Međunarodni šahovski turnir “Oslobođenja”

21. oktobar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Sport, Zabava

Šahovski klub u Srbobranu, jedan od najstarijih sportskih kolektiva u našoj opštini, organizovao je danas u objektu “Full caffe” međunarodni turnir u šahu koji bi po svojoj veličini i kvalitetu mogao da postidi neke veće i poznatije šahovske centre u zemlji.

DSC_0811

Kako od organizatora, direktora turnira Milenka Aleksića, saznajemo ideja i želja čelnih ljudi kluba je bila da se na ovaj način obeleži i uzme učešće u obeležavanju Dana oslobođenja Srbobrana od fašizma. Želeli su organizatori da i sami obezbede domaćinstvo jednom ovakvom turniru u našem mestu jer to dugo nije učinjeno, a vrlo često na drugim takmičenjima dobijaju pitanja: “Kada se vidimo u Srbobranu?”, što je evo i učinjeno.

DSC_0802

Turnir je prevazišao početna očekivanja po broju i kvalitetu učesnika, te je naterao klub da prestane da poziva nove učesnike jer su se odazvali skoro svi do tad pozvani. Tačan broj takmičara koji su danas ulazili u borbu na kvadratnoj tabli bio je 56. Čak tri velemajstora (GM), četiri internacionalna majstora (IM), i četiri fidemajstora (FM) došla su da se nadmeću, što je zaista merljivo sa nekim svetskim turnirima. U trećem rangu majstora, fidemajstori, bio je i naš Petković Radosav, najbolje rangirani Srbobranac.

DSC_0804

Na turniru su učestvovala i dva majstora iz Mađarske i Bugarske, dok je treći iz Rusije nažalost otkazao učešće u poslednjem trenutku. Dvojica najbolje rangiranih šahista na srbobranskom odmeravanju taktike bili su Dražić Siniša i Lajthman Borko obojica sa rejtingom 2522 i obojica su takmičari iz Srbije i velemajstori. Iz Bugarske nam je došao velemajstor Popchev Milko, dok je iz Mađarske pristigao intermajstor Meszaros Andras.

DSC_0807

Zbog skromnih finansijskih uslova u kojima naš klub funkcioniše, a i sam šah uopšte, pomoć za organizaciju turnira klub je zatražio i dobili od opštine Srbobran. Fond nagrada nije bio velik ali to nije uticalo na odziv takmičara, jer su oni željni druženja, pošto je takmičarska sezona završena pre mesec dana. Naravno na odziv je uticalo i to što je naš klub jedan od najcenjenijih u Vojvodini, iako ih postoji blizu 160. Preko 30 klubova se odazvalo i uzelo učešće u srbobranskom turniru.

DSC_0809

Ovaj turnir spada u rapid turnire, odnosno u turnire u ubrzanom šahu. U jednoj partiji svaki takmičar ima na raspolaganju po 15 minuta vremena za igru, što znači da jedna partija traje najviše 30 minuta. Igra se 9 kola što znači da takmičenje sigurno traje oko 5 sati. Glavni sudija turnira bio je Petar Nikolić, a pomoćni Stevan Srđanov, koji je ujedno i predsednik šahovskog kluba u našem mestu, a na ovom takmičenju bio je i naš domaćin i sagovornik koji nas je i poznao sa svim segmentima ovog događaja i samog sporta:

DSC_0814

“Naš klub ima zaista dugu tradiciju. Prvi šahovski klub u Srbobranu je osnovan 2. aprila 1934. godine i traje sve do danas uz jedan prekid, naravno zbog II Svetskog rata. Najviši rang i uspeh kluba desio se 1998. godine kada smo u dve sezone igrali čak prvu ligu SR Jugoslavije. Vrlo smo cenjeni u šahovskom savezu, a u Vojvodini pogotovo. Prepoznati smo kao važan šahovski centar, jer godišnje učestvujemo na jedno petnaestak turnira sigurno. Trenutno smo u trećoj državnoj ligi, a za zadnjih 8 godina smo čak 6 puta učestvovali na finalu kupa Srbije. Naši igrači učestvuju na prvenstvima Vojvodine, gde je naš igrač Manojlović Sava, rekorder po broju učešća, bukvalno je bio na zadnjih 10 turnira. Juče je jedna naša ekipa učestvovala na turniru u Mađarskoj gde su osvojili 4. mesto. Tako da smo mi u tom smislu vrlo aktivni. Očekuje nas sad u novembru finale kupa Srbije gde ćemo uzeti učešće. Šah nije tako popularan i polako odumire. Naš trener Siniša Paroški koji radi sa decom ima u septembru dvadesetak polaznika, ali ta deca posle par godina, kada krenu u srednju školu odustaju ili odlaze u Novi Sad. Mi smo u klubu svi entuzijasti i radimo u svoje slobodno vreme bez naknade, jer prosto nema nekih velikih finansija. Dobijamo od opštine sredstva koja pokriju kootizacije za učešće na takmičenjima i deo drugih rtroškova, a ostatak pokrivamo iz članarina i ličnim novcem. Ja šah poredim sa dinosaurusima, bili smo veliki i bitni ali došlo je vreme da nestanemo. Nažalost je tako, šah nije popularan kao nekad” –  Stevan Srđanov.

Na posletku donosimo Vam rang listu učesnika današnjeg turnira “Oslobođenja” počevši od onih sa najviše osvojenih poena.

rang-lista

 

Facebook Komentari