Tradicionalna žetva 14. jula u OZZ Srbobran

09. jul 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Poljoprivreda

Manifestacija “Tradicionalna Žetva” održaće se ovog 14. jula po 23. put, što je čini jednim od dešavanja sa najdužom tradicijom  u Srbobranu.

Mesto održavanja “Žetve” biće dvorište Opšte zemljoradničke zadruge “Srbobran” (kod mešaone na Begluku), gde će Klub za negovanje tradicija i običaja svih naroda i narodnosti Vojvodine iz Srbobrana prikazati raznovrstan program. Očekuje se dolazak brojnih ekipe žetelaca iz cele Vojvodine, koji će prikazati običaje koji su pratili žetve održavane pre sto godina. Nagradu za najverniji prikaz žetvenih običaja, dobiće ekipa koja svojim radom u polju, opremom u kojoj radi, izgledom nošnji i doručakom koji spremaju domaćice, ubedi žiri da su baš oni najautentičniji.

Velike grablje, zvane “begeš”, kosa i pribor za otkivanje i oštrenje, deo su opreme koju će imati sve ekipe, dok će „konope“ za vezivanje snopova praviti na licu mesta, kao što je to rađeno nekad, od žita. Pored takmičenja u žetelačkim poslovima, održaće se i nadmetanja u starim disciplinama kao što su trčanje po strnjici, trka u džakovima i nadvlačenje konopca. Na kraju manifestacije goste i takmičarske ekipe očekuje zajednički ručak. Svi prisutni imaće mogučnost da uživaju i u bogatom kulturnom program, koji počinje ujutru od 8:00 časova. Sponzori ovogodišnje manifestacije su: Opština Srbobran, Mađarski Nacionalni Savet, Fondacija Bethlen Gabor kao i mnogi drugi.

Facebook Komentari