Nove subvencije za nezaposlene i poslodavce

18. april 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Konkurs, Privreda

Odavno je praksa da Nacionalna služba za zapošljavanje daje novčana sredstva u svrhu zapošljavanja većeg broja građana republike Srbije, a sada su pred nama i novi konkursi za dobijanje istih.

Trenutno su u opticaju tri Javna poziva koja raspisuje NSZ, a među njima su:

  • Javni poziv nezaposlenima za dodelu subvencije za samozapošljavanje u 2018. godini,
  • Javni poziv poslodavcima za dodelu subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima u 2018. godini,
  • Javni poziv za učešće u finansiranju programa obuke na zahtev poslodavca u 2018. godini.

Nezaposleni građani koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, imaju pravo na novčani iznos od 180.000 dinara u slučaju da počinju svoj samostalni posao, pri čemu su dužni da tu delatnost obavljaju najmanje 12 meseci i izmiruju sve obaveze u vidu poreza i doprinosa. Lica koja su postala višak na radnom mestu koje su do sada obavljali imaju pravo na iznos od 200.000 dinara uz iste obaveze. Naravno i ovog puta je dozvoljeno udruživanje više nezaposlenih lica oko osnivanja istog privrednog društva kako bi se obezbedio veći početni kapital.

Konkurs namenjen zapošljavanju teže zapošljivi lica, daje mogućnost privrednicima koji otvaraju nova radna mesta na kojima bi bili upošljeni radnici iz ove grupe građana. Sredstva variraju u zavisnosti od stepena razvijenosti opštine u kojoj se čovek zapošljava, što za našu opštinu znači 200.000 dinara po novozaposlenom jer Srbobran spada u 3. grupu.

Treći Javni poziv će biti interesantan poslodavcima koji imaju potrebu za obučenim radnicima  radi obavljanja novih poslovnih zadataka, pod uslovom da u evidenciji NSZ nema lica sa tim veštinama. Novac namenjen poslodavcima ne može biti veći od 100.000 dinara i zavisi od broja časova koji su potrebni za konkretnu obuku. Nezaposleni polaznici dobijaju maksimalno 6.000 dinara mesečno, dok lica sa invaliditetom imaju pravo na 20% minimalne zarade utvrđene u skladu sa propisima o radu, a još postoji mogućnost nadoknađivanja troškova prevoza.

Za svaki poseban konkurs možete pronaći detaljne informacije na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje.

Facebook Komentari