Žofi i Diana priredile izložbu za pamćenje

13. avgust 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Zabava

Sinoć otvorena izložba grafičkih radova dve mlade srbobranske umetnice, Sabadoš Žofi i Munjin Diane, u galeriju Doma kulture privukla je veliki broj Srbobranaca, a samo otvaranje bilo je jedno od lepših, koje pamti ova ustanova.

Žofi i Diana su svojom svestranošću u umetničkom izražavanju očarale okupljenu publiku, ne samo svojim crtežima i rešenjima u primenjenoj umetnosti grafičkog dizajna, već i svojim talentom i umećem stvaranja muzike na gitari. Autorke nisu želele da govore o svojim radovima i da ih posebno predstavljaju, već da oni sami za sebe “govore”, svojoj publici su umesto reči ponudile muziku, a u tome im je pomogao njihov prijatelj iz Subotice Kevin Pančić. On izučava solo pevanje na Akademiji umetnosti u Segedinu. Otpevao je za Srbobrance dve pesme, prvo staru narodnu pesmu iz Mađarske, a zatim “Kaleš bre anđo” na srpskom.

Dobrodošlicu svojim gostima i svim posetiocima, poželela je Milica Zarić, direktorka Doma kulture. “Drago mi je što imamo priliku da ugostimo ovako višestruko talentovane umetnice kao što su Žofi i Diana, one se bave slikarstvom, grafičkim dizajnom i kao što ste mogli da čujete, muzikom. Posebno mi je čast što su svoju prvu izložbu odlučile da naprave u našoj galeriji, a verujem da za par godina nećemo moći tako lako da dođemo do njih, jer će zbog svog talenta imati izložbe po celom svetu.”, iznela je u uvodnoj reči svoja predviđanja gospođica Zarić.

Nakon otvaranja imali smo priliku da porazgovaramo sa Dianom Munjin, jer smo želeli da nam ipak kaže par reči o izloženim delima, pošto naši čitaoci, u najvećem broju, nisu imali prilike da prisustvuju otvaranju izložbe. “Danas smo se predstavile radovima koji su vezani za grafički dizajn i grafičke crteže, uglavnom sam izložila ona dela koja sam slala i na prijemni u Pečuj. Među njima su crteži portreta, aktovi i primenjena umetnost, grafička rešenja logoa, ambalaže i sl. Crtanjem sam počela da se bavim dok sam bila u srednjoj školi u Subotici, na smeru klasična gitara, ali sam zbog toga što sam morala stalno da sviram muziku koja mi se ne dopada izgubila volju da se dalje bavim tim. Tad sam se okrenula likovnoj umetnosti, i dalje volim muziku i uživam da sviram gitaru, ipak sebe dalje vidim u likovnoj umetnosti i grafičkom dizajnu. Moja drugarica Žofi je završila sad prvi razred na smeru grafičkog dizajna u Novom Sadu, tako da smo lako sakupile dovoljno radova iz iste kategorije za izložbu. Trebalo nam je nekih dva meseca da sakupimo sve svoje crteže. Sledeća izložba bi mogla možda da objedini i naše slikarske radove, jer je to trenutno umetnički izraz koji najviše volim”, rekla nam je mlada, i nadasve talentovana Diana Munjin.

Diana nije jedina umetnički nastorjena članica porodice Munjin, njena starija sestra Andrea već je poznata po svojim crtežima i slikama. I sama je izlagala baš u galeriji Doma kulture, a poslednji put kada je gostovala pred srbobranskom publikom, predstavila se ilustracijama koje su objavljene u knjizi Nandora Giona. Više o toj izložbi možete saznati u posebnoj vesti.

Facebook Komentari