Predsednik obišao penzionere nakon povratka iz Sutomora

14. jul 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Некатегоризовано

Opština Srbobran je ove godine odlučila da na letovanje u svoje odmaralište, na crnogorskom primorju, pošalje pedesetak penzionera, a o tome kako su se proveli i šta imaju da kažu o svemu zanimalo je predsednika opštine Srbobran, Radivoja Paroškog, koji ih je posetio u prostorijama njihovog kluba.

DSC_0136

U petak popodne, predsednik Paroški je bio gost kluba građana starije dobi, gde je sa njima u prijateljskom razgovoru želeo da sazna kako žive, sa kojim problemima se susreću, ali i kako se zabavljaju i provode svoje zaslužene penzionerske dane.

Sala je bila ispunjena preplanulim i zadovoljin licima, kako je i za očekivati od ljudi koji su došli sa mora, gde su se svakodnevno sunčali, kupali i neumorno družili. Nije se mogao čuti ni jedan utisak koji bi odisao nezadovoljstvom. Kako kažu, potrudili su se da im svaki trenutak u srbobranskom odmaralištu u Sutomoru protekne u najboljem raspoloženju, bez tenzija i forsiranja bilo čega. Pored što su vreme provodili na plaži, često se odlazilo i u šetnje, a nisu izostali ni večernji izlasci na tamburašku muziku. Nekolicina je putovanje iskoristila i za obilazak crnogorske obale brodom, a ceo jedan dan su proveli i u zajedničkom obilasku oba Ostroška manastira.

DSC_0141

Nama najupečatljiviji trenutak proveden sa našim starijim građanima je bio kada je jedna članica kluba, sa značajnim emocijama u glasu, zahvalila predsedniku Paroškom što im je omogućio da odu na more, a posebno je bila zahvalna jer je njoj to bio prvi put u životu da je otputovala negde dalje od Novog Sada i prvi put da je videla more, iako joj je 65 godina.

Pored ovog razgovora, o samo lepim utiscima, Radivoja je zanimalo i šta je to što lokalna vlast može još da uradi kako bi im olakšala život, učinila ga boljim ili zanimljivijim. Nisu naši penzioneri bili zahtevni, a prve predloge su stidljivo izneli tek na predsednikovo insistiranje da čuje šta bi to oni želeli. Voleli bi, kažu, da se više aktiviraju u kulturnim dešavanjima, odnosno da im se malo pomogne oko formiranja kulturno umetničkog društva za starije građane, kako bi mogli da igraju i formiraju hor koji je postojao, ali je nažalost ugašen.

DSC_0138

Drugi deo predloga se odnosio na probleme, uglavnom penzionera iz Turije i Nadalja. Osnovni problem je nepostojanje dežurnih zdravstvenih radnika u ambulantama naših sela vikendom, a ni dolasci u srbobranski dom zdravlja nije lak, jer subotom i nedeljom broj autobuskih linija je minimalan. Pored toga, u Turiji ne postoje prostor u kojem bi se penzioneri okupljali, a Mesna zajednica raspolaže prostorijama koje su prazne i nemaju stalnu namenu.

Za neke od ovih problema, predsednik je ponudio rešenja, a za neke kao što je prevoz vikendom problem su finansije, ali i njihovo rešavanje je potrebno i sigurno je da će se iznaći neka solucija koja će otkloniti te probleme u narednom periodu.

Bitna rečenica predsednika Paroškog sa ovog skupa, kojom je stavio tačku na seoske spekulacije o tome da će odmaralište u Sutomoru biti prodato, je: “Opštinskoj vlasti nije u planu prodaja odmarališta, već njegova obnova, odnosno rekonstrukcija, za čije potrebe tražimo sredstva, jer nam je u interesu da i u buduće naši građani tamo odlaze i uživaju u blagodetima mora”.

Facebook Komentari