Udruženje za zaštitu prava životinja “BAK“ treba našu podršku

03. mart 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, udruženje

Nevladino i neprofitno udruženje “BAK“ iz Nadalja, dokazalo je za svojih deset godina postojanja da je jedno od retkih, na teritoriji kompletne Srbije, koje u domenu svog rada ne odstupa od svojih ciljeva i apsolutno sprovodi programe za koje se prijavi. Takav način rada svrstalo je ovo udruženje na svetsku listu za donacije Animal Webaction. Svakim novim klikom na dugme HELP pomažete da se obezbede hrana i kućice za napuštene pse.

Udruženje je osnovano 15. maja 2008. godine, radi ostvarivanja ciljeva u oblasti zalaganja za unapređenje zaštite svih životinja. U te ciljeve konkretno spadaju sprečavanje nehumanog odnosa prema životinjama, odnosno zlostavljanja i drugog nehumanog postupanja prema njima, kao i dizanje opšte svesti kod građana za plemenitiji odnos prema životinjama. Udruženje se bavi zbrinjavanjem napuštenih životinja, ishranom i lečenjem. Pored toga BAK se neprestano bavi upoznavanjem nadležnih organa sa nehumanim odnosom prema životinjama radi sankcionisanja istih. Poseban akcenat se stavlja na zalaganje za očuvanje životinjskih vrsta u izumiranju.

Iako je registrovano za teritoriju opštine Srbobran, udruženje je povezano sa organizacijama i društvima iz inostranstva u cilju udomljavanja napuštenih životinja, dobijanja donacija i drugih vrsta pomoći. U aprilu 2009. godine BAK dobija donaciju za besplatnu sterilizaciju vlasničkih pasa i mačaka na teritoriji opštine Srbobran. Do sad su u te svrhe utrošena sredstva u visini od 17.895 eura, a sterilisano je i kastrirano 636 pasa i 264 mačaka na teritoriji naše opštine.

U saradnji sa osnovnim školama rađene su edukacije učenika u cilju humanijeg postupanja prema životinjama, a podeljeni su besplatni DVD i štampani materijali radi još bolje edukacije. Flajeri koji objašnjavaju prednosti sterilizacije kao i Zakonsku regulativu, podeljeni su svim domaćinstvu na teritoriji opštine. Udruženje se aktivno bavi udomljavanjem napuštenih životinja i to u velikom broju direktno sa ulice, a do sad je to učinjeno sa oko 200 pasa. Za iste su obezbeđivani hrana i neophodna veterinarska nega.

Fondacija “Brižit Bardo” je prošle godine udruženju odobrila donaciju za sterilizaciju napuštenih pasa u visini od 5.000 eura. Ovako velika i poznata fondacijska kuća sarađuje samo sa priznatim i u radu dokazanim pravnim subjektima, što je zahtevalo brojnu papirologiju prilikom konkurisanja i mnoge provere samog Urduženja BAK. Dobijanje ove donacije ujedno je i priznaje za dobar rad, a do sad je u ovoj akciji procesuirano 207 pasa.

“Ove godine konkurisali smo kod francuske organizacije Animal Webaction. Davanje donacije se realizuje klikovima i deljenjem slika ugroženih životinja. Na osnovu broja klikova određuje se količina i vrsta pomoći za organizacije koje su podnele molbu za donaciju i koje su za iste i priložile slike životinja o kojima se brinu i koje spašavaju. Donacije se daju u obliku hrane, kućica, ćebadi i sl. Klikom na link pomažete da bude više hrane i kućica za srbobranske pse. Svaki klik na HELP je dodavanje hrane, ćebadi i kućica”, pojašnjenje je, a ujedno i molba koju svojim sugrađanima upućuje predsednica Udruženja “Bak” Svetlana Đorđin.

Bitno je da što više ljudi poseti ovaj link i klikne na dugme HELP. “Hvala svima koji to učine” poruka je iz BAK-a.

 

Facebook Komentari