92 studenta potpisala ugovore za opštinske stipendije

24. mart 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Konkurs, Lokalna samouprava, Škola

Na juče održanom skupu u Velikoj sali zgrade opštine, svečano su potpisani Ugovori o stipendiranju između lokalne samouprave i čak 92 studenta, koji su prošli na konkursu raspisanom u ove svrhe.

Pored brojnih studenata, svečanosti je prisustvovao lično i prvi čovek opštine Srbobran, predsednik Paroški Radivoj, koji im je čestitao na zasluženo dobijenim sredstvima, i poželeo im je da im studiranje bude lakše i bar malo bezbrižnije. “Želim da vam se zahvalim što ste došli danas na potpisivanje ugovora za studentdke stipendije. Iako malo kasnimo, zbog problema koji nisu do nas, ne treba da brinete jer ćemo vrlo brzo doći u dinamiku isplata stipendija za ovu školsku godinu i ona će biti ostvarena. Čestitam vam na tome što ste svojim radom i samoprekorom zaslužili opštinske stipendije”, rekao je Paroški, a zatim je dodao da je lokalna samouprava ove godine napravila nekoliko izmena u korist studenata. Stipendije se odobravaju i za prosek manji od 8,00, a preko tog proseka povećana su davanja.

 

Opština Srbobran pored stipendija studentima, iste obezbeđuje i za sportiste i talentovane srednjoškolce, vukovce i druge. U tom domenu, ulaganja su značajna i nadilaze mogućnosti opštine ove veličine, ali to ne znači da će ona biti obustavljena, već naprotiv, najavljena su povećana za sledeću školsku godinu i to za studente sa višim prosekom ocena. Ugovore su potpisali studenti iz tri konkursne grupe čiji broj je ukupno 92, a izdvojena sredstva iz budžeta opštine su 4 miliona dinara. 26 studenata prve godine je dobilo stipendije, kao i 25 starijih studenata sa prosekom ocena od 7,00 do 8,00, dok je čak 41 student ostvario pravo na viša sredstva jer imaju prosek veći od 8,00.

Baš sa jednom od tih studentkinja smo imali priliku na kratko da porazgovaramo, a reč je o Sanji Dunđerski, koja studira na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje i trenutno je na trećoj godini studija. “Ovo mi je bio prvi put da sam uopšte konkurisala za stipendiju. Svo vreme studiranja sam na budžetu, ali mi ova stipendija ipak znači, prvo kao lični džeparac, a drugo i kao podsticaj za dalji rad i bolji uspeh. Sa svojim prosekom ocena od 8,23 , ostvarila sam pravo na stipendiju od 6.000 dinara, ali sam čula od predsednika da će ona sledeće godine biti još viša, što je dovoljan podstrek za dalji kvalitetan rad i učenje. Naravno da novac od stipendije nije prvi pokretač ni kod kog od nas, mada je sigurno da nam znači, već je to želja da sebi obezbedimo bolju i izvesniju budućnost”, rekla nam je Sanja nakon što je potpisala svoj prvi Ugovor.

Po završetku ceremonijalnog dela sa studentima, sa predsednikom opštine porazgovarali smo o ovoj temi u njegovom kabinetu, gde nam je otkrio još neke detalje. “Ove godine su za stipendije konkurisala 92 studenta i svima su stipendije odobrene. Pored pomenutih izmena kada je reč o stipendijama, za sledeću godinu planiramo da dodatno nagradimo studente sa višim prosekom ocena i tako ih podstaknemo na rad. Pored stipendija opština izdvaja značajna sredstva iz budžeta za regresirani prevoz studenata i učenika i to je nešto što lokalna samouprava primenjuje kako bi na neki način podsticala rad dobrih učenika i studenata, a u te svrhe imamo i nagrade za one najbolje. Cilj ovih programa nije samo da potpomognu rad naših učenika, studenata i olakšaju život njihovih porodica, već i da im pokaže da njihova sredina ceni i poštuje njihov trud i njih kao osobe”, završio je Paroški.

Facebook Komentari