Novom uredbom Vlada vraća svu oduzetu zemlju

20. april 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Poljoprivreda, Privreda

U našoj Opštini ima još građana koji čekaju da im se restitucijom vrati oduzeto poljoprivredno zemljište, a nova uredba Vlade Srbije mogla bi uskoro to i da reši.

Ova uredba počinje da se primenjuje od 21. aprila, a njom su određeni i kriterijumi za utvrđivanje površine poljoprivrednog i šumskog zemljišta u postupku vraćanja. Takođe će biti osnovan Fond državnog poljoprivrednog zemljišta iz kojeg će se vraćati njive bivšim vlasnicima. Fond će postupak restitucije učiniti bržim i lakšim, a jedan od detalja uredbe je da ako u jednoj opštini vlasnici ne mogu da dođu do zemlje, dobiće je u susednoj u kojoj ima državne zemlje. Vraćanje je predviđeno sledećim redosledom. Prvo, dok ima površina iz katastarske opštine gde je oduzeto zemljište bilo, zatim iz bilo koje susedne katastarske opštine na području iste lokalne samouprave, potom s ostalih katastarskih opština na području lokalne samouprave i, na kraju, iz bilo koje susedne opštine.

U narednih 15 dana će biti prikupljeni podaci o svim površinama koje se potražuju u katastarskim opštinama, te će biti utvrđene katastarske parcele u državnoj svojini koje će biti dovoljne da se do kraja sprovede postupak vraćanja imovine. Do sada je u celoj državi podneto oko 10.000 zahteva za vraćanje poljoprivrednog zemljišta. Na početku restitucije građani su potraživali oko 100.000 hektara, 25.000 je vraćeno, a 75.000 hektara još čeka se bivši vlasnici vrate u posed.

Facebook Komentari