35. po redu Kobasicijada u Turiji samo što nije

28. januar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Turizam, udruženje, Zabava

Dolazak februara meseca u našoj opštini obično znači da je Kobasicijada prišla vlo blizu, što je i bio glavni razlog da se večeras održi sastanak Organizacionog odbora 35. po redu Kobasicijade u Turiji.

Ono što znbamo u napred je da se sa promocijom Kobasicijade 2019. već počelo, a predstoji nam još nekoliko bitnih manifestacija na kojima će Turijci promovisati svoj brend i na kojima će pozvati ljude da posete Turiju tokom tri dana praznika kobasice.

Naš sagovornik na ovu temu bio je predsednik Kobasicijade Miroslav Atanasković -Toča, čovek koji raspolaže najtačnijim i i najsvežijim informacijama vezanim za pomenutu temu: “Ove godine naše Udruženje očekuju razna nova takmičenja i promocije same manifestacije. Već 1. februara bićemo u Somboru gde smo i svake godine. Na somborskoj televiziji smo imali gostovanje, na kom smo najavili naš dolazak u njihov grad, a na tamošnjem radiju ide naša reklama za Kobasicijadu. Na taj način mi vršimo promociju naše manifestacije i pozivamo ljude da dođu u Turiju na glavno dešavanje. Posle Sombora idemo u Suboticu. Tamo ćemo biti 8. februara, i već smo pozvani da dođemo na njihovu televiziju ove nedelje. Poslednja promocija biće u Novom Sadu 15.2. na Ribljoj pijaci, gde smo već par godina redovni. Bili smo pre u Dunavskom parku, ali nas je grad Novi Sad premestio, to je odluka njihove organizacije, i sa tim nemamo problem. Idemo i Novosađane da pozovemo da dođu na našu manifestaciju koja će trajati od 22. do 24. februara”. 

“Imamo ove godine i neke novine. Uveli smo takmičenje u suvoj kobasici u tri kategorije. U prvoj će se takmičiti samo Turijske kobasice, tačnije, meštani će donositi svoje najbolje suve proizvode na ocenjivanje, Druga kategorija uključuje sve proizvođače iz Srbije, a poslednja će biti međunarodnog karaktera. Pošto imamo dosta prijatelja iz okolnih zemalja: Rumunije, Mađarske, Slovačke, Hrvatske, Crne Gore, Bosane Republike Srpske, svi oni će poslati svoje kobasice na naše takmičenje. Još jedna novina je takmičenje koje će se održavati u subotu pre podne, drugog dana, a to je takmičenje u pravljenju sveže kobasice. Tu će biti akcenat na druženju, ali i da bi oni gosti koji nemaju pojma kako se pravi kobasica, to mogli uživo da vide. Takmičari će dobiti po 5 kila mesa i po 10 metara creva, a na njima je da donesu svoje tajne začine, mašinu za mlevenje i svoju pušku za nadevanje kobasice. Najduža kobasica na svetu biće iznesena u podne istog dana, a moram da napomenem da smo oborili svoj lični rekord za jedan metar, i sad će ona biti duga 2035 metara, jer je i Kobasicijada po redu 35.”. 

“Nije nam u interesu da zaradimo neke pare, već da što više ljudi dođe, zato će na kobasicijadi biti promotivne cene. Kobasica sa roštilja biće samo 150 dinara, kilogram sveže kobasice biće 400 dinara, a sušene 600. Program na bini će i ove godine biti bogat, dolaze nam Zvezdice iz Nadalja, nastupaće i naša deca iz Turije, a u nedelju će nas ponovo zabavljati KUD Bard, koji je čujem, proteklog vikenda imao zaista dobar koncert”.

“Za kraj moramo malo da se i pohvalimo. Bili smo u Bosanskom Petrovcu, u mestu Bravsko i u Drinićima. Tamo smo se takmičili u suvoj kobasici, jer se oni takmiče samo u toj kategoriji, i u konkurenciji od 64 ekipe mi smo sa Turijskom kobasicom osvojili 2. mesto. To je jako veliki uspeh, pogotovo što je u inostranstvu i što je bilo jako puno uzoraka na takmičenju. Jako smo zadovoljni, a bili smo i iznenađeni. Domaćini su nas najsrdačnije dočekali i ugostili. Imali smo jako ugodan smeštaj, spavali smo na planini od 1050 metara nadmorske visine. Zaista jedan predivan ambijent sa prepuno snega i sa najčistijim vazduhom”, izneo je svoje utiske gospodin Atanasković.

Predsednik Kobasicijade je za kraj pozvao sve da dođu u Turiju tokom ta tri dana, 22. 23. i 24. februara, a siguran je da se niko neće pokajati.

Facebook Komentari