Otvorena je sezona kasačkih trka u Srbobranu

Nedeljni dan za nama proveli ste izuzetno kvalitetno, ako ste tako lepo prolećno popodne proveli u prirodi, a još je bolje ako ste gledali trke konja upregnutih u sulke.

U organizaciji Konjičkog kluba “Vranac” , priređno je prvo ovogodišnje odmeravanje snaga najboljih grla Srbije u Srbobranu. Hipodrom u Srbobranu bio je domaćin za 100 grla i vozača, u 10 pojedinačnih trka. Predsednik kluba “Vranac” gospodin Željko Vujanović, imao je tu čast da organizuje prestižne trke, kao što su XII Memorijal Dr Lazar PankovićFliger Derbi i Šampionat Srbije za grla starija od 5 godina.

DSC_0208

Dan je bio kao stvoren za održavanje konjičkih trka, topao i oblačan privukao je veliki broj posetilaca, koji su došli da uživaju u borbama za poziciju na ciljnoj ravnini našeg trkališta. Nedostatak jakog sunca nije nedostajao nikome, kako publici koja nije morala da škilji dok prati dešavanja ili traži hlad, tako ni konjima ni vozačima koji su manje oblivani znojem od napora trke. Uz samu stazu su se, po običaju okupili “najbolji” poznavaoci ovog sporta, u jednoj ruci im je raspored takmičenja, u drugoj pivo ili semenke, zavisno od starosti, a za uvom olovka kojom se posle svakog odmeravanja snaga na stazi, upisuju rezultati i zaokružuju pobednici. Mora se, takav je običaj kod nas, a i kako nekom posle da dokažeš da si bio na trkama ako ništa nisi poneo kao validan suvenir.

DSC_0282

Atmosfera je bila neobavezna i praznična sve do 14 časova, kad je muziku sa razglasa prekinuo komentator koji najavljuje prvu trku dana “Bordeaux”. Svi se utišavaju kao pred početak filma i zauzimaju se pozicije za posmatranje. U ovoj trci učestvovale su kobile od 3 godine i starije, upisane u kružnu trku Tour Trotteur Francais 2018. Nakon dva puta izvođenog starta i 2100 metara staze, kroz cilj prva prolazi ANNA MILAU sa vozačem Anđal A. iz Sombora, sa vremenom 1:22,1. Druga trka dana bila je “Beaumont de Lomagne” u kojoj se pravo učešća ostvaruje pod istim uslovima kao i u prethodnoj, a i dužina staze je jednaka. CYBELE DE TEDD je ime grla koje je odnelo pobedu, a vreme koje je postigla u kajasima Bogdanović Aleksandra, je 1:18,7.

DSC_0218

Treća trka dana “Cvećara Goca”, vožena je od 16:30, a pokazala se kao najzanimljivija domaćoj publici, jer je grlo IF AT sa našim Željkom Vujanićem donelo pobedu klubu “Vranac”. IF AT je postigao vreme 1:20,3 što je bilo dovoljno da porazi sva grla klase od 3. godine i postavi novi rekord. Naravno, ogromnim aplauzom pozdravljeni su Željko i IF AT, koji su doneli radost svim prisutnima, a i ponos Srbobrancima.  Sjajnim vremenom 1:18,6 APRILIA R.S. iz Starčeva pobeđuje u trci “Poliklinika Petrov i prijatelji”, a njen vozač Goran Stamenković dobija pehar.

DSC_0273

Peta trka dana vožena je pod imenom “Caffe Momento-Srbobran”, i rezervisana je za grla domaćeg uzgoja od 3 godine i starija, sa zaradom do 2000 eura. Iako je Srbobranski klub imao učesnike u čak 7 trka, pobeda je ostvarena na jednoj, a na dve je uzeto drugo i treće mesto. Baš u ovoj trci 3. mesto osvaja SHADOW R.R. u vlasništvu Ric Roberta iz Srbobrana, a vozač Tasić kroz cilj je prošao nakon 1:19,6. Pobednik je kobila DESTINY S.G. iz Tavankuta koje je trku završilo za 1:19,3 , a njen vozač Stana Pejić-Tukuljac pobrala je mnogobrojne aplauze kao jedina žena u sulkama koja je ovog dana dobila pehar pobednika. Sledeća po redu bila je trka “EQUIFIRST-LINAMIX” koja je po važnosti bila treća trka dana, kao Šampionat Srbije za grla starosti od 5 godina. Od 6 startera samo je troje zvanično završilo trku, a među njima i HAPPY DAY Srđana Dovijarskog, koji je sa vremenom 1:19,4 bio drugi, dok je prvo mesto zasluženo osvojilo grlo iz Bečeja BONAPARTA sa vozačem Pantić Miodragom i vremenom 1:17,3. Zaista impresivno vreme.

DSC_0313

Nakon svih, slobodno možemo reći uvodnih trka, na red dolaze one zbog kojih se svi okupljaju oko hipodroma i nakon kojih svi jednako odalaze sa njega. Prvi takav meč otpočeo je u 17:30, a okupio je domaća grla od 4. godine starosti. Naravno u pitanju je FLIGER DERBI. Na žalost svih okupljenih, naš Željko Vujanović sa svojim grlom PORTUGAL A.T. isključen je i nije ušao u konačni plasman. Pobedu je odnela kobila LEJLA sa vozačem Kečenovićem iz Miloševa, ali im je veselje malo umanjeno odlukom sudija o kazna od 15 bodova.

DSC_0307

Najzad dočekasmo i najbitniju trku dana, XII Memorijal Dr Lazar Panković. Dvanaesti put za redom Srbobran je domaćin ovog bitnog memorijala, koji se održava u pomen na preminulog, doajena konjičkog sporta, doktora Lazara Pankovića. Konjički klub “Vranac” na ovaj način želi da se ime ovog, za sport, bitnog čoveka i najbližeg prijatelja nikad ne zaboravi. Osma trka u danu na startu je imala 9 kasača, a ime našeg kluba i mesta predstavljao je mladi Srđan Paroški sa grlom RAVEO (IT). Srđan trku završava kao 5. u plasmanu, a pobednik Memorijala je DONATO LUCA sa vozačem Pantićem iz Novog Sada, uz ostvareno vreme 1:16,3.

Kao što rekosmo na početku, bio je ovo divan dan, a ako ste ga proveli na hipodromu onda je bio još bolji. Sledeća ovakva prilika ukazaće Vam se 15. jula, kada nas očekuje PETROVDANSKA TRKA , srbobranski praznik konjičkog sporta.

Facebook Komentari