Crveni krst obeležio Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

16. jun 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, Lokalna samouprava, Zdravlje

Organizacija “Crveni krst” Srbobran svečano je obeležila 14. jun, Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, pozvavši veći broj davalaca naše opštine kako bi im uručili priznanja.

Skup je organizovan u sali Lovačkog doma, kako bi bilo mesta za sve naše zaslužne građane. Okupljene je pozdravio sekretar organizacije, Zoltan Bergel, zahvalio im se na dolasku i humanosti koju redovno ispoljavaju, odazivajući se na pozive za redovne i vanredne akcije. On je reč prepustio predsedniku srbobranskog Crvenog krsta, doktoru Živku Nastiću, koji je prisutnima čestitao praznik.

“Dragi prijatelji, čestitam vam ovaj dan, 14 juni, dan koji se u celom svetu slavi Dan dobrovoljnih davalaca krvi. Značajno je da se svake godine na ovaj dan skupimo, kako bi smo odali priznanje svima vama koji ste toliko humani i pomažete unesrećene i bolesne, kako bi preživeli te svoje nesreće i bolesti. Takođe želimo i da vas podstaknemo da i dalje živite jednim zdravim životom i da nastavite da budete nesebični. Kako čovek još nije uspeo da stvori veštačku krv, vaš čin davanja je jedini način da se spasu životi onih koji su izgubili veći deo ove dragocene tečnosti. Želim vam dobro zdravlje i da nastavite sa humanim radom, a znam da hoćete. Srbobran je u gornjoj zoni davalaštva krvi u Vojvodini, sa više od 4 procenta stanovništva koje daje krv, što je za svaku pohvalu”, rekao je doktor Nastić, koji se na posletku zahvalio i mladim volonterima, čija je predstavnica Jovana Mrkšić bila prisutna, na predanom radu i velikoj humanosti.

Gost na proslavi, Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, bio je predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški, koji se uz veliko lično zadovoljstvo, što je prisutan među tolikim brojem najhumanijih svojih sugrađana, rado obratio i pozdravio ih: “Mogu da vam kažem da se danas osećam posebno prijatno, jer sam ovde sa vama. Zaista je za svaku pohvalu to što vas ima u ovilikom broju. Želim da vam odam priznanje što ste toliko puta dali krv i što ste bili istrajni u tome. Kako sam saznao ima mnogo vas koji ste davali krv preko sto puta, ako izračunate koliko je to količinski krvi videćete da je to kao da ste donirali više organa za spasavanje većeg broja života. Treba da ste ponosni na sebe, a drugi ljudi treba na svakom koraku da vam odaju priznanje za vašu humanost i nesebičnost. Sve čestitke upućujem Crvenom krstu koji godišnje organizuje 6 akcija, 4 redovne i 2 vanredne, što vas okuplja, takođe pohvaljujem mlade volontere koji rade na tome da se broj davalaca poveća. Lokalna samouprava će i u buduće podržavati vaš rad i zalaganje, i uvek ćemo biti tu da vam pomognemo koliko je to moguće”, istakao je Paroški.

Nakon obraćanja prvog čoveka opštine i Crvenog krsta, pomenuti su pristupili dodeli priznanja davaocima koji su se odazvali 5 i više puta na akcije dobrovoljnog davanja krvi. Ovo su svi nagrađeni:

Za 5 puta datu krvu: Virag Мiгјаnа, Mudrinski Stefan, Kostić Aleksandar, Branković Danijela. Ćosić Slavica, Plavšić Dragana, Šerfeze Laslo, Petrović Julijana, Tot Laslo, Tucić Rajko, Mrvić Dragana, Išasegi Tot Violeta, Varagić Stefan, Pajević Gordana, Aleksić Miroslava, Jorgić Žarko i Dimitrijević Miroslav.

Za 10 puta datu krv: Pulai Atila, Ergarac Nenad, Kovač Atila, Erdelji Robert, Preradov Dragan, Stanimirov Marija, Hodonocki Marija, Bilogrević Marina, Kusli Sabina i Miković Dušan.

Za 20 puta datu krv: Kihut Jožef, Radojković Slobodan, Mrvić Stevan, Milovac Siniša, Vukajlović Milivoje, Janošev Goran, Bugarski Radoslav i Surdučki Ivica.

Za 35 puta datu krv: Medić Stevan, Tešanović Lazar, Sivački Slobodan i Dragičević Zoran.

Za 50 puta datu krv: Zurković Gavra i Radović Branislav.

Za 75 puta datu krv: Erdelji Silvester i Babin Branislav. Svim njima veliko hvala.

Facebook Komentari