Konkurs za pesničku nagradu „Milan Dunđerskiˮ

17. septembar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Konkurs, Kultura

Narodna biblioteka u Srbobranu ustanovila je ove godine pesničku nagradu „Milan Dunđerskiˮ, sa željom da ime srbobranskog pesnika i humaniste ostane trajno upamćeno, a njegovo stvaralaštvo inspiriše druge pesnike na pisanje.

Takođe želja je osnivača da se podstakne međunarodna interkulturalna saradnju srpske i mađarske omladine u nadnacionalnoj zajednici slobodnog umetničkog duha. “Ovom odlukom biblioteka u Srbobranu nastoji da progresivno i kontinuirano daje doprinos principijelnoj odbrani i afirmaciji autentičnih književno-estetskih kvaliteta i univerzalnih ljudskih vrednosti ostvarenih u poeziji darovitih mladih pesnika, koji pišu na srpskom i mađarskom jeziku. Nagrada ‘Milan Dunđerski’ će se dodeljivati svake godine za umetnički najuspeliju i humanistički misaono najdublju neobjavljenu pesmu napisanu na mađarskom i srpskom jeziku u dve kategorije: za učenike srednjih škola i studente u zemlji i inostranstvu”, saopštenje je koje obrazlaže razloge za otvaranje konkursa.

Nagrađeni autori, o kojima će odlučivati članovi žirija iz reda stručnjaka afirmisanih na polju književnosti, će dobiti diplomu, dvojezičnu srpsko-mađarsku knjigu o Milanu Dunđerskom i novčanu nagradu u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, a pesme će im biti objavljene u književnim časopisima. Konkurs će biti otvoren 1. decembra 2019, a nagrada će biti dodeljena na svečanoj ceremoniji u Srbobranu 22. februara 2020, na dan pesnikovog rođenja.

Zainteresovani autori na konkurs mogu da pošalju najviše dve svoje neobjavljene pesme na sledeću imejl adresu: [email protected], s naznakom „Za pesnički konkursˮ.
Pesme treba da budu napisane fontom Times New Roman (veličina slova 12), ćiriličnim ili latiničkim pismom, treba ih poslati u dva odvojena Word fajla: u prvom su pesme potpisane šifrom, a u drugom je rešenje šifre, koje mora da sadrži ime i prezime, adresu, broj telefona, imejl adresu, naziv i sedište srednje, ili visokoškolske ustanove koju autor pohađa. Kontakt za dodatne informacije: 021 730 185 (Eva Kiš, direktorka Narodne biblioteke Srbobran).

Facebook Komentari