“Muzika naših predaka” održana po 17. put

21. januar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, udruženje, Zabava

Sportska hala u Srbobranu imala je tokom vikenda jedno vrlo bogato i značajno posećeno dešavanje, a reč je o koncertnoj svečanosti “Muzika naših predaka”koja je organizovana po 17. put.

Prestonica narodne muzike Vojvodine, kako organizatori ovog dešavanja vole da nazivaju Srbobran, u subotu za nama je to zaista i bio. Bogat muzički program govori u prilog tome, a evo koji su sve izvođači tome doprineli: Arpad Bakoš i prijatelji, Ferenc Čonka sa orkestrom, ženski hor „Bodorka“ iz Srbobrana, narodni Omladinski narodni plesni ansambl „Bartok“ iz Horgoša, Narodni plesni ansambl „Tisa“ iz Kanjiže i orkestar „Čerempele“ iz Južnog Banata.

Tribine u hali bile su apsolutno ispunjene, a zabava je trajala do kasno u noć, s tim da su najraspoloženiji igrači plesali do zore. Kulturni centar „Nandor Gion“ bio je zadužen za organizaciju ovog koncerta, a njemu je prethodila ,,Izložba sertifikovanih ručnih radova u narodnim zanatima” u Narodnoj bibiloteci, kojom je manifestacija započela. Sat kasnije u maloj sali sportske hale bilo je  organizovano igralište za najmlađe i vašar zanatskih rukotvorina.

Predsednik opštine, Radivoj Paroški, imao je svečani zadatak da otvori koncert. Prvo je svim posetiocima, domaćim ali i gostima, poželeo dobrodošlicu, a zatim je i izrazio lično zadovoljstvo što je po treći put deo ovog kulturnog programa: “Ova manifestacija nije značajna samo za srbobranske Mađare i našu opštinu, već ima i mnogo širi značaj. Ovo veče će vam, kao i ona prethodna, sigurno razgaliti srca pesmom. Svaki narod mora da neguje svoju tradiciju i istoriju, a pesma i igra su deo onoga što nam je ostalo od predaka i dato nam na čuvanje da nikada nezaboravimo. Čestitam organizatorima što se već 17. godina trude da očuvaju Muziku naših predaka, i ne samo njima već i mnogim drugim kulturnim radnicima. Kada vidimo kako Mađari neguju svoju kulturnu tradiciju, vidimo da to rade zaista uspešno. Ovde se svake godine može videti nešto novo i zanimljivo i siguran sam da ćete se nakon ovog koncerta osećati zaisa lepo”.

Organizacioni odbor manifestacije dodelio je zahvalnicu lokalnoj samoupravi koja je uručena predsedniku Paroškom odmah nakon njegove uvodne reči. On se zahvalio i istakao da je ovim priznanjem samo potvrđen ispravan pravac podrške kulturi, na kojoj lokalna vlast insistira, i kako naglašava nastaviće se sa takvom praksom i u buduće. Manifestaciju su pored opštine Srbobran, pomogli Mađarski nacionalni savet i Fondacija „Gabor Betlen“.

Facebook Komentari