I pored poraza na odmor se ide sa naslovom LIDERA tabele

11. decembar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: košarka, Sport, Zabava

Košarkašice ženskog kluba “Srbobran” završile su ovog vikenda seniorsko takmičenje u Drugoj ligi, što se tiče jesenjeg dela sezone, utakmicom u Šabcu gde su poražene od domaćina ŽKK “Duga”.

Na ovaj meč “Belle” su otišle kao vodeći tim lige, povele su sa sobom veći broj navijača, igrale u belim dresovima kao da igraju kod kuće, odlično otvorile utakmicu i svo vreme bile bodrene sa tribina, ali iskusniji protivnik uspeva da ih porazi u neizvesnoj završnici.

Tradicija dobro otvorenih utakmica nastavljena je i na ovom gostujućem meču, a visoka prednost u koš razlici ostvarena je u prvom poluvremenu i čak povećana u trećoj četvrtini na maksimalnih 17. Delovalo je da ništa ne ugrožava pobedu Srbobranki i u poslednjem meču godine, a da je ubedljivo vođstvo na tabeli tokom zimske pauze realan ishod nakon prikazane igre. Sredinom te treće četvrtine košarkašice Duge se bude i snažnije ulaze u borbu pod košem u toku napada, gde briljira njihova desetka za koju naša odbrana nije imala rešenje. Takva situacija odvijala se pod košem naših devojaka sve do kraja utakmice što je i uticalo da se prednost od 17 koševa istopi i da se dođe u situaciju jurenja rezultata. Neizvesnu završnicu iskusnije Šabčanke uspevaju da reše u korist svog tima i zabeleže pobedu 78:76, po četvrtinama 14:16, 14:23, 26:22 i 24:15, kojom se unosi totalna zbrka na vrhu tabele, odnosno da pored srbobranskog tima koji je zbog bolje koš razlike i dalje vodeći, imamo situaciju da i šabačka “Duga” i još dve ekipe imaju po 14 bodova.

Najistaknutija kod “belih devojaka” bila je Branka Subić, koja je kapitenski vodila utakmicu i zabeležila 17 poena, dok su dvocifrene bile još i obe Jelene i Tamara. Da prokomentariše ovaj meč i podeli sa nama svoj sud, Branka je rado pristala, a žal za propuštenom šansom mogao se osetiti u njenom glasu iako je ona uvek vesela i raspoložena.“Krenule smo u utakmicu stvarno odlično, neočekivano dobro prvo poluvreme. Kažem neočekivano jer imamo već neko vreme problem sa povredama, tako da ni na treninzima nas nema dovoljno za 5 na 5. Napad nam nije škripao danas, dale smo dovoljno poena, ali nam je odbrana zastala sredinom treće četvrtine. Dale smo 6 poena na početku te četvrtine i tu smo stale, a šta se dalje desilo mislim da i dalje niko ne zna. Žašto nam se to desilo ne znam. Htele smo da pobedimo i igrala se odbrana ali je bilo mnogo propusta. Kad je utakmica trebala da se reši one su nas stigle i prelomile na svoju stranu. Mislim da se tu pokazalo da nam je ekipa i dalje vrlo mlada. Sem mene i Sanje ni jedna druga devojka nema iskustva igranja prve lige i utakmica koje zahtevaju strpljenje i koncentraciju. Imale smo dosta ishitrenih šuteva, promašenih zicera i dosta nesigurnosti u kritičnim momentima. Ono što je dobro je što je razlika u kvalitetu naša dva tima jako mala i da ćemo im vratiti ovo kad dođu kod nas”. 

 

“Sve je bilo kao da igramo kod kuće, igrale smo u belim dresovima koji su nam do sad donosili sreću, imale smo fantastičnu podršku publike kojoj želim da se zahvalim jer bez njihove fantastične podrške možda ne bismo ni ostvarile toliku prednost u prvom poluvremenu. Bile smo jako borbene jer nas oni pokreću i daju nam snagu, a ja sam presrećna što imamo takvu publiku. Ti ljudi su danas odvojili ceo dan da nas prate na gostovanju i žao mi je što im to nismo uzvratili pobedom, a onda bi i povratak kući bio mnogo veseliji i lepši. Naravno da nismo nezadovoljne postignutim do sad. Da nam je neko na početku sezone rekao da ćemo biti u ovoj situaciji ne znam da li bi smo mu mogli poverovati, jer imamo jako mlad tim. Žao mi je samo što smo, eto, izgubile utakmicu koju smo imale u rukama i koju smo zaslužile da dobijemo. Bolje je, ako smo već morale da izgubimo, što se to desilo u gostima i sa tako malom razlikom, a mi ćemo njih kod kuće pobediti jer smo na našem parketu neuništive”, ta poruka naše kapitenke je rezime sa kojim se moramo složiti, jer je apsloutna istina i svima nabaci osmeh na lice.

 

Slično viđenje, logično, imao je i trener Slobodan Subić, koji je tokom drugog poluvremena bio vidno nezadovoljan igrom svog prvog tima, ali je na posletku ipak bio zadovoljan sve ukupno postignutim plasmanom na vrh tabele, u zaista ozbiljnoj Drugoj ligi, koja je prvi put objedinjena i formirana ove sezone.

“Imali smo šansu da na kraju polusezone budemo jedina ekipa sa jednim porazom, a ovako, napravio se krug od 4 tima sa odnosom 6 pobeda i 2 poraza, ali smo mi i dalje prvi zbog ubedljivo najveće koš razlike. S tim što će peti tim na tabeli, Radnički iz Kragujevca koji ima pobedu manje, u nastavku sezone imati najviše utakmica kod kuće sa ovim ekipama gore, tako da će prolećni deo lige biti još zanimljiviji i vrlo neizvestan. Poraz današnje utakmice došao je iz lošije odigrane odbrane. Mi smo ekipa koja od početka prvenstva najviše insistira na odbrani, a do ove utakmice bili smo ekipa sa najmanjim brojem primljenih poena u prvenstvu, i najviše datih, što je došlo kao posledica dobre odbrane. U prvih 22 minuta smo dobili samo 28 poena, ali smo zatim dozvolili protivniku da za 18 minuta postigne 50 poena. što je na nivou našeg sezonskog proseka za celu utakmicu. Tek treba da utvrdimo šta se desilo u trećoj četvrtini. Na poluvremenu sam im dao zadatke i one su ih poslušale, što nam je i donelo vođstvo od 17 razlike. Na svakom od 3 tajm auta sam pričao o odbrani, ali to nije naišlo na adekvatan odgovor, što je ujedno moja jedima zamerka devojkama na ovom meču. Sem toga, ovo je bila odlična utakmica. Gledajući statistiku ovo je bila najkvalitetnija utakmica u kompletnom dosadašnjem prvenstvu, sa procentima šuta iz igre od 50% kod nas, i nestvarnih 60% kod njih, i čak 80% u poslednjih 18 minuta što im se sigurno više neće ponoviti do kraja prvenstva. Ova utakmica je igrana kao da je poslednja u prvenstvu i da odlučuje ko će u prvu ligu”. 

“Mi smo u sezonu ušli sa ambicijama da ostanemo u ovom rangu takmičenja, iako sam bio svestan potencijala ekipe. Igrali smo iz utakmice u utakmicu sve bolje i sad smo došli u situaciju da javnost očekuje da se plasiramo u Prvu ligi, a pojedini nas praktično već vide tamo. Stvara se neka atmosvera da se to mora, a ono što se zanemaruje je činjenica da je prvenstvo dugačko i da nas očekuje još dosta teških utakmica. Može čak da se desi da neka ekipa sa 5-6 poraza uđe u viši rang takmičenja, tako da ja neću na svoju mladu ekipu da natovarim breme toga da se nešto mora. Na jučerašnjem sastanku smo pričali na tu temu i rekao sam im da se mora samo trenirati, a onda je moguće da će taj plasman u viši rang doći sam po sebi. Kako reče jedan naš čuveni stručnjak ‘U svakom vrhunskom rezultatu ima mnogo teškog rada i malo sportske sreće’. Ovaj tim neće mnogo odmarati, jer faktički isti ovaj tim igra i juniorsku ligu u kojoj imamo dve zaostale utakmice i njih treba da odigramo tokom naredne dve nedelje. Tu su nam ambicije vrlo visoke i plan je da se plasiramo među 8 najboljih ekipa u Srbiji. Devojke će pauzu od treninga imati samo u danima koji su propisani kao državni praznici, 31.-1. i Božić, dok ćemo svo preostalo vreme trenirati i već 12. januara nastavljamo takmičenje”.

Naš košarkaški stručnjak je na posletku želeo da se zahvali brojnoj publici koja ih je bodrila na ovom meču. Nekih pedesetak vernih navijača pratilo je ekipu u Šabac i navijalo kao da se igra u Srbobranu. Uz to Subić se zahvalio i predsedniku opštine Srbobran, koji je za ovu priliku obezbedio autobus za prevoz tima i navijača, što nije bio slučaj do sad, a naše devojke su to svojim rezultatima očigledno zaslužile. Devojkama želimo da se odmore koliko je to moguće, čestitamo im na naslovu PRVAKA polusezone i jedva čekamo 12. januar da se nadmetanje nastavi. Prvi protivnik biće devojke sa Karaburme, koje su “Belle” već jednom ubedljivo nadigrale, a istu rezultatsku  situaciju očekujemo i na njihovom terenu.

Facebook Komentari