Provesti nedelju u vožnji bicikla kroz prirodu je odličan izbor

Treću godinu za redom naša lokalna samouprava organizuje zajedničku vožnju, takozvanu trku zdravlja, od Parka u Srbobranu do Beljanske bare kod Turije.

Veliki broj građana Srbobrana podržao je otvaranje “Staze zdravlja”, koja je ove godine nasuta i sada je mnogo udobnija za vožnju, a verujemo i trčanje. Sportska staza od 4,4 km oko same Beljanske bare idealna je za sportsku rekreaciju u prirodnom ambijentu, netaknute prirode koja je pod zaštitom države.

DSC_0060

Ovo lepa, sad već manifestacija, skupila je na jednom mestu veliki broj naših sugrađana, ljubitelja prirode i biciklizma. Na startu u parku, bilo je mnogo biciklista svih uzrasta, a uz put do Turije kordonu, pod policijskom pratnjom, često su se pridruživali i drugi znatiželjnici. Vožnju su predvodili predsednik naše opštine Radivoj Paroški i Dr Ilija Gazepov ispred Plavog kruga. Doktora Gazepova smo pre same vožnje zamolili da nam kaže koji je razog što se Plavi krug pridružio ovom skupu i koja je njegova poruka našim građanima koji su tu sa nama, ali i onima koji su ostali kod svojih domova.

DSC_0062

DSC_0042

“Značaj fizičke aktivnosti je višetruk, a ovako uklopljena sa prirodom i Beljanskom barom je još lepše i bolje. Mi deci moramo stalno da govorimo i obrazujemo ih o značaju prirode i njenog očuvanja, a posebno se mora obratiti pažnja na fizičko zdravlje dece. Samo ulaganjem u obrazovanje najmlađih možemo sutra očekivati da imamo zdravu naciju i sačuvanu prirodu. Naša opština je bogata vodom i vodenim tokovima, a mi ni jedan sport na vodi nemamo i to je malo sramota. Razgovarali smo sa našim predsednikom i rukovodstvom Voda Vojvodine i nadamo se da će biti nekih pomaka jer do sad sem same staze koju je izgradila naša opština nema nikakvih sadržaja. Problem je što mi bez Voda Vojvodine ne smemo da bilo šta gradimo uz samu vodu jer je to njihovo, a oni slabo šta čine. Ipak sam presrećan i zadovoljan zbog izgradnje ove staze, a nadam se da će to podstaći i njihovo rukovodstvo da se kupe neki čamci i izgradi vizitor centar. Srećan sam što je ovde danas mnogo ljudi. Sat vremena fizičke aktivnosti svakodnevno, može da pomogne u izlečenju svake bolesti. Svi koji kažu da nemaju vremena za to, rade protiv sebe samih i utiču na moguće pogoršanje svog zdravlja. Ja konstantno, kroz svoj rad, vršim pritisak na ljude da se pokrenu i zato ovakve skupove od srca podržavam”.

DSC_0082

DSC_0044

Organizatori su pre samog starta podelili učesnicima po flašicu vode kako bi se hidrirali uz put, a na cilju ih je takođe dočekalo osveženje i po jedna velika zelena jabuka, kao simbol zdravlja i mala nagrada za učešće u vožnji.

DSC_0097 DSC_0145 DSC_0159

Predsednik Paroški nas je ukratko upoznao sa bogatstvom parka prirode, njegovim značajem, a najviše sa svim završenim radovima na samoj stazi kao i o onim koji se planiraju, kako bi se ova oaza približila ljudima sa više sportskih sadržaja i time se pospešio turistički potencijal opštine. Nakon kratkog odmora u kampu i upoznavanja sa biodiverzitetom Beljanske bare, svi su ponovo uzjahali svoje dvotočkaše i napravili počasni krug oko bare i tako sezonu vožnje proglasili otvorenom.

DSC_0180 DSC_0183

Bio je ovo izuzetan, lep i edukativan skup, a ako ste ga propustili niste na gubitku, jer već sad možete pozvati prijatelje, animirati porodicu i pravac STAZA ZDRAVLJA.

Facebook Komentari