U PAN-ovom lavirintu umetnosti

29. maj 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, udruženje

Najzad je galerija Doma kulture u Srbobranu bila potpuno ispunjena ljubiteljima umetnosti, a za toliku znatiželju Srbobranaca zaslužno je kulturno-umetničko Udruženje „Pan“.

DSC_0029

Otvaranje izložbe pod nazivom „SREDINA“ je u ponedeljak veče privukla veliki broj naših sugrađana, uglavnom mladih, alternativnih i široko otvorenog uma ljudi, čija je želja za novim iskustvima konstantno nezadovoljena. Čak 13 različito orijentisanih umetničkih duša, učinilo je zamračeni prostor u Cara Lazara 6, značajno prosvetljenijim nego što je ikada pre bio. Entuzijazam i van prostorno sagledavanje života, izbija iz većine slika i instalacija PAN-ovih stvaralaca.

DSC_0030Inspirisani SREDINOM kao simbolom balansa, sklada i harmonije, svojim delima u galeriji Doma kulture predstavili su nam se: Marina Popović, Sava Trifunović, Miloš Dinjaški, Nataša Stankov, Viviana Schmidt, Olivera Gajin, Jelena Grujić, Jožef Kelemen, Dejan Krstić, Srđan Šijačić, Budislav Vlajkov, Dijana i Andrea Munjin. Najrazličitiji vidovi interpretacije bili su izliženi publici, od ulja na platnu, grafika, crteža, preko fotografije i dizajnirane odeće, do nakita i skulptura u primenjenoj funkciji.

DSC_0090 DSC_0055

Kako i sami kažu vodilja im je bila ta različitost u interpretaciji, koja ih čini bogatijima kada su zajedno, nego dok su samo pojedinci. To Aristotelovsko jedinstvo različitosti se odlično uklapa u ideju SREDINE i njihove krajnosti u umetničkom predstavljanju ih ujedinjene vodi ka daljem napretku i boljim likovnim izražajem.

DSC_0095

U svakom slučaju prisustvovali smo jednom lepom okupljanju oko Udruženja Pan i njihovog stvaralašzva. Poruku koju su nam na kraju večeri uputili bila je: “Život je jedna savršena puzla sačinjena od svih iskustava koja nam donose drugi ljudi. Zato treba da se volimo i družimo, jer sve to zajedno je umetnost i treba je izneti iz kuće i podeliti sa svima”.

DSC_0038

Uskoro objavljujemo i video materijal sa same izložbe i izjavama pojedinih umetnika. Sve naše video i foto izveštaje sa srbobranskih dešavanja možete pratiti i na našem you tube kanalu, instagram i facebook profilu. Pratite nas.

Facebook Komentari