Gimnazijalci prisustvovali tribini o štetnosti droga i problemu narkomanije

05. decembar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Lokalna samouprava, Škola, Zdravlje

Sala Malog pozorišta ugostila je juče učenike Gimnazije i srednje škole “Svetozar Miletić”na tribini koja je specijalno pripremljena za njihov uzrast, a tema je bila zloupotreba droga i drugih psihoaktivnih supstanci, i problem narkomanije.

Tribinu su zajednički organizovali Dom kulture Srbobran uz podršku opštine, u saradnji sa policijskom stanicom u našem mestu. Đacima su se obratili i o ovoj temi govorili gosti iz Novog Sada, dr Snežana Ukropina, šef Odseka za zdravstveno vaspitanje iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine, i Daliborka Vojvodić, predstavnica Policijske uprave Novi Sad. Pored đaka predavanju su prisustvovali direktorka škole, profesori, predstavnici policije, kao i predsednik opštine Srbobran i direktorka Doma kulture.

Uz veliko razumevanje potreba mladih i njihove želje da se uklope i probaju nove stvari, doktorka Snežana je na jedan nov, od strane mladih prihvatljiv, način pokušala da dopre do njih i zaista im ukaže na sve probleme i svu destrukciju koju konzumiranje droga donosi mladom organizmu i životu uopšte. Na istu temu ali iz pravnog ugla i o kaznenoj politici države govorila im se gospođa Vojvodić, a ponajviše o tome koliko su duge zatvorske kazne za različita krivična dela vezana za posedovanje i distribuciju droga.

Drugi deo tribine bio je scenski izveden, odnosno učenici su imali prilike da na pozornici Pozorištanceta pogledaju poznatu pozorišnu predstavu “Ljubav u doba kokaina” u izvođenju glumaca Marijane Micić i Marka Markovića. Ovaj komad je zvanično podržan od strane Ministarstva kulture i Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti. Predstava govori o ljubavi mlade devojke iz Beograda prema momku, kokainskom zavisniku koji je uvlači u svet narkomanije u kom oboje tragično stradaju.

Tribina je trajala nepuna dva sata i konstantno je od mladih gledalaca izvlačila vidne reakcije na ono o čemu se govori, iz čega može da se zaključi da je učenicima bila zanimljiva i da je bar donekle doprla do njih. Od strane opštinske vlasti dobili smo informaciju da će se u narednom periodu nastaviti sa širenjem ove teme na različite načine, kako bi se pozitivno uticalo na veći broj mladih osoba u našoj opštini.

Facebook Komentari