Izložba: Portreti narodnog kralja u umetničkim delima

12. jul 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Na sinoć otvorenu izuložbu u Domu kulture, posvećenoj Kralju Petru I, došao je veći broj naših sugrađana željih da čuju šta je to autor izložbe Hadži Zoran Lazin imao da im ispriča o životu jednog od najvoljenijih vladara u istoriji Srba.

Izložba je otvorena na 175. rođendan Kralja Petra I , što Srbobran svrstava među retka mesta u Srbiji, ili čak jedino, koje je nekom svečanošću obeležilo ovaj bitan datum. Izložbom je nastavljen  program “Petrovdanskih Svečanosti”, a otvorila ju je direktorka Ustanove kulture, gospođica Milica Zarić. “Veliko je zadovoljstvo što u ovim prazničnim danima u Srbobranu imam priliku da otvorim izložbu o Kralju Petru I. Veliki značaj ove izložbe naveo je nas u Domu kulture i samog autora da dogovorimo gostovanje izložbe u svim obrazovnim ustanovama u opštini Srbobran tokom predstojeće jeseni. Izložba koju večeras otvaramo odlična je prilika da naučimo nešto novo o Kralju Petru I i jednom delu naše istorije”, rekla je direktorka Zarić, poželevši zatim dobrodošlicu svom gostu, a zatim i brojnim sugrađanima u publici.

Odmah nakon uvodnih reči publika u galeriji Doma kulture mogla je da čuje stihove posvećene kralju oslobodiocu, koje je govorila Jovana Mrkšić, jedne od neobično retkih pesama napisanih o tako važnoj ličnosti.

Izložba gospodina Lazina značajna je jer na jednom mestu okuplja umetnost i istorijske činjenice koje su vezane za lik i delo Petrovo. Po rečima autora, bilo je potrebno mnogo vremena i truda da se dođe sve obrađene građe, kako pisane tako i fotografske, a tek je nakon sakupljačkog rada došao je na red veliki posao, da se sve to sortira i adekvatno prezentuje. Na 14 velikih panoa, prikazani su spomenici, biste i druga umetnička dela koja veličaju kralja, a ima ih svuda gde žive Srbi, ne samo u matičnoj državi. Prikazana su dela nekih slavnih likovnih stvaralaca poput Uroša Predića, braće Špira i Anastas Bocarića, Nikole Milojevića, Arsenija Petrovića, Bogosava Vojnovića Pelikana, Miloša Gvozdenovića, Vasa Eškićevića, Frensis Oven Solsberija i drugih.

“Drago mi je da sam u Srbobranu u danima kada obeležava svoju slavu, ali i kada se obeležava 175. godišnjica rođenja Petra I Karađorđevića, srpskog kralja za koga kažu da je bio jedini srpski monarh koga je izabrala Narodna Skupština, koji je sa 71 godinom peške prešao Albaniju i koji se rodio i umro na svojoj zemlji. Ideja za ovu izložbu stara je nekoliko godina, a realizovana je pred kraj prethodne, kada je u celoj Srbiji obeležavano 100 godina od završetka Velikog rata. Pokušao sam na popularan način da približim lik i donekle delo Petra I Karađorđevića, izuzetnog čoveka koji je, na našu nesreću, marginalizovan. Zato mi ti pokušaji veoma prijaju, posebno ovde u Srbobranu, u danima obeležavanja važnog jubileja i danima slave”, rekao je o svom radu Hadži Zoran Lazin.

Facebook Komentari