Umetnost kao sastavni deo zdravlja i dobrobiti ljudi

30. novembar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Некатегоризовано

Još jedna u nizu izložbi likovnih stvaralaca obradovala je sinoć ljubitelje kulture i umetnosti u galeriji Doma kulture naše opštine, a posebnost izloženih dela je u tome što će uskoro ona biti deo stalne postavke u Domu zdravlja “Dr Đorđe Bastić”, te će služiti svim građanima koji su u situaciji da se tamo nađu.

Na otvaranju izložbe okupljenim poštovaocima, platna obojenih emocijama, obratila se Dragica Gruborović ispred likovnog Udruženja “ART” koje je uz učešće kolega iz vrbaškog Udruženja “Atelje 05” oslikalo dvadesetak dela koja svojim scenama prikazuju Srbobran i ravnicu u različitim likovnim pravcima ali sa sličnim osećanjima.

“Poštovani prijatelji dobrodošli na otvaranje naše izložbe. Ovom prilikom zahvaljujemo se opštini Srbobran na finansijskoj podršci u projektu ‘Art i prijatelji našem Srbobranu’, Domu kulture koji nam je ustupio svoju galeriju, kao i svim članovima Udruženja ART koji su svojim stvaralaštvom doprineli da ova izložba bude uspešnija. Veliku zahvalnost dugujemo prijateljima iz Udruženja Atelje 05 iz Vrbasa, koji su svojim nesebičnim zalaganjem podržali našu akciju. U proteklih 17 godina naše Udruženje je učestvovalo i organizovalo mnogobrojne kolonije i izložbe na teritoriji opštine Srbobran, kao i u mnogim drugim gradovima. Ovih dvadesetak slika koje vidite nastale su na likovnoj koloniji koju smo organizovali u oktobru mesecu ove godine, a stvarane su uz druženje i razmenu iskustava među stvaraocima, a sve sa namerom da se obogati kulturni život Srbobrana i afirmiše likovno stvaralaštvo. Sve naše radove ćemo nakon izložbe predati domu zdravlja sa željom da se boravak naših građana u ovoj javnoj ustanovi učini što prijatnijim”.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i dr Radivoje Ostojić, direktor Doma zdravlja “Dr Đorđe Bastić”, a on je želeo da se obrati prisutnima i u ime Ustanove koju predstavlja zahvali na ovim vrednim i pre svega lepim poklonima.

“Umetnički radovi u čekaonici Doma zdravlja sigurno će uticati na humanizaciju prostora i učiniće ga dostojanstvenijim. Prisustvo umetničkih slika u zdravstvenoj ustanovi doprinosi smanjenju stresa i anksioznosti i povećava poverenje pacijenta, a utiče i na pozitivan odnos sa osobljem. Umetnost treba prepoznati i prihvatiti kao sastavni deo zdravlja i dobrobiti ljudi u ustanovama kao što su zdravstveni centri. Nadam se da će ovaj događaj biti samo polazna osnova za estetizaciju prostora gde borave pacijenti. Zahvaljujemo se organizatoru ovog lepog događaja, pozivu i odluci da se radovi nastali tokom likovne kolonije poklone Domu zdravlja”.

Foto galeriju sa prikazima svih izloženih dela na ovoj izložbi možete pogledati na našoj facebook stranici.

 

Facebook Komentari