Zajedničko farbanje jaja – RUKA SPASA i BISER

17. april 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, udruženje

Udruženje humanih žena “Ruka spasa” i Udruženje za pomoc MNRO “Biser”, oba iz Srbobrana, danas su u podrumu biblioteke zajednički pripremali jaja za predstojeće hrišćanske praznike.

Ideja je potekla iz “Ruke spasa”, odnosno od predsednice udruženja, Savke Lazić, a želja je bila da se za štićenike “Bisera” spreme ukrašena jaja za Uskrs, a istovremeno se pokažu stari načini farbanja i ukrašavanja, oni koji ne uključuju industijski proizvedene boje, već samo ono što izvorno nudi priroda. Farbanju jaja su se pridružili i Biseraši koji su tako naučili ove stare tahnike, ali su naravno želeli i da ukrašavaju na njima najdraži način, vodenim bojama.

“Želeli smo da ovim skupom obeležimo oba uskrsa koji nam se bliže, katolički i pravoslavni, pa smo se dogovorili da organizujemo radionicu koja će biti posvećena očuvanju tradicije, starih zanata i običaja, a da ujedno ima i humanitarni karakter, što je naša osnovna delatnost. Danas se za farbanje uskršnjih jaja koriste boje koje nisu zdrave i nikako ne bi trebale da se koriste u ishrani, a mi smo odlučili da pokažemo da jaja mogu lepo da se ofarbaju i sa prirodnim bojama i ukrase prirodnim materijalima. Kao boje za današnje farbanje koristili smo maslačak za žutu, šargarepu za narandžastu, koristili smo lukovinu, cveklu, koprivu, a za ukrašavanje je korišćen vosak, kojim su ispisivana slova i motivi, a listove trava smo koristili da njima oblikujemo šare u boji”, rekla nam je Savka Lazić, koja je sa svojim ženama u udruženju za ovu priliku spremila 120 farbanih jaja, koja će biti predata dnevnom boravku “Bisera” na korišćenje na predstojeći najsvetiji praznik Hrišćana.

Radionica je, kao i svaka prethodna, bila prilika da se razgovara o temama koje su povezane sa temom na kojoj se radi, tako su one starije dame, članice “Ruke spasa” evocirale neke uspomene na svoje najranije sećanje vezano za Uskrs. Razmenjivana su iskustva o različitim običajima i tradicijama, koji su vezani za različita geografska područija naseljena Srbima, a i same tehnike farbanja i ukrašavanja pojedinim članicama bila su nepoznata, te je skup imao i edukativni karakter.

Iz Udruženja “Ruka spasa” uputili su reči zahvalnosti za učešće i podršku u ovoj radionici, štićenicima “Bisera” i samom Udruženju. Lepo popodnevno druženje uz koristan rad i zabavu završeno je na obostrano zadovoljstvo uz želju da se ovako nešto obavezno ponovo organizuje.

 

Facebook Komentari