Slatko-gorka poezija Bojana Mladenovića

09. jun 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Zabava

Narodna bibilioteka predstavila je domaćoj čitalačkoj publici, u petak na večeri poezije, prvu knjigu pesama Bojana Mladenovića, mladog pisca iz Srbobrana.

 

Naša opština postala je od nedavno bogatija za jednog autora, umetnika koji slika rečima, iznoseći bez straha pred sve nas svoje najdublje emocije. Ono što drugi ljubomorno skrivaju, čuvaju samo za sebe, Bojan je odlučio da podeli sa svima, pretačući svoja osećanja u zbirku pesama pod nazivom “Život je sladak čak i kad gorak je”. Verovatno naš najmlađi književni pesnik, Bojan je u Srbobranu odavno prepoznat kao neko ko će se otisnuti u vode lirike i u njima stvarati, jer je još kao dečak rado učiuo i govorio stihove.

U čitaonici biblioteke, mladog autora je okupljenoj publici najavila i njegove goste predstavila, direktorka ove ustanove Eva Kiš. Ona je podsetila prisutne na to da u ovoj godini biblioteka u Srbobranu proslavlja jubilej, 150 godina postojanja, te joj je kako kaže čast da na tako značajnu godišnjicu ova kuća ugosti jednog domaćeg, mladog pesnika. Gospođa Eva je govorila i o vremenu kada je upoznala Bojana, dok je još bio dečak, član biblioteka, učesnik mnogobrojnih recitatorskih takmičenja, ali kasnije i nagrađivani pesnik na mnogim konkursima i međunarodnim festivalima.

Pored Bojana, u programu su učestvovali i profesorka Katja Kokanović, recenzent pomenutog izdanja, koja je govorila o poezije srbobranskog pesnika, dok su stihove iz zbirke govorili Jovana Mrkšić i Itana Kaluđerović. Gost večeri bio je Dejan Subakov, koji je na gitari muzički ispratio Mladenovićeve stihove, ali je i otpevao jednu svoju pesmu, i njom otvorio veče.

Profesorka Kokanović izrazila je veliko zadovoljstvo što je imala priliku da učestvuje u stvaranju prve zbirke pesama svog nekadašnjeg đaka. “Bojan je moj bivši učenik na koga sam izuzetno ponosna. Između ostalog i zato što je još u osnovnoj školi voleo i negovao, pisanu i usmenu reč, ali i zato što je do danas istrajao u toj ljubavi. Njegova prva zbirka sastoji se od 39 pesama, koje predstavljaju jedan lirski dnevnik koji čine refleksivne i ljubavne pesme, sklupčane u lirskom doživljaju sveta mladog autora. Sve Bojanove pesme nose duboki lični pečat i oslonjene su na njegovu bol, koja proističe iz obmana savremenog sveta i izneverenih nada i očekivanja, kao i iz preispitivanja sebe i drugih”, rekla je u svojoj recenziji, između ostalog, profesorka Katja Kokanović.

Par reči o svom “lirskom dnevniku” rekao je i sam autor, a jednu pesmu je i lično recitovao, čime je rečima dao i svoju interpretaciju izrazom lica i bojom glasa, te su izgovoreni stihovi kod publike bili prihvaćeni uz veliko oduševljenje i ispraćeni glasnim aplauzom. “Ništa nije crno-belo, i kroz celu zbirku poezije prožima se taj jedan lajt motiv, možda bih ga mogao nazvati i nadom, koji bi prelio tu bol i borbu jednog deteta, za možda spokojnije detinjstvo. Kao autor želeo bih da se predstavim svojom prvom pesmom sa kojom sam uplovio u pesničke vode, pod nazivom ‘Ostavljen’ …”, nastavio je Bojan dalje govoreći vrlo lične stihove.

Pošto je promocija knjige završena, nekolicina pomnijih slušalaca, imala je želju i da postavi pitanja na koja su smatrali da je potrebno dodati još par reči, što su pesnik i recenzent rado učinili. Neki od prisutnih su odmah i kupili prvo izdanje Bojanove knjige, koje je on na licu mesta i potpisao, kao uspomenu na ovaj za njega važan dan.

 

Facebook Komentari