Manifestacija “Dani Nandora Giona” svečano zatvorena

11. mart 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, udruženje

Ovogodišnju manifestaciju „Dani Nandora Giona 2019” činila su 4 književna  dešavanja: književno veče na mađarskom jeziku i predstavljanje albuma pod naslovom “Nandor Gion”, promocija romana “Rafal za jednog crnog bivola”, promociji knjige ,,Maradék maradéka” i prikaz knjige “Krstovi krajputaši” u rimokatoličkoj crkvi.

Prvo u nizu dešavanja, u okviru manifestacije „Dani Nandora Giona”, održano je u petak, 1. februara u znak sećanja na popularnog pisca rodom iz Srbobrana.  Narodna biblioteka bila je  domaćin književnoj večeri na mađarskom jeziku tokom koje je predstavljen album pod naslovom Nandor Gion. O knjizi, koja je objavljena u zajedničkom izdanju budimpeštanske izdavačke kuće „Napkut”, Književnog muzeja „Petefi” takođe iz Budimpešte i Spomen-kuće „Nandor Gion” govorili su autori Adam Kurc i Hargita Horvat Futo. Takođe, Spomen-kuća ,,Nandor Gion” je po šesti put objavila književni i prevodilački konkurs koje organizuju u saradnji sa opštinom Srbobran. Ovaj konkurs se raspisuje svake godine za najbolju pripovetku i prevod, svake treće godine za najbolji roman ili omladinski roman.

Drugi deo književne manifestacije održan je u Domu Kulture u Srbobranu 22. februara, kada je promovisan roman “Rafal za jednog crnog bivola” Nandora Giona u prevodu Jolanke Kovač. U sklopu promocije knjige je otvorena izložba ilustracija koje je za prevod Gionovog omladinskog romana priredila Andrea Munjin. U programu su učestvovali: Jolanka Kovač, Andrea Munjin, Hargita Horvat Futo, Laslo Paracki i članovi grupe za scensko kazivanje Med i žaoka u režiji Božane Stojković.

Treća po redu promocija, vratila nas je u Narodnu biblioteku. Održana je 28. februara, posvećena knjizi ,,Maradék maradéka”, koja sadrži zbirku reportaža sa letnjeg kampa koje svake druge godine organizuje Udruženje mađarskih novinara Vojvodine. Knjiga u izdanju kuće Forum iz Novog Sada, predstavlja reportaže nastale 2017. godine u mestima Maradik, Slankamen, Novi Sad, Rumenka, Budisava i dr. Gosti književne večeri su bili predsednik udruženja, Endre Mariaš, potpredsednici Livija Tot i Pal Lephaft, kao i novinarka Gizela Štanjo-Tot.

Kraj je obeležio skup u rimokatoličkoj crkvi 9. marta, na kom je prikazom knjige “Krstovi krajputaši u Srbobranu” zatvorena manifestacija. Na promociji su govorili Hargita Horvat Futo, autor Laslo Paracki  i Deže Nemet fotograf. Na promociju je došlo preko 100 naših sugrađana, kao i gosti iz Temerina, Bečeja i Novog Sada. Pozdravni govor je održao rimokatolički sveštenik Peter Sarvaš, koji je takođe učestvovao u istraživanju. U knjizi su sem katoličkih krstova dokumentovani i pravoslavni krstovi, koji postoje na teritoriji Srbobrana. „Ovom ilustrovanom monografijom prvenstveno nastojimo da sačuvamo od zaborava materijalne tragove kulture našeg naroda, svesni smo, da je od podjednake važnosti poštovanje i beleženje u kolektivnom pamćenju i katoličkog i pravoslavnog spomeničkog nasleđa naših predaka, kao dela naše zajedničke istorije i identiteta”, rečeno je na promociji.

Facebook Komentari