Anketa o strukturi poljoprivrednih gazdinstava

01. avgust 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Poljoprivreda

Republički zavod za statistiku sprovešće Anketu o strukturi poljoprivrednih gazdinstava, a opština Srbobran je kao i svaka zajednica koja se većinom bavi poljoprivredom vrlo zanimljiva za dobijanje rezultata.

Anketa će se sprovoditi od  1. oktobra do 30. novembra ove godine, na osnovu Uredbe o utvrđivanju plana zvanične statistike za 2018. godinu. Finansijska sredstva za sprovođenje ove ankete u Srbiji, od 2,5 miliona evra, obezbeđena su iz pretpristupnih fondova EU, u okviru Nacionalnog programa IPA 2016 (80%), i iz nacionalnog budžeta (15%).

Anketa će se sprovodi više puta u periodu od 3 godine, kako bi se dobila prava slika o strukturi i napredku i razvoju, a sve u cilju pružanja boljih poljoprivrednih mera od strane vlasti.. U periodu sprovođenja ankete, anketari će posetiti 120.000 poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Republike Srbije i prikupiće podatke o korišćenom poljoprivrednom zemljištu, broju stoke, mehanizaciji, radnoj snazi na gazdinstvima, proizvodnom metodu primenjenom u poljoprivredi i dr.

Sakupljene informacije služiće za lakše i bolje donošenje odluka prilikom pravljenja strategija razvoja poljoprivrede. Proizvođači će kvalitetnije i bolje moći da planiraju proizvodnju, i da konkurišu kod nacionalnih i evropskih fondova za podršku u poljoprivredi, znajući da su šanse za dobijanje sredstava veće jer je uvid u stanje trenutne proizvodnje bolji. Podaci će biti osnova za ažuriranje Statističkog registra poljoprivrednih gazdinstava, od koga zavisi kvalitet podataka o poljoprivrednoj proizvodnji.

Kako bi se anketno istraživanje obavilo što kvalitetnije i kako bi se dobili što tačniji rezultati, najvažnije je da ispitanici, poljoprivredni proizvođači, daju što više informacija sa što većom preciznošću i tačnošću, jer su rezultati ove ankete bitni za život cele zajednice.

Facebook Komentari