Srbobranski Dom zdravlja po kvalitetu usluga drugi u Srbiji

26. jul 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Zdravlje

Predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški, bio je danas u službenoj poseti Domu zdravlja “Dr Đorđe Bastić”, gde je u pratnji člana Opštinskog veća zaduženog za zdravstvo, dr Ilije Gazepova, prisustvovao otvorenom sastanku uprave ove ustanove, uz prisustvo medija.

Povod za posetu bili je skorašnje dobijanje akreditacije na sedam godina, kao i priznanje za jednu od najboljih zdravstvenih ustanova, po kvalitetu usluga, ovog tipa u našoj državi. Goste iz lokalne samouprave dočekao je dr Vlastimir Kladar, direktor Doma zdravlja, koji je pohvalio opštinske organe za podršku koju daju njegovoj ustanovi, i istakao da je jako zadovoljan dosadašnjim nivoom saradnje.

“Naš Dom zdravlja obezbeđuje zdravstvenu zaštitu za preko 16.000 stanovnika, imamo 101 zaposlenog koji vredno i uredno rade, godišnje obavimo oko 200.000 pregleda i 120.000. različitih analiza. Moram vas izvestii da je 30. aprila naš Dom zdravlja dobio akreditaciju na 7 godina od državne Agencije za akreditaciju, što je rezultat jednog dobrog, iscrpnog rada u našoj ustanovi i zato se od sveg srca zahvaljujem zaposlenima. Druga je novost da je 19. juna na brifingu na Institutu za javno zdravlje „Batut“, ustanovi koja prati kvalitet rada u zdravstvu, naš Dom zdravlja plasiran na drugo mesto u Srbiji i time možemo biti ponosni. Kada je reč o finansiranju zdravstvene zaštite od RFZO, redovno stižu određena sredstva, a da bi se dodatno obezbedio kvalitet i povećali standardi nema ništa bez novca. Stoga mi se u tom smislu ne možemo požaliti na našu opštinu, na budžet i na našeg predsednika Radivoja Paroškog, koji je izvršilac budžeta.

Mi smo i ovoj godini dobili 28 miliona. Naša opštine je jedina u Srbiji koja specijalizira 4 čoveka, tražio sam i nigde nisam našao da jedna opština u Srbiji u isto vreme ima toliko ljudi na specijalizaciji. U isto vreme opština je obezbedila i radiološku zdravstvenu zaštitu i van kadrovskih standarda za ovu opštinu, a plaća i specijalistu pneumofiziologa. Ono što opština Srbobran još ima van standarda je specijalista neuropsihijatar, psiholog i oftalmolog. Moram vas obavestiti da smo novcem budžeta opštine kupili dva aparata, jedan za laboratoriju, centrifuga sa 30 ubodnih mesta za epruvete, što iznosi 200.000 dinara, a u utorak nam stiže kardiooftografski aparat. Bilo je potrebno nabaviti novi, jer je postojeći pri kraju amortizacionog perioda, a cena je oko 210.000 dinara. Takođe su kupljeni i računari u vrednosti od 500.000. dinara. Sledi nam raspisivanje Javne nabake s ciljem obezbeđenja hidrantne mreže, a nadam se da ćemo ove godine završiti prostor na dečijem odeljenju, kako bi se mogla izdvajati bolesna i zdrava deca.

Hteo bih da kažem da je vrednim radom našeg predsednika, njegovom aktivnošću i saradnjom sa NIS-om, u okviri projekta ‘Zajednici zajedno’ obezbeđena sredstva u iznosu od 4 miliona dinara. Taj projekat je pred potpisivanjem i nadamo se da ćemo do kraja godine iz donacije dobiti jedan ultrazvučni aparat. Poručujem ovom prilikom da se neće zatvoriti ambulanta u Nadalju jer tamo radi kvalitetan lekar i farmaceut, tako da građani mogu biti sigurni u zdravstvenu zaštitu.”, poručio je za kraj svog izlaganja Kladar, istakavši da je Dom zdravlja stručno i finansijski potpuno konsolidovan, i da je sigurno jedna dobra ustanova.

Predsednik Paroški je istakao da je imao potrebu da dođe u Dom zdravlja i čestita direktoru i zaposlenima na dobijenoj akreditaciji, što je zasigurno pokazatelj da su dobro radili. “Na osnovu raspoloživih informacija mogu da kažem, i stalno to pominjem u javnim nastupima i pred novinarima, da imamo veoma dobar Dom zdravlja i da je nama cilj kao i vama, da vaši pacijenti budu zadovoljni. Zamolio sam direktora da i sa vama razgovaram, a ono što sam hteo da vam kažem jeste da vam se zahvalim za mukotrpan rad koji ste učinili da bi ste stekli akreditaciju, odnosno da bi ste dokazali da je naš Dom zdravlja tako stručno opremljen sa sredstvima koja mogu da zadovolje sve potrebe pacijenta, a da oni budu potpuno sigurni da je sve maksimalno dobro organizovano i bezbedno za njih, a da je čak i komfor koji mogu da dobiju u toj zdravstvenoj ustanovi na određenom nivou. U tom smislu želim da se zahvalim vama kao rukovodiocima i svim zaposlenim radnicima, od medicinskog, do pomoćnog i administrativnog osoblja, jer ste u prethodnom periodu učinili zaista mnogo da se ovo priznanje dodeli Domu zdravlja ‘ Dr Đorđe Bastić’ u Srbobranu.

Mislim da je to način koji pokazuje jednu ozbiljnost, odgovornost menadžmenta Doma zdravlja, da u tom pogledu ona sredstva koja se izdvajaju iz opštinskog budžeta, odnosno ona sredstva koja izdvajaju građani opštine Srbobran, obezbeđuju dobru, kvalitetnu i bezbednu zdravstvenu uslugu i da su sredstva dobro realizovana. Mali je broj opština koje na ovakav način finanisraju svoje ustanove, a sećam se perioda kada je taj iznos bio ispod 10 miliona, i tada su to bila značajna sredstva. Mi smo uvek tu da pomognemo, koliko je to u našoj moći, i mogu da vas obavestim da je ostvarenje budžeta, kada je u pitanju Dom zdravlja, preko 50 posto, što znači da imamo prioritet kad je u pitanju finansiranje ove ustanove i neke veće pritužbe nisam imao prilike da čujem. I dalje ćemo se družiti i dogovarati o tome kako da unapredimo rad u Domu zdravlja kako bi naši sugrađani, to jest pacijenti, bili u potpunosti zadovoljni.” rekao je predsednik Paroški Radivoj.

Facebook Komentari