Biserov EKO KAMP omiljen je kod mnogih vojvođanskih Udruženja za pomoć MNRO

31. jul 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, udruženje, Zabava

Ekološki kamp koji Udruženje za pomoć MNRO “Biser” iz Srbobrana organizuje svake godine u Šumici na Vašarištu, počeo je 29. jula i trajaće do 2. avgusta, i za to vreme će kroz radionice, igru i zabavu u kampu proći mnogo dece i gostiju, kako iz naše tako i iz drugih opština.

Ove godine “Eko kamp” broji dnevno oko 50 učesnika, korisnika dnevnog boravka i druge srbobranske dece. Biserovi volonteri i stručno  osoblje, kojih ima oko 20, uvek su raspoloženi i svakodnevno brinu o učesnicima kampa, organizuju im programske aktivnosti, koje pored fizičkog razvoja, kod dece afirmišu umne i kreativne sposobnosti. Kompletan program “Eko kamp” prvenstveno je usmeren na inkluziju Biserovih štićenika u zajednicu, što druženje sa drugom decom sigurno pospešuje. Sagovornik na ovu temu bila nam je defektolog u udruženju, Radmila Timko, koja je ujedno i koordinator dnevnog boravka.

“Trenutno se održava 15. ‘Eko kamp’ našeg udruženja, a ovogodišnja tema kampa je ‘Upoznajmo Srbiju’. Svakodnevno održavamo radionice koje su vezane za ovu temu, odnosno za jedan deo naše zemlje, u ponedeljak je to bila Vojvodina, u utorak Istočna Srbija, u sredu je na redu zapad naše zemlje, zatim ćemo se baviti jugom, a u petak će tema biti naša prestonica, Beograd. Pre svake radionice deci ispričamo neke zanimljivosti o delu Srbije koji je tema, a zatim pravimo mala umetnička dela sa motivima tog predela, juče smo recimo izrađivali figurice i kolibe po ugledu na one iz Lepenskog Vira. Danas imamo goste iz Novog Sada i Subotice, njih petnejstak, juče su nam bili prijatelji iz udruženje iz Vrbasa i Feketića, u ponedeljak iz Kule, sutra nam dolaze drugari iz Žablja, a u petak iz Bačke Palanke.”

“Svako jutro u 7 sati otvaramo ‘vrata’ kampa, stižu nam učesnici, i ostajemo tu do nekih 4 sata poslepodne, a posle zatvaranja kamp čuvaju dva radnika, kako bi smo sutradan mogli da nastavimo da se igramo i družimo. Svi učesnici kampa imaju obezbeđenu hranu, doručak, užinu i ručak. Vreme im je stalno ispunjeno, pored radionica ‘Upoznajmo Srbiju’, održavamo i neke druge, danas je to ‘potraga za blagom’ tokom koje podelimo deci mape po kojima treba da ga pronađu, bavimo se sportom i družimo se. Maksimalno se trudimo da ih sve afirmišemo i uključimo u aktivnosti. Svaki dan održavamo sportska nadmetanja, a u petak ćemo proglasiti i pobednike. Takođe u petak ćemo imati više slobodnih aktivnosti, biće muzike i igre, a dolaze nam i prijatelji iz ‘Plavog Kruga’ koji će za sve učesnika napraviti mini lekarski pregled.”, rekla je Radmila Timko, izrazivši zadovoljstvo što ima priliku da radi sa decom, jer kako i sama kaže od njih se svaki dan nešto može naučiti, o tome kako biti prijatelj i družiti se bez predrasuda i bilo kakvih drugih barijera, koje nam budu nametnute kada odrastemo. Gospođa Timko se zahvalila brojnim sponzorima koji su pomogli da se održi ovogodišnji kamp, a posebno Savezu Udruženja za pomoć MNRO Vojvodine, koji pruža podršku finansirajući radionice i honorare za njihove voditelje.

Svoje utiske i reči hvale za organizaciju “Eko kampa”, izneli su i gosti iz novosadskog i subotičkog udruženja, koji se rado odazivaju na poziv iz Srbobrana jer znaju da je ambijent prelep i da je druženje u kampu konstantno i zanimljivo.

“Jutros u 9 časova stigli smo u kamp, iz Udruženja MNRO Novi Sad. Prisutni smo na kampu već više od 5 godina, a danas smo došli ovde sa 11 naših korisnika. Jako nam se dopadaju sve akcije koje pravi Savez udruženja Vojvodine, a među njima se ističu ‘Olimpijada’ u Zrenjaninu i ‘Eko kamp’ u Srbobranu, zbog čega se rado odazivamo na pozive. Mi u Novom Sadu nemamo baš mnogo mogućnosti da se sklonimo od gradske gužve i pobegnemo u prirodu, sem gradskih parkova i Štranda, a i tamo možemo da idemo periodično. ‘Eko kamp’ u Srbobranu nam to nadoknadi, a pozitivna strana je i to što se na jednom mestu okupljaju ljudi iz različitih gradova, razmenimo iskustva, a i naši korisnici se upoznaju međusobno, i tako stiču nove drugare sa kojima će se družiti i dogodine. Potpuno uživaju ovde, u zelenilu prirode, u dobroj hrani, igri i druženju.”, izraz je divljenja “Eko kampu” u Srbobranu, od strane gospođe Danijele Mandić, stručnog radnik, pedagoga u MNRO Novi Sad.

Udruženje “Zajedno”, iz Subotica, prošle godine je prvi put poslalo svoje štićenike i zaposlene u “Biserov” kamp, ono što su tad videli im se dopalo i zbog toga su i ove godine prisutni i učestvuju u aktivnostima sa decom iz naše opštine. “Kod nas nema nikakvih aktivnosti ovog tipa, zbog čega smo jedva čekali da dovedemo svoje korisnike u Srbobran. Njih šestoro sa nas dvoje pratilaca, došli smo da se družimo sa članovima drugih vojvođanskih udruženja. Pošto smo u Subotici vrlo ograničeni sa novčanim sredstvima, pored dnevnog boravka koji organizujemo 5 dana u nedelji, imamo samo jedan dan nedeljno prostora za programski rad za sve kategorije korisnika, ali se zato trudimo da na akcijama koje priređuje Savez budemo što više prisutni. S obzirom da imamo više od 100 korisnika, a tek od nedavno smo preko projekta obezbedili kombi vozilo, nismo u mogućnosti da povedemo sve već samo par njih. Zbog toga smo u pregovorima sa savezom da i mi uskoro organizujemo neko veliko druženje, po ugledu na vaše, verovatno takmičenje u kuglanju, pošto su naši korisnici u tom sportu vrlo aktivni.”, rekla je Marija Martič, iz subotičkog Udruženje “Zajedno”, prilikom posete Srbobranu.

Foto: L.P.

Facebook Komentari