Predstavljen album o Nandoru Gionu i objavljeni konkursi spomen kuće

03. februar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, udruženje

U okviru manifestacije Dani Nandora Giona u znak sećanja na popularnog pisca rodom iz Srbobrana u petak je u Narodnoj biblioteci u Srbobranu održano književno veče na mađarskom jeziku i predstavljen album pod naslovom Nandor Gion.

O knjizi, koja je objavljena u zajedničkom izdanju budimpeštanske Izdavačke kuće Napkut, Literarnog muzeja „Petefi” takođe iz Budimpešte i Spomen-kuće „Nandor Gion” govorili su autori Kurc Adam Ištvan i Horvat Futo Hargita. Karakteristika i glavna odlika serijala Zvuk-slika-pismo, čiji je autor Ferenc Vince, jeste, da pomoću zvuka, slike i teksta na sveobuhvatan način dočara subjektivnu sliku o izabranom piscu, a u ovom slučaju je to bio Nandor Gion.

Osvrćući se njegovom bogatom i raznovrsnom životnom delu, životnom putu, stvaralačkom opusu, njemu svojstvenom pogledu na svet, autori su uz pomoć pisčevih tekstova, intervjua, fotografija i dokumenata prezentovali ovo posebno izdanje, a prisutnima su saradnice spomen-kuće, Hargita Horvat i Donatela Bakoš pročitale nekoliko odlomaka iz knjige. Kako je rečeno, piščeva bogata zaostavština, dokumenti, fotografije upotpunjuju odabrane tekstove u knjizi, dodajući im nova značenja. Porodične slike, izvodi iz matičnih knjiga rođenih, razglednice, mape ukazuju kako su trenuci života − porodični i društveni događaji, uspomene iz detinjstva, mesta događanja, praznični rituali i iskustva zrelog i odraslog čoveka – postali deo fiktivnog sveta piščevih dela. Na samom kraju književne večeri Spomen-kuća ,,Nandor Gion” je po šesti put objavila književni i prevodilački konkurs koje organizuju u saradnji sa opštinom Srbobran. Kako se čulo, prvi književni i prevodilački konkurs spomen-kuće objavljen je 2012. godine, a od tada su organizatori, saradnici spomen kuće svake godine 1. februara, na dan rođenja srbobranskog pisca Nandora Giona, objavili nove konkurse: svake godine za najbolju pripovetku i prevod, svake treće godine za najbolji roman ili omladinski roman. Nagrađene romane kao i antologije novela izdao je novosadski Forum i izdavačka kuća Prometej.

Bogato životno delo Nandora Giona zaslužuje da sa mađarskog bude prevedeno na srpski jezik i da bude dostupno zainteresovanjim čitaocima, posebno što su u svim njegovim delima prisutni jednostavni ljudi iz Srbobrana i radnje jnegovih dela se uglavnog odigravaju u Srbobranu. Zato ove godine ponovo imamo prevodilački konkurs – čulo se na kraju promocije albuma Nandor Gion. Jedan od najpopularnijih mađarskih pisaca u Vojvodini Nandor Gion rođen je 1941. u Srbobranu, a umro je 2012. godine u Segedinu. U znak poštovanja prema njegovom životnom delu u Srbobranu osnovana je Spomen-kuća Nandora Giona i svake godine se održavaju Dani Nandora Giona.

Saradnici spomen-kuće, Deže Nemet i Hargita Horvat Futo su 25. februara u Senti na manifestaciji održane povodom dana mađarske kulture primili nagradu na takmičenju najlepše knjige u Vojvodini. U kategoriji edicija antologije Konkursa za novelu Spomen kuće Nandor Gion osvojile su nagradu Najlepša knjiga u Vojvodini na mađarskom jeziku u 2018. godini. Antologije su ilustrovali umetnici: Gabor Salma (Subotica), Edit Zerebelji Tenji (Novi Bečej) i Žofi Sabadoš (Srbobran), korice je dizajnirala Natalia Kiš (Srbobran), a urednica izdanja je bila Hargita Horvat Futo.

Facebook Komentari