Pažnja! Najveća koncentracija polena ambrozije u vazduhu je u ovom periodu godine

26. avgust 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, Poljoprivreda, Zdravlje

Polen ambrozije je jedan od najjačih prirodnih alergena, a sezona mu traje od kraja jula, pa do kraja septembra. Najveće vrednosti koncentracije polena ambrozije u vazduhu registrovane su u drugoj dekadi augusta i prvoj dekadi septembra.

ambrozija

Za osobe koje burno reaguju na ambroziju upravo je počeo najteži deo godine, budući da koncentracija polena ove biljke, jednog od najjačih i najopasnijih alergena na svetu kreće sad. Danas, više od 60 miliona Evropljana pati od simptoma alergijskih bolesti. Prisutan je trend povećanja obolevanja bez obzira na rasu, pol, starost i socijalni status. Alergijska reakcija na ambroziju javlja se kada se u kubnom metru vazduha nađe 15 zrna polena ove biljke, dok se kod polena drugih biljaka opasnom smatra tek koncentracija od 30 zrna po kubiku. Ambrozija ima više od 50 jedinjenja koja izazivaju alergiju, pa su brojni simptomi preosetljivosti na polen ove biljke.

ambrozija-2

Kod alergičnih osoba polen ambrozije izaziva niz reakcija kao što su kijanje, kašljanje, suzenje, svrab, crvenilo na koži i slično. Svi ovi simptomi zajedno dovode do alergijskog rinitisa, a u težim slučajevima i alergijske astme. Osobe alergične na polen ambrozije se obrađuju u ambulantama Domova zdravlja i po konstatovanju simptoma alergije upućuju na testiranje testom preko kože. Po dijagnostifikovanju alergičnosti na polen ambrozije, lečenje se provodi antihistaminicima i kortikosteroidima. Iz godine u godinu broj osoba alergičnih na polen ambrozije je sve veći, a zabrinjavajuće je to što je u tom broju sve više dece.

Pet mera protiv alergije u cilju savetuje:

• što manje vremena provode u prirodi, a da poslove na otvorenom obavljaju nakon kiše ili kasno po podne jer je tada koncentracija polena najmanja

• zatvaraju prozore uveče i ujutro jer tada u vazduhu ima najviše polenovih zrna

• po povratku kući skinu odeću, operu kosu i da se istuširaju, kako bi odstranili polen

• ne suše odeću napolju

• s alergologom razmotre mogućnost imuno-terapije

Uništavanje ove korovske biljke, koja uopšte ne potiče iz ovog dela sveta, savetuje se i preporučuje od strane svih relevantnih institucija. Najbolji način je čupanje biljke iz korena, mada je i košenje prihvatljivo kao privremeno rešenje, i pomoćiće da se njeno dalje širenje suzbije.

 

 

Facebook Komentari