Završene su Petrovdanske Svečanosti 2019

15. jul 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Lokalna samouprava

Prethodnih par dana Srbobran je bio centar kulturno zabavnih dešavanja, čemu su mogli da svedoče mnogobrojni posetioci. Iako vremenski uslovi nisu bili savršeni za održavanje manifestacije pod otvorenim nebom, zanimljivi izvođači su učinili da publika na Trgu Slobode bude brojna.

“Petorvdanske Svečanosti” otvorio je u petak, 12. jula, predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški: “Imam zadovoljstvo da na Petrovdan, na veliki dan za Srbobran, pozdravim sve Srbobrance i naše goste. Neka naši apostoli, patroni ovog mesta, Petar i Pavle, učine da budemo složni, jedinstveni i snažni u unapređenju našeg mesta i naših porodica. Možemo biti ponosni na naše pretke koji su svojim delima obezbedili časno i rodoljubivo ime koje nosimo – Srbobran, jedini u našim srcima. Uveren sam da su svi naši gosti osetili čari srbobranske noći i da će im otvorenost srca Srbobranaca zauvek ostati u njihovom sećanju”, reči su kojima je Paroški pozdravio okupljene građane na Trgu.

Toga dana prisutne su zabavljali brojni izvođači iz naše opštine, koji su se predstavili narodnim igrama, pesmom i plesom, pod zajedničkim nazivom “Amateri svome gradu”. Učešće su uzeli Kulturno-umetnička društva “Ivanjsko Cveće”, veterani KUD-a “Petar Drapšin” Srbobran, FU “Picpang”, Klub za negovanje tradicije i običaja svih naroda i narodnosti Vojvodine i Srbobrana, Gradski hor “Zora”, sekcija modernog plesa “Zvezdice”, “Moonlight quintet” i drugi. Od 23:00 časa na bini su svoj nastup započeli Sanja Ilić i “Balkanika”, koji su privuklinajviše pažnje. Svojim, na prvom mestu kvalitetom, zainteresovali su i one slušaoce koji nisu upoznati sa radom ovog iskusnog muzičkog stvaraoca i njegove grupe.

Subotnje svečanosti bile su još posećenije, prvenstveno jer je bio neradan dan, ali i zbog činjenice da je program bio raznovrsniji. U 15:00 časova je počeo spektakl konjičkog sporta na hipodromu, koji je privukao mnogo posetilaca, a kako i ne kada su na programu bile čak 3 značajne trke, od ukupno 10 koliko ih je najavljeno. Preko 100 grla izašlo je tog popodneva na stazu i pokazalo svoje ovogodišnje domete. Pobednik 15. po redu Petrovdanske Trke bio je Velvet Dancer sa vozačem Branislavom Mukić.

Na Trgu Slobode je toga dana nastavljeno sa kvalitetnim muzičkim programom. Od 19:00 časova nastupili su momci iz grupe “Bijelo Dugme Tribute band” iz Novog Sada, koji su i pored toga što u svojim redovima nemaju Alena, Tifu ni Bregu, uspeli da zapale publiku uz besmrtne hitove pomenutih muzičara. Svojim dvočasovnim nastupom odlično su pripremili teren za zvezde večeri, grupu “Divlje Jagode”. Ovaj poslednji koncert privukao je toliko ljudi da se bini gotovo nije moglo prići, a iznenađujuće je i to koliko je u Srbobranu i okolini poklonika ove grupe, koja ima malo tvrđi zvuk i njihove pesme nisu opšte prihvaćene kao narodni melos, što je slučaj sa hitovima “Bijelog Dugmeta”. U svakom slučaju odličan koncert “Divljih Jagoda” sa velikom podrškom njihovih obožavaoca.

Ono što je još moglo da se vidi na trgu tokom “Petrovdanskih Svečanosti”, a do sad nije bio slučaj, su animatori, koji su se potpuno posvetili afirmaciji dece i njihovom življem uključivanju u program. Noseći kostime poznatih Diznijevih likova privukli su veliku pažnju svih prisutnih, i neretko bili i u fokusu fotografskih želja dece i roditelja. Jedino što je izostalo, a bilo je u planu organizatora, bio je bioskop na otvorenom, čijom projekcijom u nedelju veče je trebala da se spusti zavesa na ovogodišnje “Petrovdanske Svečanosti”. Prikazivanje je odloženo, zbog najave meteorologa, da nam dolazi veliko nevreme, tako da ćemo “Aladina” iz francuske kinematografske kuhinje imati prilike da gledamo u nekom novom bliskom terminu.

Više foto detalja možete pronaći u našim facebook galerijama sa “Petrovdanskih Svečanosti” i “Petrovdanske trke“.

Facebook Komentari