Udruženju pčelara uručena sredstva dobijena od pokrajinske vlade

24. april 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Poljoprivreda, udruženje

Pokrajinska vlada, odnosno sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, uputio je srbobranskom Udruženju pčelara “Suncokret” donaciju u lekovima i drugim sredstvima, koju je predsednik opštine Radivoj Paroški uručio predstavnicima udruženja.

Predsednik opštine posetio je Udruženje pčelara gde ga je dočekao predsednik udruženja Dragan Kurjački, sa još par članova medara. Zajedno su se saglasili da je pčelarstvo u Srbobranu značajno zastupljeno i da ima prostora za napredak. U te svrhe je prošle godine lokalna samouprava finansijski podržala rad Udruženja, a oni su to ove godine vratili zajednici kroz poklone mlađim osnovcima. Udruženje trenutno broji 45 članova i čini jedan značajan udeo u poljoprivrednoj proizvodnji opštine, a pre svega ponudom zdravih i kvalitetnih pčelinjih proizvoda.

“Donacija pčelarima je još jedna od vrednih akcija Pokrajinske vlade usmerene ka poljoprivrednim proizvođačima, konkretno u ovom slučaju pčelarima u Srbobranu. Od pčelarstva svi imamo višestruku korist, a jedna od dobrih strana viđena je i pre par dana kada smo, na neki način zajedno, imali akciju podele teglica meda učenicima prva četiri razreda svih osnovnih škola u Srbobranu, Turiji i Nadalju. Važno je promovisati zdravu ishranu, još od najmlađih generacija, i zato hvala pčelarima na izdvajanju dovoljnih količina meda da sva deca dobiju pravi med. Hvala pčelarima koji su izdvojili skoro 200 kilograma meda za đake i oni kao društvo zaslužuju sve pohvale i podršku, sa ciljem da u budućnosti imamo veći broj košnica i veći broj pčelara”, rekao je Paroški i potom prepustio reč Draganu Kurjačkom, koji je kako kaže predsednik, stručniji da govori o vrsti i značaju pomoći koju je udruženju uputila pokrajinsa administracija.

“Pre svega bih se zahvalio opštinskom rukovodstvu i predsedniku opštine, na ukazanoj pomoći u akciji koju smo sprovodili u osnovnim školama, sa đacima od 1. do 4. razreda. Pokušali smo da edukujemo decu, da počnu da koriste pravi prirodan med. Doneo sam i ovde da pokažem kako izgleda med koji nije pravi, odnosno poznatiji kao Pekarski, a naši trgovci ga deklarišu kao med. To je u stvari termički obrađen med koji više nema pravu hranjivu vrednist i on služi u konditorskoj industriji. Nažalost on se prodaje i u prodavnicama za nekih 300-400 dinara, a ljudi ga kupuju i koriste kao lek. To je jedna obična šećerna masa koja nema nikakvu zdravstvenu i hranjivu vrednost. Samo pravi med je lek. Ova pomoć od pokrajine je dobrodošla, a došla je u pravo vreme. Preparati koje smo dobili služe za poboljšanje zdravlja pčela posle izlaska iz zime, a imamo i lek protiv Varoe, vrste krpelja koji je parazit na pčelama i stvara jako velike probleme” , objasnio je Kurjački i najavio da će akciju koju su ove godine sproveli u školama nastaviti i sledeće godine.

Iz udruženja pčelara dali su predlog da se sledeća sredstva dobijena na konkursima upute mladim pčelarima, za nabavku košnica i rojeva kako bi se podmladio kadar proizvođača meda, jer većinbu sadašnjih članova udruženja čine stariji ljudi.

 

 

Facebook Komentari