LENKIN PRSTEN postala je vrlo respektabilna nagrada

19. novembar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Konkurs, Kultura, Lokalna samouprava

Književna nagrada Doma kulture Srbobran, koja podstiče pisanje ljubavne poezije, po rečima gospođe Biljane Puškar, uvažene članice žirija za dodelu “Lenkinog Prstena”, ovdašnja nagrada postala je vrlo popularna među mladim piscima u Srbiji, a i stariji je vrlo poštuju.

Ove godine žiri je odlučio da nagradu sa imenom “Lazine Muze” , kao jedina nagrada koja ne nosi ime nekog književnika već se zove po njegovoj inspiraciji, dobije pesnikinja iz Beograda Jana Aleksić. Svečanost u sali Malog pozorišta na kojoj je uručena nagrada okupila je zaista veliki broj ljudi iz sveta pisane umetnosti i ljubitelja poezije i književnosti uopšte.

Veče je otvoreno segmentom monodrame “Lazar”, koja je premijerno izvedena baš na toj istoj bini, a ovoga puta je glumac Miodrag Petrović govorio deo koji je ubedljivo najemotivniji u kompletnom delu. Deo u kojem je pisac Zoran Subotički Lazara potpuno otvorio publici i pokazao im jednog tužnog i bolom slomljenog čoveka, koji ne može da preboli smrt svoje mezimice Lenke.

Publici se u Pozorištancetu obratio i predsednik opštine Radivoj Paroški, koji im je poželeo dobrodošlicu i da ovo veče provedu uživajući u poeziji kako naše dobitnice nagrade, tako i u pesmi Laze Kostića “Santa Maria della Salute” koju je odmah nakon predsednika, na bini čitao glumac Dragan Vujić Vujke.

Dobitnica ovogodišnjeg 13. po redu Lenkinog prstena, nagrada kojom su okićeni i slavni Matija Bećković i Pera Zubac, svečano je uručena na bini Jani Aleksić, od strane direktorke Doma kulture Branislave Sekulić i predsednika opštine Radivoja Paroškog. Kao najbolja ljubavna pesma u protekloj godini proglašena je Janina “Harmonia obscurae”, koju je objavila u izdavačkoj kuća “Povelja” u okviru autorkinje druge pesničke knjige “Upijanje”, u ciklusu “Vavilonka”, kao deseta u nizu ljubavnih pesama.

“Velika je čast dobiti ovakvo pesničko priznanje, posebno za jednu lirsku vrstu koja se eto zahvaljujući samoprekoru mojih savremenika i pesničkih prethodnika, uspešno neguje u srpskoj književnosti. Osećam se zaista uzbuđeno, jer koliko god da je čast, a zaista jeste, naći se u društvu dosadašnjih laureata, istovremeno je i odgovornost. Odgovornost prema činu pisanja, s obzirom da imam u vidu šta za srpsku kulturu znači pesma ‘Santa Maria della Salute’ kao jedna od najdubljih ljubavnih pesama” bile su reči dobitnice nagrade pre samog čina uručenja. Ona je na bini izrazila još veću zahvalnost svima koji njen rad prepoznaju kao dobar i uputila je svima koji veruju u nju da će svojim budućim radom opravdati značaj nagrade koja joj je pripala.

Priliku da prokomentariše svoju odluku o ovogodišnjem laureatu, pružili smo predsedniku žirija dr Zoranu Đeriću, koji je sa svojim koleginicama dr Draganom V. Todoreskov i Biljanom Puškar, jednoglasno proglasio Janinu pesmu za najbolju: “Budući da žiri između dva dodeljivanja, tačnije od novembra prošle godine do istog meseca ove godine, prati redovnu periodiku objavljivanja u dnevnim novinama, časopisima i naravno knjigama koje se objavljuju u tom periodu. Uzeli smo u obzir sve te pesme koje su kod nas izašle u bilo kom vidu objavljivanja, tačnije sve one koje su u pisanoj formi pronašle svoju publiku. Imali smo zaista veliki izbor, koji smo početkom septembra sveli na 18 pesama. Još jednim zasedanjem 1. novembra smo broj pretenenata na nagradu sveli na 5, a pre nedelju dana smo se složili da se nagrada dodeli Jani Aleksić. Do sad je objavila 3 pesničke knjige i dve knjige eseja, a i doktorirala je književnost i njome se ozbiljno bavi. Njena nagrađena pesma je istovremeno moderna i u dosluhu sa tradicijom, i jasno se vidi uticaj njene lektire na stvaralaštvo, počevši od biblije pa do današnjih dana. Iskrena, emotivna, a istovremeno i igriva i na momente ironična. Zahvaljujući toj nekoj svežini sa kojom je ta pesma napisana ona se izdvojila od drugih i zato smo odlučili da ova pesnikinja ponese nagradu”.

Veće je završeno nastupom grandioznog hora RTS-a.

 

 

Facebook Komentari