Opština nastavlja da pomaže rad Vatrogasne jedinice

09. novembar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Privreda

Od prethodne posete predsednika opštine Vatrogasnoj jedinici u Srbobranu nije prošlo mnogo, a već smo u prilici da izvestimo kako je lokalna samouprava nastavila da pomaže ovaj kolektiv i to u onim stvarima koje su i sami zamolili da im se obezbede.

Početkom godine opština Srbobran je izdvojila značajna sredstva za uređenje prostorija za boravak vatrogasaca i tad je ustanovljeno da je potrebno obezbediti još nešto nameštaja i kancelarijskog mobilijara za nesmetan rad i funkcionisanje ove jedinice. Vatrogasna stanica je ovom prilikom od opštine dobila donaciju od 13 novih stolica. 3 daktilo i 10 konferencijskih, a nastaviće se i u narednom periodu sa opremanjem. Traženi su kancelarijski materijal kao i fizičko obezbeđivanje hidro šahtova, odnosno njihovo zaključavanje, što je lokalna samouprava preuzela na sebe da reši.

Predsednik Radivoj Paroški došao je i lično da se uveri u to da su stolice isporučene kao i da sazna ima li još nekih gorućih problema kada je u pitanju dnevno funkcionisanje jedinice zaštite i spasavanja. Dočekao ga je dežurni vatrogasac Dragan Ornjakov, jer je komandir Damir Madžgalj zbog obaveza službe bio sprečen da prisustvuje. Ornjakov se zahvalio predsedniku i na ovom poklonu, u ime celog kolektiva, i istakao da je dobro što lokalna vlast iako nema nikakovu zakonsku obavezu ipak neprestano pomaže rad i funkcionisanje njegovog kolektiva.

Predsednik Paroški je ponovio da je Srbobranu potrebna funkcionalna Vatrogasna jedinica jer jedino na nju građani mogu da se oslone u situacijama kada su ugroženi životi i imovina od strane vatrenih ili vremenskih stradanja a da se i ne pominje spasavanje u sve češćim teškim saobraćajnim nezgodama.

“Prošli put sam dolazio u posetu Vatrogasnoj jedinici kada je opština obezbedila određena sredstva za sređivanje prostora u kome se naši vatrogasci nalaze i tada smo im obećali da ćemo obezbediti još opreme koja će im služiti za rad. Sad smo obezbedili stolice, a uskoro ćemo i alat potreban za intervencije. Vatrogasna jedinica u Srbobranu sasvim dobro obavlja svoj zadatak i mogu samo da ih pohvalim. Iako oni nisu u direktnoj ingerenciji lokalne samouprave mi činimo ono što možemo da im pomognemo i olakšamo rad. I sad smo razgovarali na temu šta je još moguće da učinimo i pomognemo, sa nekih viših državnih nivoa upravljanja se na nas gleda malo drugačije jer smo mala opština a i ova jedinica je mala, tako da smo oslonjeni jedni na druge. Videćemo šta je u našoj mogućnosti, a imamo konkretne ideje i nadam se da ćemo ih ostvariti u narednom periodu tako da će naša jedinica biti opremljenija i da će još bolje obavljati svoje zadatke”.

Ključni problem srbobranskog odeljenja za vanredne situacije i dalje je dotrajao vozni park čija vozila imaju prosek starosti od 35 godina. Njihovo svakodnevno popravljanje i održavanje ugrožava brzinu dejstvovanja i nabavka novih ili bar polovnih, starosti od 5 do 10 godina, značajno bi skratilo brzinu odziva i povećalo sigurnost da će se i stići na mesto nesreće. Na ovaj problem i dalje nema konkretnih rešenja iz ministarstva, a nabavka bar jednog kamiona obezbedila bi celu opštinu Srbobran.

Ono što smo prilikom ove posete primetili i moramo posebno da pohvalimo je da predsednik Paroški na reveru sakoa nosi Natalijinu ramondu, cvet koji simbolizuje srpske žrtve u Velikom ratu, odnosno nosi se u čast 1.100. 000 poginulih naših sunarodnika za slobodu otažbine. Lepo je videti da izabrani predstavnik naroda na stogodišnjicu oslobođenja i na taj način iskazuje poštovanje i održava sećanje na poginule.

Facebook Komentari