U poseti imanju porodice Rnić

19. jun 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Poljoprivreda

Imali smo tu privilegiju da današnji dan provedemo u gostoprimstvu pravog seoskog, iliti modernog salašarskog, ambijenta jednog srbobranskog “farmera”.

35487958_10214520921110583_7977747782037405696_nReč je o gospodinu Rnić Bošku koji se svojim obimom proizvodnje i domaćinskim vođenjem poljoprivredne ekonomije ističe, i spada u grupu onih koji, iako nemaju mnogo, najveći deo zarade vraćaju nazad u proizvodnju želeći da se prošire i ponude kvalitetniji proizvod. Svima je poznato da je posao poljoprivrednika u Srbiji izuzetno težak i da ne nudi život ispunjen ekonomskim blagostanjem, zbog čega pozdravljamo ljude koji ne odustaju i nastavljaju da ulažu u svoja imanja neobazirući se na to hoće li im država pomoći.farma-rnic-spoljaVerujemo da su, baš ovi, razlozi uticali na to da, baš, Boška izabere i predsednik naše opštine Radivoj Paroški, i da baš kod njega dođe u posetu sa željom da čuje kako živi, radi i sa kojim problemima se susreće.DSC_0130Gospodin Rnić je okrenut proizvodnji mleka, zbog čega je i najveći deo njegovog imanja potpuno uređen tako da obezbedi najbolje uslove života za osamdesetak krava, od čega čak 55 koje su u svakodnevnoj muži. Farma krava našeg domaćina, smeštena je tik uz reku Krivaju, pedesetak metara udaljena od subotičkog puta, a on lično odmah po našem dolasku poveo je sve goste u obilazak svog salaša.farma-rnic-unutraUz predsednika Paroškog, u delegaciji opštine Srbobran bio je i član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu, Relja Kurjački, kao i Ninoslav Jokanović i Milica Zarić, kandidati za Savet Mesne zajednice Srbobran.DSC_0138 DSC_0143Pošto smo obišli staje, prostorije za automatsku mužu i skladištenje mleka, Boško nas je sve ugostio u dvorištu svoje kuće, gde je sa gostima iz lokalne samouprave mogao da porazgovara o svojim planovima, trenutnoj situaciji i mogućnostima proizvodnje, a neke od podataka Vam prenosimo onako kako je i on sam to prezentovao:DSC_0152“Ja sam proizvođač mleka i bavim se uzgojem krava. Najveći problem moje proizvodnje je zemlja. Nemam je dovoljno kako bih proizveo dovoljno hrane za krave, a to je dalje vezano za količinu mleka, krave, sve. Već deset godina, od godine do godine, nekako uspevamo da se snalazimo, nešto hrane dokupljujemo, isiliramo, nešto i dobijemo. Prošle godine sam konkurisao za IPARD fond prvi put, ali ne očekujemo pozitivan ishod, jer su standardi Evropske Unije viši od onih koje mi možemo da ispoštujemo. Taj novac mi je potreban kako bih kupio telehender, miks prikolicu, prskalicu i dve prikolice za silažu, što bi sve zajedno uticalo da 90 posto poslova na farmi uradimo lakše, brže i sa manje radne snage. Pored moje porodice ovde rade još 4 radnika, s tim da sve što dobijemo nakon što pokrijemo troškove, vraćamo u proizvodnju. Non stop ulažemo, svake godine se nešto kupi od opreme, ali za život ne ostaje baš mnogo novca. Zbog čega i nema prostora za dodatno širenje obradivih površina. Ova poseta predsednik mi znači, i verujemo u njega. On nam je već pomagao i nadam se da će ponovo”.

Na samom kraju posete farmi porodice Rnić, mogli smo da čujemo i gospodina Paroškog, koji nam je izneo svoje viđenje stanja u poljoprivredi uopšte, kao i da nam prenese utiske od današnjeg dana:DSC_0149“Danas smo bili u poseti farmi krava, kod braće Branislava i Boška Rnića, koja je u sklopu naše akcije poseta bitnih privrednika i poljoprivrednika, jer nam je jako bitno da vidimo kako rade, posluju i kakve probleme imaju. Videli smo danas da ova porodica radi predano, ali imaju poteškoće u tome. Sve smo probleme evidentirali i pokušaćemo sa pozicije lokalne samouprave da pomognemo. Kao što smo pre par meseci posetili jednog voćara i povrtara, sada smo se okrenuli i stočarstvu. Ovakvim proizvođačima treba pomoći, jer je njihova proizvodnja intenzivna i zahteva mnogo truda. Politika naše opštine je da podstiče ovakve proizvođače, a mnislimo da ćemo takvom politikom omugućiti razvoj poljoprivrede a i opštine u celini. Ja se ovom prilikom zahvaljujem domaćinima što su nas ugostili, a imaćemo prilike da zajedno dođemo do rešenja problema koje imaju u svom radu”.

Do sledeće posete nekom vrednom domaćinu, možete pogledati u našoj galeriji kao i na našem youtube kanalu slike i snimke sa ovog obilaska, kao i sa nekih predhodnih.

Facebook Komentari