Konjički klub Vranac obeležio 92. Srpski kasački derbi

23. avgust 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Sport, Zabava

Proteklog vikenda održano je u Subotici 92. izdanje Srpskog kasačkog derbija, prestižna trka u kojoj je Srbobranski klub “Vranac” bio zastupljen sa čak 3 svoja grla, a dva su se izborila za nagrade.

Celodnevni praznik kasačkog sporta u Subotici bio je u znaku Srbobrana, Srbobranaca i konja iz našeg kluba. Nikada u istoriji svog postojanja srbobranski klub nije na Derbiju imao tri predstavnika, što je samo po sebi veliki uspeh. Ta činjenica privukla je u Suboticu veliki broj Srbobranaca, po nekim procenama više je naših sugrađana bilo na subotičkom nego što ih dođe na domaći hipodrom, a i zvanični spiker kasačkog dana u Subotici je više puta naglasio da je ovaj dan u znaku Srbobrana.

Za neupućene bitno je reći da je kasački derbi trka u kojoj svaki konj može da učestvuje samo jednom u životu, kada napuni 4 godine i to pod uslovom da se kvalifikuje kao jedno od najboljih grla u Srbiji, zbog čega je ova trka od najvećeg značaja za sve uzgajivače i obožavaoce kasačkog sporta. 92. Srpski kasački derbi je bio VII trka dana u Subotici, a osvojila ga je Imola sa vozačem Brankom Skenderovićem, sa postignutim vremenom 1:20,3. Sa samo jednom stotinkom zakašnjenja kroz cilj je kao drugi prošao naš Paladino sa vozačem Borisom Kečenovićem (vreme 1:20,4). Osvajanje drugog mesta najviši je plasman nekog konja iz Srbobrana, a to se desilo tek 3. put u dugoj istoriji kluba. Ostaje veliki žal što se Stevan Sremački (vlasnik i trener) nije domogao pobedničkog pehara i tako ušao u istoriju kluba kao najuspešniji ikad. Ipak i ovo je velik rezultat koji se neće zaboraviti.

Druga dva konja iz Srbobran prošli su kroz cilj kao 5. i 6. Na petoj poziciji, poslednjoj koja se računa u nagradama, bio je Kinder Star sa vozačem Topalov Aleksandrom i vremenom 1:21,1. Ovaj konj u vlasništvu je Anite Ric Jagić, a trenira ga Topalov Branislav. Poznati IF A.T. Željka Vujanovića bio je 6. Njemu je tako izmakla nagrada za malo, ali ne zato što je nije zasluži već zbog činjenice da se trka neobično razvijala. Svo vreme trajanja trke čak 8 konja bilo je u grupi i nije bilo prostora da se napravi neki veći pomak, što je uticalo na završnu poziciju sjajnog IF A.T.

Od 2000. godine do sad kk “Vranac” je imao samo 3 predstavnika na kasačkom derbiju, La Bidoro vlasnika Romanov Đorđa, koji je osvojio drugo mesto 2001. godine, Panama Oks, Željka Vujanovića, je učestvovao 2013. godina, a 2017. kada je Derbi održan u Srbobranu, imali smo u trci konja Happy Day, vlasništvo Dovijarski Srđana. U ovoj godini se 12 konja plasiralo za derbi, ponavljamo čak 3 iz Srbobrana, a na startu je bilo 10 grla jer su se dva konja povredila pred trku. Želja naših odgajivača bila je da sva tri srbobranska predstavnika dođu do nagrada, to je nažalost izostalo, ali zato smo došli do vicešampionskog mesta. To je pored Paladina ove godine i pomenutog  La Bidoro 2001. godine, učinio još samo slavni i najtrofejniji srbobranski konj ikada, Firentin 1978. godine, konj koji je bio višestruki prvak beogradske staze.

Facebook Komentari