Napustio nas je veliki Pirmajer

24. jun 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Fudbal

Danas je u našem Srbobranu preminuo Josip Pirmajer, vrhunski fudbaler i dobar čovek, naš komšija.

Rođen je u Trbovlju 14.02.1944. godine, a 1947. se doseljava sa porodicom u Srbobran. Bio je fudbalski reprezentativac Jugoslavije, deo čuvene generacije Partizanovih beba, učesnik velikog finala Kupa evropskih šampiona protiv Reala iz Madrida, ljdska i sportska veličina kakvu Srbobran nikada pre nije imao.pirmajer-na-terenuPočeo je profesionalnu karijeru u RFK Novi Sad 1961. koji je tada igrao prvu ligu. Tu je ostao sve do decembra 1963. kada stiže u Partizan na poziv Huga Ruševljanina, koji ga je doveo na početku karijere i u Novi Sad. U Partizanu se odmah izborio za mesto u prvom timu, a ostaje upamćeno da je dao 3 gola i to u tri vezana derbija iako je vezni igrač. Pirmajer ili Sepi kako su ga saigrači zvali, odigrao je za crno-bele 261 meč i postigao 89 golova. Igrao je na mestu levog veznog i sa Partizanom osvaja titulu prvaka 1964/65, što je bio uvod u kasniji pohod do finala Kupa evropskih šampiona u sezoni 1965/66. Josip Pirmajer je odigrao svih devet utakmica na putu do finala, uključujući i finale protiv Reala, i postigao je i jedan gol, protiv Verdera iz Bremena u Beogradu.FK_Partizan_(1966)Jedan je od retkih koji je ostao u Partizanu i posle tog finala još dve godine. U leto 1968. preselio se u Vojvodinu, tu je proveo četiri sezone, a onda potpisao za francuski Nim (Nimes Olympique) za koji je igrao naredne dve i po godine. Karijeru je završio tamo gde je i počeo – u FK Novi Sad do kraja sezone 1976/77. Nastupao je i za sve selekcije reprezentacije Jugoslavije, a za A tim zaigrao je četiri puta.

Pirmajer je važio za izuzetno korektnog igrača, a zabeležen je podatak da kroz celu karijeru nikad nije bio isključen niti je dobio žuti karton.

Po završetku igračke karijere Pirmajer se bavio trenerskim poslom, vodeći – Novi Sad, Vojvodinu, Bečej, Sileks, Elan, Beograd.

Sahrana će se održati na srbobranskom Pravoslavnom groblju u sredu 27. juna u 14:00 časova.

Facebook Komentari