Crveni krst realizovao dve akcije

28. mart 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: udruženje, Zdravlje

Srbobranski Crveni krst aktivno je proveo prethodni vikend, prvo je u subotu održano opštinsko takmičenje osnovaca pod nazivom “Šta znaš o zdravlju”, a zatime je u nedelju radno obeležen svetski Dan borbe protiv tuberkuloze.

Po rečima sekretara CK Srbobran, Zoltana Bergela, za takmičenje “Šta znaš o zdravlju”, koje tradicionalno organizuje Crveni krst, kvalifikovalo se 5 đaka iz lokalnih osnovnih škola. Oni su u prostorijama udruženja, u subotu 23. marta, radili testove kako bi se utvrdilo ko od njih ima najbolje znanje iz domena zdravlja, ishrane i higijene u adolescentskoj dobi. Najbolje reziltate ostvarili su Anđela Smajlić iz osnovne škole “Vuk Karadžić” i Emanuel Hornjik iz škole “Jovan Jovanović Zmaj”. Njih dvoje predstavljaće Srbobran na pokrajinskom takmičenju u Novom Sadu 10. aprila.

U nedelju, 24. marta na svetski Dan borbe protiv tuberkuloze, Crveni krst se bavio edukovanjem građana o temi tuberkuloze. Mladi aktivisti, đaci iz gimnazije “Svetozar Miletić”, u holu prodajnog objekta IDEA, građanima su delili štampane edukativne materijale o prisutnosti ove bolesti i problemima koje izaziva. Volonteri su govorili sa prolaznicima o tuberkulozi, koja je i pored činjenice da je u razvijenom svetu stavljena pod kontrolu, ona i dalje velika opasnost za ljude koji žive u nerazvijenim i slabo razvijenim zemljama. Procenjeno je da se u svetu svake godine javlja oko 8,5 miliona novih slučajeva i da oko 2 miliona ljudi umire od tuberkuloze. Od svih slučajeva zabeleženih u Evropskom regionu 80% se nalazi u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza i Rumuniji. Srbija je zemlja sa srednjom stopom i idemo ka tome da uskoro budemo zemlja sa niskom stopom oboljevanja od tuberkuloze. U različitim delovima naše zemlje različite su stope oboljevanja i umiranja, a cilj zdravstvene službe je da se one ujednče, odnosno da svuda budu niske.

Facebook Komentari