Koliko nagrađenim sportskim radnicima znače novogodišnja priznanja?

30. decembar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, Lokalna samouprava, Sport

Kraj godine je odličan za sumiranje utisaka, odnosno da izmerimo koliko smo to dobrih stvari učinili i da li smo mogli više. Oni koji su sigurno učinili dovoljno, a nagrade koje su dobili na isteku godine svedoče o tome, su između ostalih Branka Subić, Aleksandar Srdanović i Todor Šimpraga.

Ovo troje ljudi pripada većoj grupi od 13 nagrađenih, koje je Sportski savez opštine Srbobran izabrao za godišnju nagradu doprinosa u sportu. Pošto nije bilo mogućnosti da porazgovaramo sa svima njima, odlučili smo se za Branku, Aleksandara i Todora, da nam kažu kako je to biti laureat i koliko takva proznanja utiču na njihov rad.

“Za mene je dobijanje ovog priznanja bilo vrlo emotivno. Ni činjenica da sam znala da me ovo čeka nije pomogla da se suzdržim svojih emocija. Neko ceo život radi u nadi da će dobiti neko priznanje, a nekad ga i ne dobija. Ja sam pre 6-7 godina nagrađena kao igrač, a eto sad i kao trener. Moje zadovoljstvo i sreća ne mogu da se opišu. Još dok su čitali tekst o meni, u najavi nagrade, ja sam bila na ivici da pustim suzu. Ali ipak nisam, ostala sam sportski jaka do kraja. Za moju nagradu su zaslužna deca koja su uz mene. Da nije njih ne bi bilo ni mog uspeha danas, a i obrnuto, to je uzajamno. Ovim putem se zahvaljujem svoj deci našeg kluba koja su uz mene i kao igrača i kao trenera. Ta uzajamna povezanost između mene i njih, to uopšte ne može da se opiše. To je jedinstveno i mene čini presrećnom, a nagrada je samo šlag na torti. Moram da pomenem i mog tatu, koji je bio ovde kada sam primala nagradu. Uvek je bio uz mene, još od kada sam počinjala sa košarkom, on nije propuštao ni jednu utakmicu, bilo da se ona igra u Leskovcu ili u Nišu. Čak i večeras u trenutku koji je meni jako bitan, on je iz Prokuplja došao da bude sa mnom” , ove reči sreće i zadovoljstva izgovorila je Branka Subić, trener mlađih kategorija u ženskom košarkaškom klubu “Srbobran”, a nagrada koju je dobila nosi naziv “Najuspešniji trener u 2018. godini”. Pored nje nagradom je ovenčan i sam klub u kom Branka radi, za koji nastupa kao igrač i koji je, slobodno možemo reći, njen život. Priznanje “Najuspešniji sportski kolektiv” velik delom je i njena zasluga. Jedino što je izostalo na dodeli nagrada, a navikli smo na to, je uzvikivanje njenih devojčica – Branka mi te volimo!

 

Naš drugi sagovornik, na istu temu, bio je gospodin Aleksandar Srdanović. On dolazi iz Turije i predsednik je jednog vrlo uspešnog kluba. Reč je naravno o džudo klubu “Turija”, koji je kao i žkk “Srbobran” nagrađen dva puta u jednoj večeri. Prvo je mladom džudisti Nikoli Jovanoviću uručeno priznanje “Najuspešniji mladi sportista”, a zatim je i u ime kluba, gospodin Srdanović, primio nagradu “Najuspešnija škola sporta”.

” Prezadovoljan sam i presrećan. Videti našu decu, koja su došla da uveličaju ovaj skup, predivan je prizor, a srce mi je bilo puno zadovoljstva. Obe ove nagrade koje su nam uručene, zasluga su na prvom mestu trenera, a na drugom roditelja koji su bili uporni. Dovodili su svoju decu po bilo kojim vremenskim i drugim uslovima, nekada i kada nije bilo para, moralo se trenirati. Čak i kada klub nije imao novca za odlazak na turnire, oni su odvajali od svojih usta da bi deci pružili to zadovoljstvo, a deca su im to trudom i radom vratili i na tome su im zahvalna. Dobijene nagrade, priznanja, pehari i medalje su dobar način da se pokaže njihova zahvalnost. Mali Nikola trenira tri godine kod nas. On je jedan izuzetno pažljiv i poslušan dečko. Ne može se to opisati rečima, to treba videti. Samo da vidite njegovo ponašanje na treningu, na turniru i taj odnos sa trenerom. Večeras se moglo videti, kada je trener ušao u salu on je skočio i izljubio ga. Za njega je trener nešto najveće i najidealnije što može da postoji”. Po rečima gospodina Aleksandar Srdanovića, jasno je da je taj pravilan odnos trenera i deca pokretač svega i da iz toga može da se izgradi bilo koji visoki rezultat, a ovakve nagrade samo daju motiv više da se nastavi sa tim, jer su istovremeno i potvrda kvaliteta u radu.

Treći sagovornik ne dolazi iz nekog od klubova ili sportskih društava, njegov rad nije obeležen velikim brojem pehara i medalja, već je on taj koji ih je uručivao mnogo puta. Njegovo ime je Todor Šimpraga, a on je najzaslužniji što je Srbobran postao mesto poznato po sportsko rekreativnim sadržajima i što je opština u tom smislu oživela. Nagrada koju je dobio nosi naziv “Priznanje za afirmaciju rekreativnog sporta” i sigurno ju je zaslužio.

“Ova nagrada je usledila nakon svega onoga što je Srbobran, da tako kažem, doživeo u zadnjih nekoliko godina. Iz jednog mrtvila, kada nije bilo rekreativnog sporta na mapi Srbobrana, nije bilo lako krenuo sam od nule, uz podršku lokalne samouprave stvorili smo neke turnire po kojima je Srbobran sada prepoznatljiv. Taj posao sam radio skoro sam i crpeo mi je mnogo energije. Rekao sam nedavno da ne mogu više to da radim, ali iako više nisam u organizaciji tih turnira pružam im svima maksimalnu podršku. Organizaciju turnira sada radi jedan mlad tim, koji je prvi put bez mene organizovao Novogodišnji turnir i to je dobro urađeno. Jedna jedina mana je što postoji neka mala tendencija pada broja seniorskih ekipa i tome će svake sledeće godine morati više da se posvete. Slični turniri se istovremeno organizuju i u Temerinu, Adi, Subotici. Kvalitet turnira se dobija većim brojem prijavljenih seniorskih ekipa, a onda dođu i mlađe selekcije. Ovogodišnji turnir se igra u formatu 4+1 i to ide na ruku profesionalcima. Za rekreativce je više 5+1, jer oni ne mogu toliko da trče i teže pariraju profesionalcima, ali ko zna da igra on osvaja turnir”.

Podsećanja radi, nagrade Sportskog saveza dobili su i: Tijana Jocić – najuspešnija mlada sportistkinja, Nikola Jovanović – najuspešniji mladi sportista, Milan Vidić –  najmlađi perspektivni sportista, Danijel Rafajlović – za poseban doprinos i izuzetan značaj u razvoju i afirmaciji opštine Srbobran iz oblasti sporta, Zdravko Šandin – za sveukupni učinak u oblasti sporta, Gorana Mrđan – najuspešniji sportista u 2018. godini, Ženski košarkaški klub Srbobran – najuspešniji sportski kolektiv, kao i novinari Laslo Paracki, Aleksandar Berić i Darko Vujinović – za poseban doprinos izveštavanju i promociji sportskih dešavanja u opštini tokom protekle godine.

Facebook Komentari