MODNI KROJAČ novi smer u srbobranskoj srednjoj školi

14. maj 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Škola

Od direktorice Gimnazije i ekonomske škole “Svetozar Miletić”, gospođe Marije Tutorov, saznali smo da će u narednoj školskoj godini ova školska ustanova imati jedno potpuno novo odeljenje, radi se o smeru koji će obučavati učenike za zvanje “Modni krojač”, koje podrazumeva školovanje po dualnom sistemu obrazovanja.

Prvi put će srbobranska škola primenjivati ovaj novi sistem obrazovanja, koji podrazumeva učenje i rad tokom trogodišnjeg školovanja. 30 đaka, koliko je planirano da bude primljeno u prvi razred ovog usmerenja, polovinu radne nedelje provodiće u školi, gde će kao i do sad izučavati potrebne predmete, dok će drugu polovinu vremena provoditi u firmama koje se bave krojačkim poslom. Tamo će sticati vredno praktično znanje, a za uzvrat će dobiti novčanu nadoknadu u vidu plate. Za potrebe novog smera, škola je već opremila učionicu koja će služiti za obuku rada na šivaćim mašinama.

Srbobran kao opština raspolaže kapacitetima za upošljavanje budućih krojača, jer u mestu radi par firmi čija je osnovna delatnost šivenje platnenih proizvoda. Nakon završenog 3. stepena, učenici će moći da biraju u skladu sa svojim željama, da li žele da nastave školovanje, završavanjem 4. stepena i kasnije studiraju, ili da se odmah zaposle jer će biti potpuno obučeni za rad. Važno je napomenuti da ovaj smer ne uključuje samo rad na mašinama za šivenje, već će učenicima pružiti i sva druga znanja iz oblasti industrije odeće i proizvodje platnenih artikala, krojenje, modni dizajn i dr. što sigurno nije samo, stereotipski, “žensko” zanimanje, već može zanimati i momke, što potvrđuje i činjenica da su veći broj profesora na ovom smeru muškarci.

Pored ovog novog smera srednje škole, sa radom nastavlja i Opšti smer Gimnazije, gde će takođe moći da se upiše 30 novih učenika. Usmerenja koja se bave ekonomijom i trgovinom, nisu više na raspolaganju za upis niti postoje planovi za to.

U svrhu promocije škole i dva postojeća smera, “Svetozar Miletić” pozvao je u goste učenike svih osnovnih škola iz opštine Srbobran, koji su osnova baze za popunjavanje kapaciteta ove ustanove. Takođe pozivi su upućeni i školama u opštinama Mali Iđoš i Vrbas, kao i Osnovnoj školi u Sirigu. Pomenute škole obišli su profesori srbobranske Gimnazije i tamošnjim osmacima predstavili kapacitete, prednosti i pogodnosti koje im nudi “Svetozar Miletić”. Škola nudi veliki broj vannastavnih aktivnosti, mirnu sredinu, izuzetne uslove za učenike koji žele da se ostvare na takmičenjima, a i troškovi putovanja u školu su minimalni ili uopšte ne postoje, što je za svakog roditelja bitna stavka pri odlučivanju gde će upisati dete.

Kontakt osoba za sve informacije oko upisa je sekretar, koordinator upisa i profesor, Aleksandar Aleksić, a broj telefona je: 060 6331 644.

Facebook Komentari