Problemi sa NOVIM tehničkim pregledom vozila

27. jul 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Saobraćaj

Poslednje tri nedelje na snazi je novi pravilnik o tehničkoj ispravnosti vozila koji se primenjuje pri tehničkom pregledu auta pred registraciju. Ta nova pravila učinila su da čak polovina vozila ne prođe ovu rigoroznu kontrolu iz prvog pokušaja.

Na “novi tehnički pregled” ,kako ga zovu građani, žale se svi u Srbiji, pa tako i žitelji naše opštine. Starija vozila koja teže prolaze tehnički, u većem broju nalaze se u malim mestima koja nisu ekonomski razvijena kao što je Srbobran. Iako iz resornog ministarstva stižu obrazloženja da su slična pravila važila i 1988. godine, mi smo se od takvih normi izgleda odvikli, a i svašta se izdešavalo od tad.

tehnicki-pregled-a

Razlozi za ne prolazak tehničkog su najčešće sledeći: korozija na limariji, na prednjem i zadnjem loncu auspuha, neispravne kuke za vuču, neispravne kočnice, neispravni izduvni gasovi, oštećenje stakala, retrovizora, kao i neatestirane zaštitne folije na staklima.

Pored ovih, najčešćih razloga, pojavljuju se i neki koji građane ostavljaju u neverici, jer se čine kao beznačajni za tehničku ispravnost auta. Neki nisu prošli pregled, jer su imali ulubljenja na vratima, dok su sa tehničkog vraćana i vozila koja imaju nepredviđene oštre ivice, nastale pri manjim sudarima. Jedan od problema može da predstavlja i branik na kolima, ukoliko stoji ne adekvatno, te je time i nebezbedan. Najzanimljivije pravilo je, da je od sad čistoća vozila preduslov da tehnički pregled počne. Ako Vam auto nije opran i usisan nemojte ni kretati na tehnički.

tehnicki-pregled-b

Ko ne prođe tehnički pregled ima mogućnost da popravi uočene nedostatke u roku od tri dana i pritom neće ponovo morati da plaća kontrolu ispravnosti. Vozači koji znaju da njihovo vozilo ima nepravilnosti koje ne mogu da otklone za tri dana, bolje je da ne dovoze automobile na tehnički pregled dok ih ne poprave. Oni koji pak na tehnički pregled dođu sa neispravnim vozilom, dobiće sve nepravilnosti napisane na izveštaju koji se daje vozaču uz rok za njihovo otklanjanje.

Kako je vlastima jasno da je ekonomsko stanje većine naših vozača nezavidno, odlučeno je da će se neke stvari i dalje tolerisati, a među njima su:

  • polomljeni prednji far
  • naprsline šoferšajbne od nekoliko centimetara
  • izduvni sistem koji nije potpuno ispravan*
  • nedostatak katalizatora*

Poslednja dva će se tolerisati do 5. jula 2021. do kad moraju da se učine ispravnim.

 

Facebook Komentari