Treći dan kulturne tradicije doneo nam još motiva Srpske Slave

30. septembar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Некатегоризовано

Subota je treći dan manifestacije “Dani kulturne tradicije” i doneo nam je najbogatiji program do sad, iako se tematski nadovezuje na Srpsku Slavu koja je obrađivana i drugog dana.

DSC_0690

Dan je počeo kreativnom radionicom za decu pod nazivom „Svećnjak za moju Slavu“ koju je realizovala prof. Jelena Popović, akademski vajar. Ona je tokom dvočasovnog druženja sa decom iz obe srbobranske osnovne škole i najmlađima iz vrtića Radost, stvarala male unikatne svećnjake čija je umetnička vrednost, jasno je, neprocenjiva. Male ruke novopečenih vajara stvorile su veliki broj skulptura koje su kasnije tokom večeri prezentovane publici u galeriji Doma kulture.

Pored vajara, u galeriji su izlagale i vredne domaćice našeg Srbobran, koje su umesile par slavskih kolača koji se svaki za sebe ističe po unikatnoj lepoti, a verujemo da su i ukusom jednako dobri.

DSC_0687

Samo izlaganje u galeriji Doma kulture nije bilo glavni povod okupljanja naših građana, već predavanje pod nazivom „Značaj Krsne Slave“ etnologa Muzeja Vojvodine Tatjane Bugarski. Ona je tokom jednočasovnog predavanja želela da upozna sve okupljene znatiželjnike sa kulturnim dobrima i istorijskim činjenicama i zanimljivostima, kojima muzej raspolaže, a tiču se Slave u Srba.

DSC_0678

“Porazgovaraćemo o krsnoj slavi kao elementu kulturnog nasleđa, a malo ćemo staviti akcenat na društvene i kulturne aspekte ovog praznika koji predstavlja izuzetno važan deo kulturnog nasleđa za Srpski narod. Meni je izuzetno zanimljivo da gostujem u drugim mestima i velika mi je prilika da se upoznam sa ljudima u drugim zajednicama, kako bismo i u budućnosti mogli da ostvarimo neku saradnju. S tim razlogom sam pripremila neku priču o tome šta etnolozi rade u muzejima i na koji način sarađuju sa ljudima onih zajednica čije nasleđe čuvaju. Krsnu slavu ćemo predstaviti kao element nematerijalnog kulturnog nasleđa i osnovne artefakte koji se koriste u slavskom ritualu predstavićemo kao deo muzejske zbirke. Običaji se stalno menjaju. Oni iz 11. veka se razlikuju od onih iz 19. veka, a karakteristika je da se slave razlikuju od mesta do mesta, a posebno ćemo pričati o promenama u 20. veku. Mnoga mesta u Vojvodini nisu imala elemente slavskog kolača i žita, i to je sa vremenom ujednačeno sa ostatkom Srbije, a na to su uticali i mediji. Danas su slave mnogo sličnije na severu i jugu naše zemlje nego što je to bilo pre sto godina” bio je uvod kojim nam je Tatjana Bugarski približila temu svog predavanja.

DSC_0681

Nakon bogatog i opširnog predavanja o najznačajnijem srpskom običaju i obredu, svim prisutnima se obratila gospođa Božana Stojković ispred Doma kulture Srbobran. Želela je da se zahvali svima koji su učestvovali i dali doprinos da manifestacija kulturni dani protekne u kvalitetu i veličini kako naš Srbobran i zaslužuje. Za sve učesnike i za gošću iz etnološkog muzeja pripremljeni su prigodni pokloni, koji trba da ih sete na ovaj vikend u Srbobranu. Gospođa Božana se zahvalila vajarki Jeleni Popović, deci i njihovim roditeljima i predavačima, članovima kulturno umetničkog društva “Bard”, Udruženju “Ruka Spasa”, Klubu žena “Nota i vez”, Društvu za negovanje i očuvanje kulturne tradicije, ženama koje su spremale slavske kolače, svim medijima koji su izveštavali sa manifestacije i svim drugim pojedincima koji su dali svoj doprinos.

DSC_0683

Sa gospođom Božanom malo smo i porazgovarali kako bi smo čuli njeno viđenje ovogodišnje manifestacije: “Naša tradicionalna manifestacija uvek uključuje i radionice, a ove godine smo se odlučili za vajarsku radionicu. Tema ovogodišnje radionice bili su svećnjaci za slavu, koje su izrađivala deca u našem dvorištu sa vajarkom Jelenom Popović. Večerašnje predavanje se nadovezuje na ovu radionicu i produbljuje našu dugogodišnju saradnju sa muzejom Vojvodine. Ovo je 17. put da organizujemo ovu manifestaciju i moram da istaknem da nas pokrajinski sekretarijati za kluturu, javno informisanje i odnose sa verskim i manjinskim zajednicama, uvek podržavaju, a naravno tu je i naša opština. Svake godine želimo da obradimo neki običaj i tradiciju kako bi upoznali mlade sa svim našim kulturnim bogatstvima. Imamo u Srbobranu mnogobrojne čuvare tradicije i oni nam pomažu u realizaciji ove manifestacije, a ja im se ovom prilikom zahvaljujem. Nadam se da su mladi tokom ova tri dana mogli nešto novo da nauče”.

DSC_0688

Nedelja je poslednji, četvrti, dan manifestacije a dolazi nam etno grupa “Iskon” koja će u Pozorištancetu imati muzički nastup od 19:00 časova, te Dom kulture upućuje svojim sugrađanima poziv da dođu i čuju muziku u kojoj nemaju prilike često da uživaju.

Facebook Komentari