak. Svaki od njih ima puno pasa da otsudi, nadam se da su zadovoljni kvalitetom pasa. Među prijavljenim psima najviše dominira rasa Rotvajler, zatim Američki Stafordski Terijer, ali ne zaostaju ni američka Akita, Kane Korso, Labrador Retriver, Zlatni Retriver. To su neke od brojnijih rasa.”

Svoj ponos na nedeljni kinoiloški spektakl nije krio ni predsednik Saveta Mesne zajednice Turija, Miloš Jovanović, koji je kao veliki ljubitelj pasa proveo ceo dan na izložbi u druženju sa brojnim gostima. “Prvo bih želeo da se zahvalim svim ljudima koji su došli u našu Turiju, jedno malo mesto koje već dugi niz godina za redom ima najveću Nacionalnu izložbu pasa. Nama Turijcima jako imponuje to što naše malo selo ima manifestaciju koja je najveća u Srbiji, kad su u pitanju izložbe pasa. Ne samo što smo organizatori najveće izložbe, nego je ona sigurno i najlepša, možete pitati sudije i izlagače koji često posećuju ovakve skupove. Prvo imamo jedan izuzetno lep teren, prelepo je uređen, potrudimo se svake godine da ringovi izgledaju odlično, plus se je pogled odavde prelep, izlaz na vodu sa više strana, zaista jedan savršen ambijent. Svake godine nam dolazi veći broj ljudi i daju samo pozitivne komentare. Naravno oni koji dođu jednom, uvek nam se vraćaju.” Jovanović se zahvalio brojnim sponzorima koji su pomogli održavanje izložbe, takođe i Mesnoj zajednici Turija i opštini Srbobran koja je finansijski podržala manifestaciju.

Više foto utisaka sa izložbe pasa u Turiji možete pronaći u našoj facebook galeriji.

Facebook Komentari