Škole spremne dočekale prvake

04. septembar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Škola

Osnovne škole, na teritoriji opštine Srbobran, drugog septembra su otpočele školsku 2019/20. godinu, a u klupe je po prvi put selo nova 173 đaka prvaka.

Svečani prijem najmlađih polaznika osnovne škole priređen je u svakoj od 4 ustanove pojedinačno, a na priredbama dobrodošlice prisustvovali su pored porodica i prijatelja mališana, i predstavnici lokalne samouprave, predsednik opštine Radivoj Paroški, i član veća zadužen za prosvetu, Zoran Mijić. Oni su obišli sve škole, poželeli direktoricama, deci i nastavnom kadru srećan početak školske godine, a zatim su i darivali sve đake prvake.

Ove godine školovanje je započelo: 73 prvaka u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”, 61 u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”, 17 u turijskoj OŠ “Petar Drapšin” i 22 u OŠ “Žarko Zrenjanin Uča”. Nadalj je još jednom bio jedno od retkih sela u Vojvodini, u kojem je broj đaka prvaka porastao u odnosu na prethodne godine, a sigorno je jedino sa pozitivnim natalitetom.

“Primetio sam da su deca jako radosna na prijemu. Lepo su dočekana, stariji đaci su im pripremili lepe priredbe, a i nama je bilo vrlo prijatno u svim školama. Današnji dan smo odvojili da budemo sa prvacima, da im damo podršku na početku jednog veoma važnog dela njihovog životnog puta. Podsećam, lokalna samouprava izdvaja značajna sredstva da uslovi rada i boravka u našim školama budu dobri i na nivou. Materijalno smo opremili škole, učionice su tople, svetle i čiste, a obezbeđujemo i pojedinačnu podršku učenicima, kroz školski pribor, udžbenike, užinu, prevoz, besplatne ekskurzije, nagrade i mnogo toga drugog što pripada raznim kategorijama đaka. Za prvake smo ove godine pripremili i poklone za početak školovanja i nadam se će im ovaj prvi dan u školi, veoma važan u njihovom životu, ostati zauvek u sećanju”, rekao je predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški, okupljenim novinarima po završetku prijema. On je istakao sa je u letnjem periodu urađeno mnogo posla na otklanjanju nedostataka u školama, kako bi u septembru dočekale đake u najboljem stanju. Jedan od većih poslova bila je rekonstrukcija krova u nadaljskoj školi, a isti posao će uskoro morati da se uradi i u obe škole u Srbobranu. Najavio je predsednik i druge investicije, kao što je instaliranje grejanja u OŠ “Petar Drapšin” i zamena pojedinih prozora i staklenih portala u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”, kao i neki sitniji radovi koji su svi u planu da budu rešeni u narednom periodu. Bitno je da su svi nedostaci evidentirani, tako da je samo potrebno napraviti plan za obezbeđivanje sredstava za izvođenje radova, jer je nemoguće sve od jednom rešiti, zaključio je Paroški na kraju.

Obavili smo i kraći razgovor sa dvema direktorkama naših osmogodišnjih škola, a prva je govorila Branislava Zeremski iz Turije: “Nažalost ove godine smo upisali samo 17 učenika u prvi razred, nama bi bilo jako drago da je taj broj 25. Lepo smo dočekali prvake, širom raširenih ruku, a stariji đaci su izveli zanimljivu priredbu kao dobrodošlicu. Tokom leta obavili smo neke osnovne radove na uređenju prostprija, ali nas zato u narednom periodu očekuju oni veći. Uskoro počinju radovi na toplovodu i osvetljenju, za šta su nam odobrena sredstva od pokrajine i lokalne samouprave. Naravno to ne utiče na početak škole, mi smo potpuno spremni za nastavu”.

Za par reči, o ovoj temi, zamolili smo i direktorku škole “Vuk Karadžić”, Julkicu Popović: “Velika je radost kad nam u školu krene ovako velik broj učenika. Njihova mladost i energija pokrene sve nas i to je razlog zašto se početkom septembra svi lepo osećamo. Ove godine imamo tri odeljenja prvog razreda sa 73 učenika ukupno, i jako smo srećni zbog toga, jer nakon tri godine imamo i treće odeljenje. Sve je spremno za početak održavanja nastave, okrečene su prostorije, servisirani su svi aparati potrebni za rad, a ima ih zaista mnogo i ponosni smo na to što smo dobro opremljeni. Zahvaljujem se lokalnoj samoupravi koja ima razumevanja za naše potrebe, a moram i da kažem da svake godine dobro isplaniramo budžet, zbog čega kasnije nije problem da se sve realizuje. Sve naše škole imaju jednaka sredstva na raspolaganju, srazmerno veličini, samo je pitanje kako će ih koja škola utrošiti, a mišljenja sam da mi to pametno radimo, jer najviše novca opredeljujemo za nabavku savremenih nastavnih sredstava. Nažalost, i pored dobre opremljenosti, nismo ušli u projekat ministarstva obrazovanja pod nazivom ‘Digitalna učionica’. Ministarstvo je izabralo samo 50 škola koje su bile najbrže u prijavljivanju, ali mi smo spremni za to i nadam se da ćemo uskoro biti deo projekta”, rekla je direktorka Popović.

Galeriju fotografija, sa prijema prvaka iz sve 4 škole, možete pronaći na našoj facebook stranici SrbobranDanas.rs.

Facebook Komentari