Veliki SVETOSAVSKI KONCERT oduševio je posetioce

27. januar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Kultura, Zabava

Kulturno-umetničko društvo “Bard” proslavilo je svoju slavu, Svetog Savu, velikim koncertom u Hali sportova. Dvorana ispunjena gostima do poslednjeg mesta i dva ipo sata muzike i igre, činili su zajedno sjajnu atmosveru.

Članovi kulturno-umetničkog društva “Stevan Vladislav Kaćanski Bard” su na svom tradicionalnom koncertu ugostili veliki broj svojih sugrađana, prijatelja i saradnika, a kako običaj nalaže, svečanost je počela horskim izvođenjem Himne Svetom Savi, koju su otpevali članovi gradskog hora “Zora” na čelu sa diregentkinjom Jasminom Stolić Pivnički. Usledio je obred osveštavanja kolača i čitanje molitve, kao i na svakoj krsnoj slavi, s tim što je ova posebna po broju prisutnih gostiju.

Sveštenik pravoslavne crkve, Protojerej Jovan Kezan, je okupljenom narodu govorio o prvom srpskom arhiepiskopu Savi, njegovom životu, dobročinstvu i pre svega o tome kako je on bio čovek koji je znao kako pravilno živeti, čime je postao primer svim drugim Srbima, zbog čega je i danas slavljen. Bardovcima je među prvima slavu čestitao predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški, koji je zvanično najavio početak koncerta: “Poštovanje tradicije i istorije jednog naroda govori o njegovom postojanju i identitetu. Bardovci vredno rade na očuvanju te tradicije vežbanjem naučenih igara i učenjem onih koje još nisu savladali. Želim da vam se zahvalim na vašem radu i da vam čestitam slavu”, Paroški je izrazio nadu da će Bardovci nastaviti da tako snažno predstavljaju opštinu Srbobran i u budućnosti ma gde nastupali.

Zamenica predsednice kulturno-umetničkog društva, Zoranka Paroški, poželela je svim gostima dobrodošlicu na još jedan svečarski koncert BARD-a: “Želim svim članovima svog Udruženja srećnu slavu, i želim im da nikada ne prestanu da je slave, da čuvaju i neguju našu tradiciju i običaje, i da ih prenose na buduće generacije. Zahvaljujem se najpre opštini Srbobran, kao instituciji koja nas kontinuirano prati i podržava. Bez te podrške teško da bi smo opstali. Takođe se zahvaljujem svim institucijama, organizacijama i pojedincima koji su prepoznali vrednost i važnost našeg rada i koji nas pomažu. Svaka pomoć nam je dobrodošla i na njoj smo zahvalni. Večeras smo ovde pred vama da opravdamo sve što je u nas uloženo” , gospođa Zoranka je pozvala sve prisutne da uživaju u dugo pripremanom nastupu, što je bio poziv najmlađim Bardovcima da izađu na scenu.

Na veliom podijumu sportske hale smenjivali su se ansambli različitih uzrasta, u raznolikim nošnjama i zanimljivim igrama, koje su praćene živim orkestarskim izvođenjem muzike. Prvi su nastupili klinci iz Srbobrana, a za njima i mali Turijci, kako bi probili led za one malo starije, a na posletku i za najstariju grupu izvođača. Predstavljene su igre sa: Banije, Kobišnice, Kosova, Gruže i Nišave, iz Banata, Knjaževca, Krajišta,Vranja i Bača, a pesme “Pošla Trojanka na Vodu” i “Trgne moma za voda” posebno su bile nagrađene aplauzima. Izvedene su i Ciganske igre iz Vojvodine, a na kraju, kao pozdrav, ansambl je zajednički otpevao “Alaj alaj pjevam”.

Koncert je trajao celih dva ipo sata, a po završetku istog, zvanice su domaćinski počašćene u restoranu sportskog centra. Pošto su završili svoje obaveze i smestili goste, glavni organizatori koncerta odvojili su malo vremena i za nas novinare. Imali smo čast da porazgovaramo sa: predsednicom društva Gordanom Kaćanski, zamenicom predsednice Zorankom Paroški i sa Draganom Milivojevićem, umetničkim koreografom.

Dragan Milivojević govorio nam je malo o tome kako je zadovoljan samim nastupom i koliko je vremena bilo potrebno da se organizuje jedan ovakav spektakl: “Jako sam zadovoljan kako je koncert izgledao, pogotovo što je jedan ansambl, u jednoj manjoj sredini, uspeo da organizuje celovečernji koncert. Ostvaren je veliki napredak, veliki uspeh, pogotovo što je jako teško da samo jedan ansambl iznese celovečernji program. Ovaj koncert je bio u jednoj drugačijoj formi nego do sada. Trudimo se da publiku svaki put iznenadimo sa nečim novim, idejom, programom, novim tačkama. Jedan ovakav program priprema se duže od godinu dana. Ima zaista puno posla. Dok se savladaju elementi koraka, zatim koreografska rešenja, pevanje, sklapanje s muzikom, zaista jedan dug proces. Bitno je reći da je kompletan koncert snimljen. Želimo taj video da pošaljemo međunarodnoj organizaciji festivala CIOFF, kako bi srbobranski KUD mogao da gostuje i po svetskim festivalima”.

O svom delu posla, o organizaciji slavskog programa, rekla nam je nešto Zoranka Paroški: “Nisam mogla da gledam koncert, jer sam iza kulisa bila zadužena za organizaciju, samo sam poslednju tačku odgledala. Sad posle nastupa, oseća se jedno veliko olakšanje. Bili smo pod velikim pritiskom kako će sve to izgledati, baš zato što smo stavili pred sebe dosta veliki zadatak. Utrošeno je puno rada i truda, puno nerava je izgubljeno. U pitanju je kolektivan rad i kad vam na probi fali jedna osoba, to je već problem. Već od septembra se uigravao program i sačinjen je bio repertoar, postavljane su nove koreografije, a na upravi je bilo da sve to izorganizuje. Koreograf je zamislio lepu ideju, a mi smo se trudili da mu omogućimo da je sprovede, tako da mi je drago što su svi zadovoljni i što su iznenađeni malo drugačijim izgledom nastupa. Koncert je od početka do kraja imao svoju priču, koja nije uključivala samo igru i pesmu, već je bilo i pripovedanja, baleta i glume. Naravno bez dobrog orkestra, ne bi sve to tako dobro izgledalo”, pohvalila je zamenica muzičke izvođače za kraj.

Na posletku par reči nam je uputila i predsednica društva BARD, gospođa Gordana Kaćanski. Posle izjava njenih kolega, ona nije smatrala da je potrebno nešto posebno dodavati, već je želela da se zahvali pokrovitelju koncerta: “Ja se još jednom, u ime uprave KUD-a i u svoje lično ime, zahvaljujem skupštini opštine Srbobran na podršci i sredstvima koje nam upućuju, jer bez toga ne bismo mogli da organizujemo i priredimo ovako veličanstven koncert”.

Koncert je zaista bio veličanstven, čemu možemo i lično da posvedočimo, kao i mnogi koji su ga gledali uživo. Ukoliko ste propustili ovogodišnji Svetosavski nastup, moći ćete da ga pogledate uskoro na našem Youtube kanalu, a do tada možete razgledati slike u galeriji sa najzanimljivijim detaljima.

Facebook Komentari