4 miliona dinara za uređenje Crne bare

05. jul 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Некатегоризовано

Malo ko od naših sugrađana zna da se u okvirima naše opštine nalazi vodotok pod nazivom Crna bara. Ova 1200 metara duga, pritoka, kanala DTD, kod Nadalja bila je danas posećena od strane predsednika opštine Srbobran i vršioca dužnosti direktora Vodoprivrednog društva “Bačka” Siniše Vujovića.

????????????????????????????????????

Predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški, je sa svojim saradnicima, obišao Crnu baru, i upoznao se sa potencijalima ovog vodnog bogatstva. Uz ulaganja u uređenje ovaj rezervoar bi mogao  da posluži za navodnjavanje i odvodnjavanje velikih poljoprivrednih površina u okruženju, kao i za druge vidove razvoja kao što je lovni turizam.

????????????????????????????????????

Vodoprivredno društvo ‘Bačka’ je početkom ove godine učinila prve korake na prokopavanju čeonog dela uliva Crne bare u vodotok osnove kanalske mreže. Cilj je da se do kraja godine ovaj projekat dovede do kraja kako bi se pod vodom tada našla površina od četiri hektara. Ova površina smeštena je kraj poljoprivrednog zemljišta i mogla bi odlično poslužiti za navodnjavanje. Istovremeno, Crna bara povezana je sa Suvom barom, prirodnom depresijom koja često tokom godine bude pod vodom i otežava radove u polju, pa bi vezivanje dva prostora ustavom omogućilo plansko akumuliranje vode i prirodno dreniranje.

????????????????????????????????????

S tom idejom se vodila i opštinska uprava i predsedik, koji je izjavio da će za potrebe uređenja Crne bare iz budžeta biti izdvojeno 4.000.000 dinara. Benefiti od ovog projekta mogli bi da budu višestruki, a s obzirom da se za ovo bogatstvo nije ni znalo, dobit je ogromna.

????????????????????????????????????

“Opština Srbobran ima dosta vodotokova, a aktivnostima ‘Bačke’ dobili smo još jednu vodenu površinu koja može da posluži za više namena. Voda iz Crne bare može da služi za navodnjavanje, a ceo prostor, koji je povezan i sa Suvom barom, može da posluži i za odvodnjavanje u situacijama kada je to potrebno. Moramo iskoristiti svoje vodne resurse, uz određene radove, kao što je potrebno angažovati snage za čišćenje reke Krivaje i obezbeđivanje većeg dotoka vode, jer je našoj poljoprivredi potreban snažniji kapacitet u navodnjavanju i odvodnjavanju. Ovaj prostor može poslužiti i za razvoj turizma, posebno lovnog, i prostor Crne bare predstavlja bogatstvo za opštinu Srbobran”, reči su predsednika Radivoja Paroškog nakon obilaska Crne bare.

Facebook Komentari