Danas je počela akcija preventivnih pregleda PLAVOG KRUGA – u ponudi i peticija o dijabetesu

Ukoliko neko od građana ima potrebu da proveri svoj krvni pritisak ili nivo šećera u krvi, bitno je da zna da je Društvo “Plavi krug” Srbobran pokrenulo novu akciju besplatnih lekarskih pregleda, koje od danas sprovode njegovi članovi u apoteci Doma zdravlja, u centru Srbobrana.

Akcija se kao i do sad održava sa namerom da se preventivnim pregledima prepoznaju simptomi mogućeg dijabetesa i hipertenzije. Pregledi se vrše u apoteci svakog prepodneva od 8 do 11 časova, sve do petka, 5. aprila, dok će poslepodnevna smena raditi od 14:00 do 19:00 časova, ali na adresi Sonje Marinković 18a, gde su prostorije “Plavog kruga”.

Više o ovoj temi saznali smo na licu mesta, u apoteci Doma zdravlja “dr Đorđe Bastić”, od lekara Ilije Gazepova, koji kao i uvek sprovodi ovakve i slične akcije: “Može se slobodno reći da je ovo redovna akcija, koja je zacrtana našim planom aktivnosti za ovu godinu. U nedelju 7. aprila je svetski Dan zdravlja, koji mi svake godine obeležavamo na svoj način, a ove godine ćemo 4 dana raditi preglede po ceo dan, deliti edukativne materijale i razgovarati sa ljudima o opasnostima dijabetesa i povišenog krvnog pritiska. Preventivne kontrolne preglede obavljaćemo pre podne u apoteci, a posle podne smo u našim prostorijama. Na taj način pružamo priliku svim ljudima, a pogotovo dijabetičarima,  da u svoje slobodno vreme mogu da urade mini dnevni profil. Pre obroka, dva sata posle jela, ili u bilo koje doba dana. Naravno uz te aktivnosti edukujemo ljude o zdravoj ishrani, potrebi fizičke aktivnosti i uopšte o zdravom stilu života. Svako ko dođe na pregled u naše prostorije dobiće na poklon jabuku, a tamo smo u mogućnosti i da merimo telesnu visinu i težinu, puls oksimetriju, procenat telesne masnoće”.

“Istovremeno od danas sprovodimo i peticiju za bolji status dijabetičara u našem društvu. Nadamo se da ćemo na taj način izvršiti pritisak na državne institucije da preduzmu korake ka boljoj prevenciji šećerne bolesti, koja ima teške i velike posledice na obolele. Otprilike od 8 do 10 posto stanovnika naše zemlje boluje od šećerne bolesti, u našoj opštimi to je najmanje 1.000 dijabetičara, u Vojvodini 270 hiljada, a u državi 750 hiljada obolelih. To je veliki problem, za svaku osobu koja boluje, njegovu porodicu, a i na celo društvo ima vrlo negativan ekonomski uticaj. Dijabetes je veliki socijalni i zdravstveni problem i krajnje je vreme da država više uloži u preventivu, a to će se vrlo brzo isplatiti. Bolje to nego da da samo finansira lečenje posledica. Zainteresovani kod nas mogu svakog dana da potpišu peticiju”.

 Odziv ljudi je dobar, do 10 časova je bilo 32 osobe na pregledu, i zadovoljan sam kako to ide. Na raspolaganju smo ljudima svakog dana, a pored svega navedenog, otvoreni smo i za sva pitanja i pomoć o bilo čemu što ima veze sa zdravstvenim stanjem. Rado ću pogledati i zdravstvenu dokumentaciju, ako je donesu, dati mišljenje i savetovati o svemu što ih interesuje”, rekao je dr Ilija Gazepov i ujedno pozvao svoje sugrađane da dođu i iskoriste priliku za pregled, a ako žele mogu se pridružiti i peticiji.

Pomenuta PETICIJA zalaže se za promene položaja osoba sa dijabetesom u Srbiji, a sastoji se iz 7 zahteva, čije ispunjenje bi trebalo značajno da popravi sliku u Srbiji kad je u pitanju šećerna bolest. Društvo za borbu protiv šećerne bolesti opštine Srbobran zalaže se za sledeće:

  • Obezbeđivanje kontinuiranog merenja glikemija svim osobama sa dijabetesom (Freestyle Libre)
  • Veći broj traka za merenje svim obolelima (trenutni broj nije dovoljan ni za polovinu meseca)
  • Insulinske pumpe za sve one koji žele da ovim putem ubrizgavaju insulin (ne samo u slučajevima kada je došlo do komplikacije i loših glikemija)
  • Modernu terapiju koja se primenjuje svuda u svetu, insuline koji omogućavaju lakši i bolji život
  • Bolji položaj osoba sa dijabetesom u društvu i veća prava na normalan život
  • Saradnja sa Ministarstvom prosvete (edukacija svih zaposlenih koji će edukovati od jaslica, vrtića, škole, na pravi način svu našu decu)
  • Šifra za bolovanje na osnovu dijabetesa, jer NE postoji.

Podaci o dijabetesu i obolelima od ove zloćudne bolesti su poražavajući i zahtevaju reagovanje, stava su u “Plavom krugu”. Dijabetes je uzrok broj 1 novih slučajeva slepila kod odraslih, terminalne bubrežne insuficijencije, netraumatskih amputacija i neuropatije, takođe kod odraslih osoba. Procena je Svetske zdravstvene organizacije da će do 2030. godine u svetu biti 440 miliona obolelih, a već sada svakih 10 sekundi obole 3 nove osobe, a jedna umre od posledica šećerne bolesti.

 

 

Facebook Komentari