Raznovrsnost programa KULTURNOG LETA izazvala je odličan odziv publike

04. septembar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Lokalna samouprava

Najuspešnije “Kulturno leto” u Srbobranu tek što je završeno, što je pravi momenat da se sumiraju utisci i da se vidi kuda dalje. U razgovoru sa direktorkom Doma kulture, Milicom Zarić, pokušali smo da dođemo do nekih odgovora.

Reći da je ovogodišnja manifestacija najuspešnija do sad, nikako ne može biti pretenciozno, jer je broj posetilaca koji je pratio najrazličitije kulturno-zabavne programe ovog avgusta bio daleko veći od onog pre. Mogli smo na Trgu slobode, mestu gde je većina programa bila izvedena, videti dramske zaplete, od onih namenjenih najmlađima, preko onih za stariju publiku koje izvode poznati profesionlci glumačkog zanata, do najnovijeg projekta iz Ustanove kulture naše opštine, amaterskog pozorišta. Obilje muzike, sa nosača zvuka najrazličitijih izvođača i žanrova, danima je zabavljala domaće poklonike ove umetnosti, nije nam nedostajalo ni filmova, a imali smo priliku da upoznamo i druge kulture. U većoj meri kulturna dešavanja prelila su se i pred publiku u Nadalju i Turiji, sa prvenstvenom željom da se za decu obezbedi najviše zanimljivih izvođenja.

“Prezadovoljna sam sa odzivom publike na programima u okviru ‘Kulturnog leta’. Kada smo rešili da program ‘Kulturnog leta’ izmestimo iz dvorišta Doma kulture naišli smo na različite reakcije. Međutim, pokazalo se da je to bio pun pogodak jer su građani u većem broju posećivali programe koji su se održavali na Trgu. Dobili smo novu publiku. Do sada je to uvek bio isti krug ljudi, koji su posećivali kulturne programe, a ovako se broj pratilaca programa znatno povećao, što me posebno raduje. Neki ljudi, koji možda nisu imali naviku da dolaze u pozorište, imali su ovoga puta prilku da vide na koji način se to prezentuje, i očekujem da ćemo sada imati veću posećenost na izložbama, predstavama i ostalim kulturnim manifestacijama. Verujem da će to dati rezultate već u narednom periodu. Imali smo priliku ove godine da vidimo da je svaki događaj koji smo organizovali bio posećeniji nego što je to bilo ranije”.

“Drago mi je da smo uspeli u nameri da ljudima iz Srbobran damo priliku da se pokažu pred svojom publikom, dobar deo programa potiče od strane srbobranskih umetnika, stvaralaca i upravo ti događaji bili su i najposećeniji. Lepo je što Srbobranci podržavaju svoje lokalne bendove. Predstava dramske sekcije bila je jedna od najposećenijih manifestacija tokom ovogodišnjeg ‘Kulturnog leta’. Ova dramska sekcija je novoosnovana u sklopu Doma kulture. Oni su desetak dana pred nastup intezivno radili i uspeli su da animiraju brojnu publiku koja je došla da ih podrži. Moram da naglasim da je ovo ‘Kulturno leto’ rezultat timskog rada kako zaposlenih u Domu kulture, tako i opštine Srbobran, Centra za sport i turizam i JKP ‘Graditelj’.”

“Iako je ovo ‘Kulturno leto’ došlo do svog kraja, Srbobranci u narednom periodu neće biti uskrađeni za kulturne događaje. Već sad mogu da najavim brojna kulturna dešavanja, a postoje i ideje koje su na pragu realizacije. Dom kulture će 14. septembra organizovati program u sklopu proslavu crkvene slave rimokatoličkog hrama ‘Uzvišenja Svetoga Krsta’, koji će biti upriličen u dvorištu Osnovne škole ‘Jovan Jovanović Zmaj’. Istog dana biće otvorena i likovna kolonija ‘U Lenkinom prstenu’, koja najavljuje ovu značajnu manifestaciju. Dan kasnije biće održan otvoreni okrugli sto posvećen nežnijem polu, na kom će govoriti brojni laureati naše prestižne nagrade koja se dodeljuje piscu najlepše ljubavne pesme, uz to važno je da napomenem da su pripreme za ovogodišnju svečanost dodele nagrade ‘Lenkin prsten’ uveliko u toku. 24. septembra srbobranska publika će moći da pogleda dramsko izvođenje predstave koja je inspirisana Lenkom, a početkom oktobra u goste nam dolazi glumačka trupa amatera iz Temerina sa svojom predstavom. Ono što je takođe izvesno, jeste da će u septembru biti održana audicija za nove glumce dramske sekcije. Nadam se još većem odzivu potencijalnih mladih glumaca, jer je prva premijera, predstave ‘Ljubav, navika, panika’ odlično prošla kod publike, što bi trebalo da ohrabri one koji žele da se oprobaju u glumi, a do sad to nisu činili”, najavila je za kraj direktorka Milica Zarić, i ujedno pozvala svoje mlađe sugrađane da se uključe u rad amaterskog pozorišta.

Facebook Komentari