Ekipa Pulai osvajač je ovogodišnje Kotlićijade

17. jun 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, udruženje, Zabava

Bogat zabavni program i veliki broj takmičara u sportskim i kulinarskim disciplinama obeležili su 7. po redu “Kotlićijadu”, koju je na proplanku uz hipodrom, u prelepom ambijentu, organizovalo u subotu, 15. juna, Udruženje “Citadela”.

Pored glavnog programa, zbog kog se manifestacija i zove “Kotlićijada”, organizovane su brojne druge discipline za sve raspoložene posetioce željne nadmetanja. U nekima od njih učestvovala su i deca, zbog čega je ova manifestacija jedna od omiljenih u Srbobranu, jer u njoj učešće mogu imati svi članovi porodice. Organizatore je poslužilo i lepo vreme, koje je dodatno podgrejano vatrama ispod kotlića i roštilja. Bila je velika gužva, možda i veća nego na dosadašnjim skupovima na istom mestu.

“Danas imamo 21 takmičarsku ekipu u kuvanju kotlića, 20 timova koji su se prijavili, i jedna iz Budisave koju smo mi pozvali da budu naši gosti. Ekipe kojima uputimo pozivnicu ne plaćaju kotizaciju, već ih zaista tretiramo kao goste. Sve grupe učesnika dobile su poklone od, ‘Vitaminke Horgoš’ koja je naš glavni sponzor. Pored toga, svi takmičari dobili su i majice sa amblemom ‘VII Kotlićijade’, da ih podseća na učešće. Veliki je broj ekipa koje učestvuju svake godine, i jedva čekaju kad će sledeće okupljanje, kako odrasli, tako i deca. U sportskim disciplinama je malo teže nagovoriti ih da se uključe, ali čim se malo opuste ni to nije problem. Do sad je glavna nagrada u sportu za decu bila životinja koju treba uhvatiti, tako je bilo i ovoga puta. Jurili su takmičari petla, pa prošle godine prase, a sad smo spremili jednog zeca. Za kraj večeri, kada se sva takmičenja završe, imamo muzički nastup dua ‘Tot i Vajda’. Što se tiče takmičenja u kuvanju kotlića i nagrađivanja najboljih, imamo tročlani žiri: Gujaš Erne, Kiš Laslo i Siniša Mijatov, iz kompanije ‘Vitaminka’ iz Horgoša” , rekla je jedna od organizatora “Kotlićijade”, Eva Mikušćak, koja je kordinator manifestacije i član Udruženja “Citadela”.

Čovek koji je predvodio ekipu vrsnih poznavalaca “dobre kašike”, Gujaš Erne – predsednik žirija, imao je šta da kaže o ovogodišnjem takmičenju i kriterijumima koji su odlučili pobednika: “Četiri su glavna kriterijuma koja odlučuju pobednika. Prvo gledamo boju, zatim probamo ukus, ocenimo opšti izgled, i na kraju gustinu. Za svaku kategoriju dajemo pojedinačnu ocenu, i na kraju sabiramo sve ocene od sve trojice članova žirija. Tako smo došli do ovogodišnjeg pobednika, bez ikakvih protekcija. Srbobranci generalno znaju da skuvaju dobar kotlić, ali se dešava kod nekih, valjda zbog velike želje da se pokažu i pobede, desi se da ga sa nečim pokvare. Ume da bude prekuvan, ili čak da dodaju neke začine koji nisu primereni našem ukusu i podneblju. Većina ima dobar ukus, ali omanu u boji, jer ne odaberu papriku lepe crvene boje, a to je važan kriterijum u ocenjivanju. Glavni savet za sledeću godinu je, nemojte stavljati origano, sirće i vino, samo ugušite time onaj pravi ukus. Bude on možda i ukusan, ali nije za takmičenje”, uputio je savet za narednu godinu gospodin Gujaš Erne.

Rezultati takmičenja u kuvanju kotlića – Citadela:

  1. Mesto : Ekipa Pulai
  2. Mesto: Srbobransko Proleće
  3. Mesto: Stars Cafe Begluk

Prateće mafinestacije –Takmičenja:

Bacanje čizme (takmičari do 10 godina) – 1. Danijel Seleši, 2. Edvard Olah, 3. Lucijan Seleši.

Bacanje čizme (takmičari do 15 godina) – 1. Aleksandar Bojović, 2. Arpad Nađ, 3. Atila Mag.

Bacanje čizme (muškarci) – 1. Bela Tojzan, 2. Edvard Kovač, 3. Lorand Juhas.

Bacanje čizme (žene) – 1. Elizabeta Olah, 2. Eva Varga, 3. Renata Kurina.

Skakanje u džaku (dečija kategorija) – 1. Norbert Sluka, 2. Hunor Nađ, 3. Donald Seleši.

Skakanje u džaku (odrasli) – 1. Bela Tojzan, 2 . Lorand Juhas, 3. Artur Burai.

Trčanje(deca do 10 godina) – 1. Violeta Lakatoš, 2. Željana Stanišić, 3. Norbert Sluka.

Trčanje (deca do 15 godina) – 1. Anastazija Knješko, 2. Donald Seleši, 3. Hunor Nađ.

Trčanje u dalj (preko 15 godina) – 1. Kristijan Gere, 2. Žolt Molnar, 3. Ervin Paška.

Disciplina ,,Lopta u kašiki” – 1. Donald Selesi, 2. Hunor Nađ, 3. Branislava Simin.

Potezanje konopca (timovi) – 1. Stars Cafe Begluk, 2. Mester sefek, 3. Ekipa Pulai.

Disciplina “Uhvati zeca u travi” – 1. Molnar Žolt.

Facebook Komentari