Jubilej 800 godina samostalnosti SPC

26. jun 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Crkva

Sveštenici Srpske pravoslavne crkve u Srbobranu organizovali su Svečanu akademiju, u Malom pozorištu, povodom velikog jubileja, 800 godina autokefalnosti.

Proslava je u Srbobranu započeta blagoslovom, njegovog preosveštenstva dr Irineja pravoslavnog episkopa bačkog, pred velikim brojem gotiju, uvaženih zvanica i mnoštvom vernika. Muzički nastup Gradskog hora “Zora” oplemenio je svečanost, izvođenjem “Svetosavske himne” i “Bogorodice djevo” kompozitora visokopreosvećenog mitropolita volokolamskog Ilariona.

Cenjeni Matija Bećković i dr Boris Stojkovski, govorili su o duhovnom i istorijskom aspektu ovog bitnog datuma, i šta je on doneo srpskom narodu. Bećković je besedio o Svetom Savi, prvom arhiepiskopu novoformirane Srpske pravoslavne crkve, ali i o poslednjem preminulom poglavaru, Njegovoj svetosti patrijarhu Pavlu.

Kulturno umetničko društvo “Bard” predstavilo se spletom srpskih igara, svadbarskim pesmama i igrama iz Prizrena. Baš poslednja pomenuta, donela je KUD-u nagradu za najbolju koreografiju na takmičenju “16. Jaseničko prelo” u Smederevskoj Palanci.

 

Facebook Komentari