Ostalo je samo mesec dana do XX JUBILARNE SRBOBRANSKE BRAZDE

“Srbobranska brazda” manifestacija je koja se bavi promocijom onog istinski vojvođanskog i srbobranskog, zemljoradničkog načina življenja, ali istovremeno je i skup koji promoviše kulturu i tradiciju. Do njenog početka ostalo nam je samo još mesec dana.

Dvadeseti jubilej Brazde prava je prilika da se pokaže ono najbolje što Srbobran ima, gostoprimljiva dobrodušnost naših paora, ali i moderana tehnologija sa kojom pristupaju obradi zemlje, bogata kultura i duga tradicija najboljih orača. Kako se sa promocijom Brazde još nije krenulo, a pripreme za organizaciju već su počele, bio je pravi momenat da saznamo šta je to što nas čeka 24. avgusta, za kada je zakazana ovogodišnja smotra plugova. Naš sagovornik na ovu temu, bio je prvi čovek Mesne zajednice Srbobran, i samim tim glavni organizator “Srbobranske brazde”, Ninoslav Jokanović:

“Velika mi je čast i zadovoljstvo što ću biti deo tima, ispred Mesne zajednice Srbobran, u organizaciji jedne velike manifestacije kakva je ‘Srbobranska brazda’. Ove godine organizacija ima poseban značaj i svoju neku čar, jer se održava po 20. put. Još 1997. godine naši Srbobranci došli su na ideju da okupe poljoprivrednike kako bi se takmičili, pokazali svoje umeće i veštine u oranju. Upravo zahvaljujući tim našim ljudima, mi smo danas u prilici da organizujemo ‘Srbobransku brazdu’, da je učinimo većom, masovnijom i jednim ozbiljnim brendom, koji će naš Srbobran podići na jednu visoku poziciju u svetu poljoprivrede. Pred nama je zbog toga ozbiljan zadatak, da svo svoje znanje, volju i energiju usmerimo u organizaciju ovogodišnje manifestaciji, i na taj način opravdamo poverenje, i zahvalimo se tvorcima ‘Srbobranske brazde’. Ovaj jubilej iskoristićemo da ispromovišemo i novi logo Mesne zajednice Srbobran, naš zaštitni znak koji mislim da zaista predstavlja našu varoš onakvom kakva jeste, vedra, slobodarska i okružena pšenicom.

Ove godine će takmičenje biti održano na parcelama AD “Pionir” Srbobran, te se ovom prilikom zahvaljujem direktoru i zaposlenima ove firme, jer su nam omogućili lokaciju za ovogodišnje nadmetanje. Kao i do sad zadatak orača je da uzoru strnjište na dubinu od 25 centimetara, sa lakim i teškim traktorima u tri kategorije. Laka ‘A’ kategorija uključuje jednobrazne i dvobrazne plugove i plugove obrtače, Srednja ‘B’ kategorija u koju spadaju trobrazni i plugovi obrtači, i Teška ‘C’ kategorija u kojoj će se takmičiti orači sa plugovima koji oru 4 ili više brazdi, mogu biti klasični, ili plugovi obrtači. Pravila nalažu da svaki orač mora da obradi određenu parcelu, a svaka će biti numerisana i dodeljena na izvlačenju koje ćemo prirediti na dan takmičenja. Stručni žiri sastavljen od inženjera poljoprivrede će ocenjivati otvaranje brazde, pravac oranja, ravnomernost dubine oranja, opšti izgled, kao i sam završetak. Pravo učešća imaju svi traktoristi bez obzira na pol i starost, i bez obzira da li su zaposleni u poljoprivrednom preduzeću, zemljoradničkoj zadruzi, ili su samostalni proizvođači.

Nakon takmičenja svi posetioci će imati priliku da učestvuju u tradicionalnim sportskim takmičenjima, a u saradnji sa atletskim klubom ‘Srbobran’ organizovaćemo nadmetanja i za naše najmlađe posetioce. Svu decu koja dođu na 20. Brazdu obradovaćemo sa vrednim poklonima iznenađenja, a za svaku trudnicu koja dođe na manifestaciju imamo poklon vaučere za kupovinu u poznatom trgovinskom lancu. Ova praksa je uvedena prošle godine i toga ćemo se držati i sad, s tim da ćemo spremiti veći broj poklona kako niko ne bi ostao uskraćen za isti. Ono što je bitno da istaknem je da ćemo i nagrade za najbolje orače, u sve tri kategorije, podići za 25 posto, jer želimo da takmičenje dobije na značaju. Prve nagrade će iznositi 25.000 dinara, druge 20.000 i treće 15.000 dinara. Ova ‘Srbobranska brazda’ je jubilarna i treba da bude posebna, a veće nagrade će to učiniti. Nadamo se većem broju učesnika, i radimo na tome da ih bude više ne samo iz naše opštine, već iz cele Vojvodine.

Takmičari koji ne osvoje novčane nagrade, moćiće da se nadaju nekoj od brojnih robnih nagrada, u vidu semenske robe, hemije namenjene usevima, veštačka đubriva i mnoge druge stvari koje će obezbediti firme izlagači i sponzori. Ti pokloni će biti javno izvlačeni nakon što proglasimo pobednike u oranju. Kotizaciju za takmičenje smo još prošle godine ukinuli i pri tome ostajemo i sad. Sve na manifestaciji je besplatno, ono što organizuje Mesna zajednica, pa i učešće u takmičenju. Deca sportisti takođe mogu očekivati priznanja, u vidu medalja i pehara, pored onih poklona iznenađenja koje sam pomenuo. Svi takmičari i posetioci ‘Srbobranske brazde’ imaće besplatan doručak i kasnije ručak, a besplatno će biti i piće. Imaćemo bogat program kulturno umetničkih društava iz naše opštine, a obezbeđen je i bend koji će zabavljati posetioce.

Uskoro krećemo sa promocijom ‘Srbobranske brazde’, prvo na lokalnim medijima, i promotivnim materijalima u okolnim opštinama, a očekujemo i gostovanja na RTV-u i nekim poljoprivrednim emisijama. Ove godine smo dobili značajnu pomoć od pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, te se ovom prilikom zahvaljujem sekretaru dr Vuku Radojeviću, koji je prepoznao našu želju i energiju da ‘Srbobransku brazdu’ podignemo na još viši nivo. Zahvalnost dugujemo i našem generalnom sponzoru, lokalnoj samoupravi i predsedniku Radivoju Paroškom, koji shvata koliko je bitno da se ova tradicija očuva i predstavi što širem auditorijumu, jer je ‘Srbobranska brazda’ pravo ogledalo ove opštine. Poljoprivredom, a pogotovo zemljoradnjom bavi se najveći broj naših žitelja, i prihodi iz te grane privredu su najveći. Od toga živimo i to smo mi, ponosni zemljoradnici. Posebno se zahvaljujem svojim saradnicima iz Mesne zajednice Srbobran, članovima saveta i svim zaposlenima, jer su oni motor, snaga i glavni pokretač svih aspekata organizacije ‘Srbobranske brazde’.

Pozivam ovom prilikom sve naše traktoriste, koji imaju želju da se takmiče u oranju, da se prijave u što većem broju kako bi smo ovaj jubilej obeležili na pravi način. Sve zemljoradničke zadruge iz Srbobran, Nadalja i Turije, kao i iz ostalih mesta Vojvodine pozivam da se odazovu. Sve one firme koje bi želele da izlažu svoje proizvode i usluge iz domena poljoprivrede takođe pozivam da dođu, da napravimo mali sajam, izložbeni prostor je besplatan. Na posletku pozivam sve naše sugrađane i žitelje Vojvodine, da dođu na ‘Srbobransku brazdu’ 24. avgusta, i provedu jedan lep i zanimljiv dan u prirodi, sve im je obezbeđeno pa i debela hladovina, treba samo da ponesu dobro raspoloženje.”, završio je srdačno naš sagovornik, predsednik saveta Mesne zajednice Srbobran, Ninoslav Jokanović.

Tradicija koju su započeli zemljoradnici i kooperanti zemljoradničke zadruge “Srbobran” i članovi „Kluba za negovanje tradicija i običaja svih naroda i narodnosti Vojvodine”, Fišteš Ileš i Каnčar Аntаl zајеdnо sa drugim zemljoradnicima, traje do danas. Prvo su te 1997. godine organizovali zimsko savetovanje za poljoprivrednike, na kom su bili predavači Dipl.ing. Žužana Pejdli, Ргоf.Dг. Janos Berenji iz oblasti biljne proizvodnje, i Slobodan Radić iz oblasti mehanizacije. Posle jednog predavanja o značuju osnovne obrade za biljnu proizvodnju, pala je ideja da se organizuje takmičenje u oranju. Prva ‘Srbobranska brazda’ razlikovala se značajno od ovih modernih, po kategorijama i najviše po skromnom broju učesnika. Već druga godina je donela napredak u organizaciji, i broju orača. Nakon treće Brazde i pauze od tri godine, organizaciju preuzima Mesna zajednica Srbobran, koja nastoji u tome da svaka sledeća manifestacija bude bolja i masovnija. Vrhunac je dostignut na 12. Brazdi kada je učestvovalo 34 takmičara, veliki broj izlagača i posetilaca, prava sajamska atmosvera, to je motiv koji i današnji organizatori imaju pred sobom. Prošle godine su uspeli da naprave tako ozbiljnu manifestaciju, a ove se svi zajedno nadamo nečem još većem, sigurno je da bi smo svi voleli da vidimo 100 traktora sa oračima svih dobi iz svih krajeva pokrajine pa i šire. E to bi bilo pravo takmičenje orača Vojvodine.

Facebook Komentari